Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Več sto pacientov zapustilo bolnišnico zaradi izraelskih ukazov za evakuacijo

Čeprav v Gazo prihaja humanitarna pomoč, pa ta na sever enklave ni bila dostavljena že 12 dni.
V zadnjih dveh dneh je oba mejna prehoda v Gazo prečkalo skupno 218 tovornjakov s humanitarno pomočjo. FOTO: Ibrahim Abu Mustafa/Reuters
V zadnjih dveh dneh je oba mejna prehoda v Gazo prečkalo skupno 218 tovornjakov s humanitarno pomočjo. FOTO: Ibrahim Abu Mustafa/Reuters
STA
8. 1. 2024 | 10:26
8. 1. 2024 | 17:00
4:27

Združeni narodi so zaskrbljeni zaradi razmer v glavni bolnišnici v Gazi Al Aksa. Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je v poročilu po obisku opozoril, da je večina zdravstvenih delavcev in več sto pacientov moralo zaradi povečanih sovražnosti zapustiti bolnišnico. Dostava pomoči na sever Gaze je motena že skoraj dva tedna.

image_alt
Na človeški šahovnici mir nima nikakršnih možnosti

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Oche so v nedeljo obiskali bolnišnico Al Aksa, kjer jim je direktor povedal, da je večina zaposlenih in okoli 600 pacientov moralo zapustiti ustanovo zaradi zaostrovanja napetosti in izraelskih ukazov za evakuacijo, poroča katarska televizija Al Džazira.

V poročilu je Ocha še opozorila, da je bilo med petkom in nedeljo po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 225 Palestincev, skoraj 300 pa ranjenih. V zadnjih dveh dneh je oba mejna prehoda v Gazo prečkalo skupno 218 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Žalujoči Palestinki, potem ko so izraelski vojaki ubili njune bližnje. FOTO: Ahmed Zakot/Reuters
Žalujoči Palestinki, potem ko so izraelski vojaki ubili njune bližnje. FOTO: Ahmed Zakot/Reuters

Čeprav v Gazo prihaja humanitarna pomoč, pa ta na sever enklave ni bila dostavljena že 12 dni. WHO je morala konec tedna preklicati dostavo nujno potrebne medicinske opreme na sever enklave zaradi pomanjkanja varnostnih zagotovil, so sporočili na družbenem omrežju X.

Zaradi bombardiranja, omejenega gibanja in motenj v komunikaciji je praktično nemogoče dostaviti pomoč na izolirana obalna območja in sever enklave. »V večini bolnišnic primanjkuje osebja, saj so zdravstveni delavci odšli zaradi evakuacije ali negotovosti. Bolniki imajo zaradi nevarnih razmer otežen dostop do zdravstvenih ustanov,« so še zapisali na X.

Izraelska vojska upravičuje uboj dveh novinarjev v Gazi

V izraelskem napadu na jugu Gaze sta bila v nedeljo ubita novinar katarske televizije Al Jazeera in snemalec, ki je delal za francosko tiskovno agencijo AFP. Izraelska vojska je kasneje pojasnila, da je bil napad usmerjen proti »vozilu terorista, ki je upravljal brezpilotni letalnik«, v njem pa sta se nahajala tudi ubita novinarja.

V napadu izraelskih sil sta bila v nedeljo ubita fotoreporter in snemalec Mustafa Turia ter novinar Hamza Uael Dahduh. Tretji novinar, Hazem Radžab, je bil hudo ranjen, poročata Al Jazeera in nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah prič sta bili proti vozilu izstreljeni dve raketi - ena je zadela sprednji del vozila, druga pa Dahduha, ki je sedel poleg voznika.

Združenje tujih novinarjev (FPA), neprofitna organizacija, ki zastopa pripadnike mednarodnih novinarskih hiš, ki poročajo iz Izraela, Zahodnega brega in Gaze, je izrazila globoko obžalovanje ob smrti obeh novinarjev in pozvala vse vpletene v spopade v Gazi, naj zagotovijo varnost novinarjev.

Turia je bil samostojni novinar, fotoreporter in snemalec, ki je med drugim delal za agencijo AFP, Hamza pa je bil sin Uaela al Dahduha, glavnega dopisnika Al Jazeere iz Gaze, ki je bil nedavno tudi sam poškodovan v izraelskem napadu. Že pred tem je ostal brez soproge in dveh otrok, ki so bili ubiti v prvih tednih vojne.

Po podatkih ameriškega Komiteja za zaščito novinarjev (CPJ) je bilo od 7. oktobra do danes v Gazi ubitih 79 novinarjev, med njimi 72 Palestincev, štirje Izraelci in trije Libanonci, še poroča dpa.

Na visoko število ubitih novinarjev v Gazi se je danes z zaskrbljenostjo odzval Urad ZN za človekove pravice (OHCHR). »Uboje vseh novinarjev [...] je treba temeljito in neodvisno preiskati, zagotoviti spoštovanje mednarodnega prava in kaznovati kršitve,« so zapisali v objavi na omrežju X.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine