Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hamas izpustil ameriški talki

Napadi na Gazo se nadaljujejo. Tovornjaki s humanitarno pomočjo še vedno čakajo na mejnem prehodu Rafa, po ocenah ZN bo pomoč dostavljena jutri.
Izrael nadaljuje z uničevanjem celotnih sosek v Gazi. FOTO: Belal Alsabbagh/AFP
Izrael nadaljuje z uničevanjem celotnih sosek v Gazi. FOTO: Belal Alsabbagh/AFP
Be. B., M. B., STA
20. 10. 2023 | 07:07
23. 10. 2023 | 10:25
18:39

Spremljamo dogajanje po napadu Hamasa na Izrael. 

21.00 ZDA in EU poudarile skupno podporo Izraelu

Ameriški predsednik Joe Biden, predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik evropskega sveta Charles Michel so v Beli hiši pred začetkom vrha EU-ZDA izražali enotnost stališč do vojne v Ukrajini in Izraelu. »Lani poleti smo se zavezali, da bomo oživili partnerstvo med EU in ZDA, in v zadnjih dveh letih smo to zavezo izpolnili. Skupaj smo podprli pogumno ukrajinsko ljudstvo pred Putinovo agresijo, spoprijeli smo se z gospodarskimi izzivi, postavili standarde, ki bodo usmerjali naše odnose s Kitajsko, zdaj pa skupaj podpiramo Izrael po grozljivem terorističnem napadu Hamasa,« je dejal Biden v Ovalni pisarni pred začetkom pogovorov.

Trenutno najbolj vroče politično vprašanje je vojna med Hamasom in Izraelom. Biden je odgovoril le na eno novinarsko vprašanje glede humanitarne pomoči za Gazo prek mejnega prehoda z Egiptom. »Izraelci in egiptovski predsednik so se zavezali, da bo prehod odprt. Cesto je bilo treba obnoviti, bila je v zelo slabem stanju, in verjamem, da bo v naslednjih 24 do 48 urah prvih 20 tovornjakov prečkalo mejo,« je dejal Biden. »Na Bližnjem vzhodu se odvija tragedija. Toliko trpljenja, toliko srce parajočih podob. Obsodili smo Hamas. Izrael ima pravico, da se brani, to pa mora storiti v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom,« je dejal Michel. Ursula von der Leyen se je Bidnu zahvalila za obisk Izraela in dejala, da je pomembno pokazati solidarnost z Izraelom, ki je bil žrtev najhujšega napada po holokavstu.

Med ruševinami prizidka starodavne grške cerkve iščejo žrtve izraelskega napada. FOTO: Dawood Nemer/AFP
Med ruševinami prizidka starodavne grške cerkve iščejo žrtve izraelskega napada. FOTO: Dawood Nemer/AFP

19.20 Hamas izpustil ameriški talki

Izraelski uradniki so potrdili, da bo Hamas izpustil dve ameriški talki, poročajo britanski in ameriški mediji. Po besedah izraelskega uradnika ju je Hamas izpustil kot enostransko dejanje, ne v okviru kakršnegakoli dogovora, poroča BBC. V izjavi Hamasovega oboroženega krila so navedli, da sta bili talki, mati in hči, izpuščeni iz humanitarnih razlogov, kot odziv na poskus katarskega posredovanja. Po poročanju medijev sta že v Izraelu.

»Nocoj sta bili Judith Tai Raanan in Natalie Shoshana Raanan izpuščeni iz rok teroristične organizacije Hamas,« je sporočil kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Na meji z območjem Gaze ju je glede na sporočilo sprejel predstavnik Izraela, pristojen za ugrabljene in pogrešane Izraelce.

Dvojica je sedaj na poti v vojaško oporišče v središču Izraela, kjer ju čakajo družinski člani. Šlo naj bi sicer za ameriški državljanki, ki sta bili na obisku pri sorodnikih v kibucu Nahal Oz na jugu Izraela, ko se je zgodil napad Hamasa.

17.55 Izrael izvedel letalski napad na cerkev, polno beguncev

V včerajšnjem izraelskem letalskem napadu na grško pravoslavno cerkev svetega Porfirija v Gazi je bilo ubitih najmanj 18 krščanskih prebivalcev Gaze, poroča Guardian, ki se  sklicuje na podatke tamkajšnjih oblasti.

Palestinski uradniki so povedali, da se je v cerkev pred izraelskim bombardiranjem zateklo najmanj 500 muslimanov in kristjanov. Pravoslavni patriarhat v Jeruzalemu je najostreje obsodil napad in ocenil, da gre za vojni zločin. Cerkev svetega Porfirija je najstarejša delujoča cerkev v Gazi, v 12. stoletju so jo zgradili križarji.

Cerkev svetega Porfirija je najstarejša delujoča cerkev v Gazi. V 12. stoletju so jo zgradili križarji. FOTO: Reuters
Cerkev svetega Porfirija je najstarejša delujoča cerkev v Gazi. V 12. stoletju so jo zgradili križarji. FOTO: Reuters

14.30 Vodja ZN: Tovornjaki s pomočjo so za mnoge razlika med življenjem in smrtjo

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres pravi, da se ukvarja z nekaterimi omejitvami, uvedenimi pri dostavi pomoči v Gazo. »Aktivno sodelujemo z vsemi stranmi, da bi razjasnili omejitve in omogočili premik tovornjakov tja, kjer so potrebni. Potrebujemo te tovornjake čim prej,« je dejal Guterres, ko je govoril na egiptovskem mejnem prehodu blizu Rafe v Gazi, poroča Al Džazira.

»Tu imamo dva milijona ljudi, ki hudo trpijo. Ni vode, hrane, zdravil, goriva. Gaza potrebuje vse to, da preživi.« Vodja ZN je dejal, da so tovornjaki s humanitarno pomočjo naloženi in pripravljeni za pot. »Ti tovornjaki so rešilna bilka. Za toliko ljudi so razlika med življenjem in smrtjo.«

14.00 Smrtnih žrtev v Gazi že več kot 4000

V izraelskih napadih na Gazo je bilo od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize ubitih najmanj 4137 ljudi, od tega 1661 otrok, še okoli 13.260 je bilo ranjenih, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Pri tem v palestinski enklavi pogrešajo še 1400 ljudi, od tega 720 otrok, poroča katarska televizija Al Džazira.

FOTO: Mohammed Abed/AFP
FOTO: Mohammed Abed/AFP

Izrael je intenzivno obstreljevanje Gaze začel kmalu po tistem, ko so pripadniki palestinskega oboroženega gibanja Hamas 7. oktobra izvedli napade na cilje po Izraelu in ubili 1400 ljudi, okrog 200 so jih odpeljali v Gazo kot talce. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je izjavil, da njihove letalske sile s takšno hitrostjo že desetletja niso napadale Gaze. Ob tem je dodal, da pri letalskih napadih sodelujejo z izraelsko obveščevalno službo. Izraelske sile so danes sporočile tudi, da je večina od približno 200 talcev še živih. Med njimi je menda več kot 20 otrok, od deset do 20 talcev pa naj bi bilo starejših od 60 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13.45 Jutri v Kairu mirovni vrh

Več svetovnih voditeljev, tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, je napovedalo udeležbo na sobotnem mirovnem vrhu v Kairu, poroča Al Džazira. Udeleženci naj bi razpravljali o razmerah v Gazi in načinih umiritve konflikta. Doslej je udeležbo potrdilo osem držav, Bahrajn, Ciper, Egipt, Nemčija, Italija, Japonska, Kuvajt in Južna Afrika. Vrha naj bi se udeležil tudi predsednik evropskega sveta Charles Michel.

13.40 Poziv k preiskavi napada na bolnišnico

Urad ZN za človekove pravice je pozval k neodvisni mednarodni preiskavi eksplozije v arabski bolnišnici v Gazi v začetku tega tedna, v kateri je umrlo okoli 500 ljudi. »Poskušamo narediti vse, kar je v naši moči, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo,« je dejala tiskovna predstavnica v Ženevi. Zdravstveni uradniki pravijo, da je večina žrtev napada žensk in otrok. Po navedbah oblasti v Gazi  je eksplozijo povzročil izraelski zračni napad. Izrael in ZDA sta za izstrelitev rakete okrivila palestinski islamski džihad.

12.40 ZN pravijo, da je dostava prve pomoči pričakovana jutri

Združeni narodi pravijo, da naj bi bila prva pomoč v Gazo čez prehod Rafa dostavljena »v naslednjem dnevu«, poroča BBC. Potekajo napredna in temeljita pogajanja z vsemi stranmi, da bi se operacija pomoči v Gazi začela čim prej, je dejal tiskovni predstavnik vodje humanitarne službe ZN Martin Griffiths.

12.35 Na Zahodnem bregu narašča število žrtev izraelskih napadov

Število smrtnih žrtev četrtkovega izraelskega napada na begunsko taborišče v Tulkaremu na zasedenem Zahodnem bregu je naraslo na 13, so danes sporočile tamkajšnje palestinske oblasti. Izraelske sile so v četrtek izvajale racije tudi drugod po Zahodnem bregu, pri čemer so po navedbah palestinskih oblasti ubile še dve osebi. »Izraelska okupacijska vojska je med včerajšnjim napadom na taborišče Nur Šams v Tulkaremu zagrešila pokol, pri čemer je umrlo 13 ljudi, od tega tudi pet otrok,« je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje v Ramali.

Napad je potrdila tudi izraelska vojska, ki pa trdi, da je v begunskem taborišču ubila več teroristov. »Spopadli so se oboroženi strelci, ki so na izraelske varnostne sile metali eksplozivne naprave,« je še dodala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah palestinskih oblasti so izraelske sile v četrtek ubile še 17-letnika v taborišču blizu Betlehema in 32-letnika v Budrusu zahodno od Ramale. V času najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize so izraelske sile in naseljenci na Zahodnem bregu po navedbah oblasti v Ramali ubili najmanj 81 Palestincev.

11.37 Tovornjaki še vedno čakajo na mejnem prehodu Rafa

Edina cesta v Gazo, ki naj bi jo odprli, je poškodovana in nevarna. Egiptovski kopači poskušajo popraviti prehod Rafa v upanju, da bo skozi ta prehod lahko šlo 20 tovornjakov pomoči, morda še danes, poroča Al Džazira.

Izrael je dejal, da se bo strinjal samo z dobavo nujne pomoči: hrane, vode in zdravil. Sicer nujno potrebno gorivo za napajanje bolnišnic in sistemi vodnih filtrov niso del dogovora. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v govoru v Kairu dejal, da bodo zaloge, ki naj bi vstopile, olajšale ogromno človeško bolečino in trpljenje. Mnogi pa opozarjajo, da bo potrebne veliko več pomoči, ki bi v Gazo prihajala kontinuirano.

Tovornjaki na meji FOTO: Reuters
Tovornjaki na meji FOTO: Reuters

11.30 Preprečiti je treba eskalacijo konflikta

Britanski premier Rishi Sunak se je srečal s katarskim emirjem šejkom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, da bi se dogovoril o »nujni potrebi« po dostavi hrane, vode in zdravil v Gazo, piše BBC. Tiskovni predstavnik Downing Streeta je dejal, da sta oba poudarila pomen izogibanja kakršnemu koli stopnjevanju nasilja v regiji in da so »voditelji dolžni storiti vse, kar je v njihovi moči, da to preprečijo«. Strinjali so se tudi, da je bila »izguba civilnih življenj po Hamasovih napadih šokantna in tragična«. Sunak bo pozneje danes odpotoval v Egipt, kjer se bo srečal s kolegi v regiji.

11.15 Poškodovani mejni prehod Rafa

Egipt pravi, da so izraelski napadi območje okoli mejnega prehoda Rafa prizadeli štirikrat, odkar so začeli zračno bombardirati Gazo, piše BBC. Egiptovski mediji so poročali, da je bil prehod zaprt po treh izraelskih napadih 9. in 10. oktobra, ki so po navedbah povzročili poškodbe na egipčanski in palestinski strani meje. V ponedeljek je dopisnik BBC iz južne Gaze potrdil, da je območje okoli prehoda zadel zračni napad, ki je poškodoval stavbo na palestinski strani prehoda in cesto. Egipt sicer trdi, da je odprl svojo stran prehoda v Gazo, vendar ostaja nejasno, kdaj bo stran Gaze odprta.

09.25 Biden v nagovoru poudaril pomen boja proti Hamasu in Rusiji

Ameriški predsednik Joe Biden je v sinočnjem televizijskem nagovoru rojakom in svetu dejal, da Hamas in ruskega predsednika Vladimirja Putina združuje želja po uničenju sosednje demokracije, ter poskušal razložiti, zakaj je treba obema preprečiti uresničitev naklepa. Dotaknil se je tudi naraščanja sovraštva znotraj ZDA. Dejal je, da ne bo dovolil, da Putin in Hamas zmagata, njegove besede povzema BBC.

image_alt
Biden v Izraelu ni pozval k takojšnji prekinitvi ognja

Biden je pojasnil, da je svet zdaj na prelomnici, in opisal svojo nedavno pot v Izrael, kasneje pa tudi prejšnje skrivno potovanje v Ukrajino v zatemnjenem vlaku. Rojake je spomnil, da je prvi predsednik ZDA od Abrahama Lincolna, ki se je podal na obisk vojnega območja, ki ni pod nadzorom oboroženih sil ZDA. Napade Hamasa na Izrael je znova označil za čisto zlo in zagotovil, da bodo ZDA tako močno okrepile vojaško prednost Izraela v regiji, da bo to odvrnilo širjenje konflikta. Zavzel se je za humanitarno pomoč Palestincem in poudaril, da je treba v ZDA obsoditi vse pojave antisemitizma ali islamofobije. Napovedal je, da bo danes v kongres poslal prošnjo za potrditev pomoči Izraelu in Ukrajini. 

Biden v nagovoru naciji poudaril pomen boja proti Hamasu in Rusiji. FOTO: Jonathan Ernst/AFP
Biden v nagovoru naciji poudaril pomen boja proti Hamasu in Rusiji. FOTO: Jonathan Ernst/AFP

image_alt
Na shodu pozvali h koncu zatiranja in pobijanja v Gazi

08.25 Britanski premier danes v Egiptu

Po včerajšnjem obisku v Izraelu se britanski premier Rishi Sunak danes mudi v Egiptu na pogovorih, saj v regiji narašča strah, da bi se lahko konflikt v Gazi in Izraelu razširil, navaja BBC.

FOTO: Jaafar Ashtiyeh/AFP
FOTO: Jaafar Ashtiyeh/AFP

08.01 V izraelskem napadu na Gazo več mrtvih in ranjenih v cerkvi

Izraelske sile so v raketnem napadu to noč poškodovale grško pravoslavno cerkev v Gazi, pri čemer je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih in ranjenih več ljudi. Izraelska vojska je ponoči obstreljevala tudi cilje šiitske oborožene skupine Hezbolah v Libanonu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah palestinskega notranjega ministrstva v Gazi je bilo v napadu na kompleks grške pravoslavne cerkve svetega Porfirija ubitih in ranjenih več razseljenih oseb, ki so tam našle zatočišče. Očividci so povedali, da je bilo v napadu poškodovano pročelje cerkve, sosednja stavba pa se je porušila.

V izraelski vojski so za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnili, da so njihova vojaška letala napadla poveljniški in nadzorni center, od koder skrajneži izstreljujejo rakete proti Izraelu, pri tem pa je bil poškodovan tudi zid bližnje cerkve. Povedali so tudi, da so seznanjeni s poročili o žrtvah ter da o dogodku poteka preiskava.

Patriarhat grške pravoslavne cerkve v Jeruzalemu je napad ostro obsodil.

08.00 Izrael bo evakuiral prebivalce mesta blizu meje z Libanonom

Izraelsko obrambno ministrstvo je zaradi oboroženih spopadov med izraelskimi silami in borci Hezbolaha na izraelsko-libanonski meji napovedalo evakuacijo prebivalcev obmejnega mesta Kirjat Šmona blizu južnega Libanona, poroča Al Džazira. Mesto, ki ima nekje 20.000 prebivalcev, leži dva kilometra od meje.

7.50 Svet izgublja človečnost

Vodja agencije ZN za Bližnji vzhod Philippe Lazzarini je dejal, da je svet zaradi vojne med Izraelom in Hamasom na »robu brezna« in izgublja človečnost, njegove besede povzema BBC. Opozoril je, da bi se nasilje lahko razširilo po vsej regiji. Lazzarini je opozoril na grozljive razmere za civiliste v Gazi in ponovno pozval k vzpostavitvi koridorjev humanitarne pomoči na ozemlje. V govoru v Jeruzalemu je obsodil Hamasov napad na Izrael in ga označil za »grozen in barbarski pokol«, ki je povzročil »nacionalno travmo, kolektivno travmo v Izraelu«. A ta dogodek še vedno ne opravičuje, da se vojna vodi brez kakršnih koli omejitev,« je dejal. »In ne verjamem, da je ubijanje še več civilistov v interesu prihodnje varnosti in miru tukaj v regiji.«

7.00 Danes naj bi v Gazo prispela prva humanitarna pomoč

Joe Biden se je na poti domov iz Izraela z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem dogovoril, da bo Egipt dovolil vstop 20 tovornjakom s humanitarno pomočjo v Gazo. Ta naj bi prispela v Gazo še danes. Kot so sicer opozorili Združeni narodi, bi Gaza vsak dan potrebovala več sto tovornjakov humanitarne pomoči.

image_alt
Izrael se pripravlja na dolgo vojno s Hamasom

6.50 Novi napadi

V zračnem napadu izraelskih sil na mesto Kan Junis na jugu Gaze je umrlo najmanj 21 ljudi, mnogi so bili ranjeni. Smrtonosni napadi so prizadeli tudi druga območja na palestinskem ozemlju, navaja Al Džazira.

FOTO: Said Khatib/AFP
FOTO: Said Khatib/AFP

6.40 Zahod obtožen »dvojnih standardov« zaradi molka o izraelskih vojnih zločinih

Human Rights Watch je ZDA in njihove zaveznike v Evropi obtožil hinavščine, ker niso obsodili izraelskih napadov na Gazo, navaja Al Džazira. Namestnik programskega direktorja HRW Tom Porteous pravi, da so ZDA in Evropa v primeru Ukrajine obsodile ruske vojne zločine. Medtem pa Zahod večinoma molči o vojnih zločinih Izraela v Gazi. »Kje so jasni in nedvoumni pozivi Izraelu, naj spoštuje mednarodne norme pri napadu na Gazo, da ne govorimo o odgovornosti?« se sprašuje Porteous v izjavi. Sprašuje se, kje je jasna obsodba 16-letnega zaprtja Gaze, ki pomeni kolektivno kaznovanje in vojni zločin. »Hinavščina in dvojna merila zahodnih držav so očitni.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine