Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prispele še nekatere pričakovane čestitke Bidnu

Novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Bidnu so čestitali še brazilski, mehiški in ruski predsednik.
Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden. FOTO: Drew Angerer/AFP
Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden. FOTO: Drew Angerer/AFP
Ka. M.
16. 12. 2020 | 10:30
16. 12. 2020 | 18:32
2:23
V ponedeljek so zmago Joesepha Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra v ZDA uradno potrdili elektorji, Bidnu pa so za zmago na ameriških volitvah čestitali še nekateri voditelji svetovnih sil, ki tega niso storili po novembrskih volitvah.

Po novembrskih volitvah je Bidnu čestitala večina voditeljev evropskih držav, med njimi tudi predsednik RS Borut Pahor (premier Janez Janša doslej še ni čestital novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku), ter tudi večji del voditeljev držav latinskoameriške regije. Seznamu voditeljev, ki so čestitali novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku, so se včeraj pridružili ruski predsednik Vladimir Putin – Biden je Rusijo v predvolilni kampanji označil za grožnjo –, brazilski predsednik Jair Bolsonaro in mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador (AMLO).

image_alt
New Deal demokrata Joeja Bidna


V nasprotju z brazilskim predsednikom Bolsonarom, ki ga zaradi podobnih političnih usmeritev mnogi imenujejo »tropski Trump« – oba predsednika sta prav tako zanikala nevarnost novega koronavirusa –, AMLO, ki je vodenje Mehike prevzel leta 2018, prihaja iz levega političnega pola. Ne glede na to sta s Trumpom zgledno sodelovala, denimo, na področju migracij, pri preprečevanju vstopa migrantov iz srednjeameriških držav v ZDA. V prid tezi, da sta (bila) Trump in AMLO v dobrih odnosih, govori tudi to, da je AMLO za svoje prvo službeno pot v tujino v vlogi predsednika letos poleti izbral Washington.

Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador. FOTO: Henry Romero/Reuters
Mehiški predsednik Andrés Manuel López Obrador. FOTO: Henry Romero/Reuters


Med ključnimi svetovnimi voditelji, ki Bidnu še niso čestitali ob izvolitvi na funkcijo ameriškega predsednika, je po navedbah tiskovne agencije Reuters severnokorejski voditelj Kim Džong Un. ZDA in Severna Koreja gojita sovražne odnose vse od vojne na Korejskem polotoku v petdesetih letih prejšnjega stoletja, obdobje Trumpovega predsedniškega mandata pa so zaznamovali pogovori med Washingtonom in Pjongjangom. Trump se je namreč junija 2018 v Singapurju kot prvi ameriški predsednik srečal z voditeljem Severne Koreje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine