Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zelenski: Uresničitev načrta za zmago je odvisna od partnerjev

Biden obljubil pol milijarde dodatne vojaške pomoči Ukrajini. O podpori bodo danes razpravljali tudi voditelji članic EU in obrambni ministri članic Nata.
Zelenski je Bidna seznanil tudi z načrtom za zmago proti Rusiji. FOTO: Leah Millis/Reuters
Zelenski je Bidna seznanil tudi z načrtom za zmago proti Rusiji. FOTO: Leah Millis/Reuters
STA
17. 10. 2024 | 07:25
17. 10. 2024 | 16:49
9:20

Ameriški predsednik Joe Biden je v včerajšnjem telefonskem pogovoru ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu napovedal 425 milijonov dolarjev vredno dodatno vojaško pomoč, je sporočila Bela hiša. O podpori Ukrajini bodo danes razpravljali tudi voditelji članic EU, ki jim bo Zelenski predstavil svoj načrt za zmago v vojni z Rusijo.

Uresničitev načrta za zmago Ukrajine v vojni z Rusijo ni odvisna od volje Rusije, ampak od volje partnerjev, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povedal danes ob prihodu na zasedanje voditeljev EU v Bruslju. Voditelje je med drugim opozoril na podporo tretjih držav ruski agresiji na Ukrajino, Severna Koreja naj bi sodelovala tudi z vojaki.

»Naš načrt je namenjen okrepitvi Ukrajine, da bo pripravljena na diplomacijo. Dobro pri tem pa je, da načrt ni odvisen od volje Rusije, ampak od naših partnerjev,« je ob prihodu na zasedanje povedal Zelenski, ki se je pred tem sestal s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Voditeljem, med katerimi je tudi premier Robert Golob, je ukrajinski predsednik danes predstavil načrt za zmago, ki kot eno od prioritet predvideva vabilo Ukrajini za članstvo v zvezi Nato.

»Takojšnje vabilo Ukrajini v Nato bo odločilno. Seveda bo članstvo sledilo kasneje, tako da vabilo ne bo imelo političnih posledic,« je povedal na zasedanju. Ruski predsednik Vladimir Putin mora po njegovih besedah videti, da »njegove geopolitične kalkulacije nimajo smisla«.

image_alt
Zelenski predstavil načrt za zmago, vključuje tudi članstvo v Natu

Druga točka načrta je dodatna vojaška podpora, pri čemer je izpostavil rakete dolgega dosega in sisteme protizračne obrambe. O dobavi orožja dolgega dosega je v zadnjih tednih govoril z voditelji ključnih zahodnih zaveznic, pri čemer je dobil »dobre znake«, je povedal na novinarski konferenci po pogovoru z voditelji EU.

Te je opozoril tudi na podporo Rusiji iz Irana, Kitajske in Severne Koreje. Slednja rusko invazijo na Ukrajino glede na ukrajinske obveščevalne podatke podpira tudi z vojaki.

»Imamo informacije naših obveščevalnih služb, da so severnokorejski vojaki že na ukrajinskem ozemlju, ki ga je začasno zasedel ruski sovražnik,« je povedal na novinarski konferenci. Koliko severnokorejskih vojakov že pomaga ruski vojski, ne ve. Se jih pa glede na obveščevalne podatke v Severni Koreji 10.000 pripravlja za boj proti Ukrajini, je pojasnil.

Predsednike vlad in držav članic, s katerimi je opravil konstruktivno in iskreno razpravo, je pozval, naj podprejo načrt. »Če ga začnemo izvajati zdaj in mu sledimo, lahko najkasneje prihodnje leto končamo vojno,« je poudaril.

Že pred pogovorom je dejal, da od njih pričakuje tudi politično odločitev o 35 milijard evrov vrednem posojilu Ukrajini, kolikor namerava Unija prispevati v okviru posojila skupine G7. Sredstva med drugim potrebujejo za domačo proizvodnjo orožja, je pojasnil Zelenski.

»Odločitev potrebujemo zdaj, odvisna pa je zgolj od enotnosti voditeljev EU,« je povedal. Voditelje je pozval, naj ne blokirajo odločitve.

Obljubljena pomoč

Pomoč so že obljubile ZDA; Ukrajini naj bi v prihodnjih mesecih zagotovile več deset sistemov zračne obrambe z več sto raketami, dodatne topniške sisteme, znatne količine streliva ter več tisoč dodatnih oklepnih vozil. Biden načrtuje novembra tudi virtualno srečanje kontaktne skupine za obrambo Ukrajine na ravni voditeljev. To srečanje je bilo načrtovano za 12. oktober v ameriški bazi Ramstein, vendar ga je moral predsednik ZDA zaradi orkana Milton odpovedati.

ZDA so doslej Ukrajini zagotovile okrog 175 milijard dolarjev vredno vojaško in gospodarsko pomoč. FOTO: Elizabeth Frantz/Reuters
ZDA so doslej Ukrajini zagotovile okrog 175 milijard dolarjev vredno vojaško in gospodarsko pomoč. FOTO: Elizabeth Frantz/Reuters

Biden danes potuje v Nemčijo, kjer se bo srečal z nemškimi voditelji na temo Ukrajine in Bližnjega vzhoda. Načrtovani obisk v Angoli, kamor naj bi Biden odpotoval po Nemčiji, so preložili na prvi teden decembra.

Iz Bele hiše so še sporočili, da je Zelenski Bidna seznanil z načrtom za zmago proti Rusiji, kar je Biden vzel na znanje in napovedal nadaljnja posvetovanja. Odločitve o zeleni luči za ukrajinske napade globoko v rusko ozemlje z zahodnim orožjem tako še ni.

ZDA so doslej Ukrajini zagotovile okrog 175 milijard dolarjev vredno vojaško in gospodarsko pomoč. Zmaga republikanca Donalda Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah bi nadaljevanje te pomoči postavila v negotovost.

Na mizi predlog za posojilo v višini do 35 milijard evrov

Zelenski se bo danes tretjič od začetka ruske invazije osebno udeležil zasedanja evropskega sveta in kolegom iz članic predstavil svoj načrt za zmago Ukrajine v vojni. Eno bistvenih prioritet načrta je vabilo Ukrajini za članstvo v Natu. Zelenski je ob sredini predstavitvi načrta v Kijevu Zahod pozval k dodatni pomoči in odpravi omejitev pri uporabi njihovega orožja za napade na rusko ozemlje.

Voditelji članic, med njimi premier Robert Golob, se bodo predvidoma posvetili predvsem vojaški in finančni podpori Kijevu. Pričakovati je, da bodo govorili tudi o predlogu za posojilo Ukrajini v višini do 35 milijard evrov.

Na dnevnem redu imajo še zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu, o čemer so že v sredo razpravljali z voditelji šestih zalivskih držav. V skupni izjavi so pozvali k prekinitvi ognja v Gazi in Libanonu, pa tudi k miru v Ukrajini.

Konflikta v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu med drugim pomembno vplivata na notranjo varnost v državah članicah in njihove odločitve na področju migracij, ki naj bi bile najbolj občutljiva tema zasedanja. Pričakovati je, da bodo v središču razprave prizadevanja za izboljšanje stanja na področju vračanja zavrnjenih migrantov v države izvora.

Krajšo razpravo bodo opravili še o krepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva, ki pa bo služila predvsem kot priprava na neformalno zasedanje na to temo v Budimpešti 8. novembra.

V Bruslju tudi obrambni ministri

Na zasedanju v Bruslju se bodo danes sestali tudi obrambni ministri članic Nata, ki se bodo med drugim posvetili podpori Ukrajini. Zasedanja se udeležuje novi obrambni minister Borut Sajovic.

Kot je napovedal Mark Rutte, ki bo prvič od prevzema položaja generalnega sekretarja vodil zasedanje, bo beseda tekla tudi o načrtu za zmago Ukrajine proti ruski agresiji, ki ga je včeraj v ukrajinskem parlamentu predstavil Zelenski.

V okviru zasedanja bo drevi delovna večerja v formatu sveta Nato-Ukrajina, na kateri bo ukrajinski obrambni minister Rustem Umerov predstavil aktualno stanje v Ukrajini in nujne potrebe države.

Prvi dan srečanja se bodo obrambni ministri zavezništva sestali tudi z indo-pacifiškimi partnerji iz Japonske, Južne Koreje, Avstralije in Nove Zelandije, kar bo prvo srečanje ministrov na tej ravni v zgodovini Nata.

Prisoten bo tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Razprava bo osredotočena na varnostne razmere v obeh regijah in na priložnosti za poglobitev medsebojnega sodelovanja, je sporočilo ministrstvo za obrambo.

Ministri Nata bodo nato v petek razpravljali še o krepitvi odvračalne in obrambne drže zavezništva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine