Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Berlinski zid je padel, a ne za Kubance

Kubanci so obupani in naveličani, da se večne obljube o lepših časih že šestdeset let končujejo z veliko besedami, a malo kruha.
Najprej so Kubance imeli v rokah Španci, potem malo Angleži, ki so pobili domorodce, pripeljali sladkorni trs in veliko afriških sužnjev. Nato spet Španci. FOTO: Enrique De La Osa/Reuters 
Najprej so Kubance imeli v rokah Španci, potem malo Angleži, ki so pobili domorodce, pripeljali sladkorni trs in veliko afriških sužnjev. Nato spet Španci. FOTO: Enrique De La Osa/Reuters 
1. 8. 2021 | 06:00
13:23

V nadaljevanju preberite:


Na Kubi se spet dogaja, so vznemirjene poročale tiskovne agencije. Mladi so šli na ulice, ker so bili lačni in naveličani večnih obljub o lepših časih. Že šestdeset let se te končujejo z veliko besedami, a malo kruha. Policisti so nekaj protestnikov pretepli, nekaj so jih zaprli, potem pa se je vsaj na videz vse poleglo. Protestov s precej hujšimi posledicami, tudi z veliko smrtnimi žrtvami, je bilo v zadnjih letih v Združenih državah Amerike precej.

Ameriška blokada je kriva za vse zlo, ki se Kubancem dogaja že več kot šest desetletij, trdi režim v Havani. Kubanski režim je kriv, komunistična blokada ljudstva in vse države je temelj vsega zla, trdi ameriška stran. Nihče noče popustiti, ne Goljat – Washington – in ne David – Havana. Ne eden ne drugi se ne odreče duhu hladne vojne.

Malo podrobnejši podatki povedo, da kubanska država, kakor jo je postavil na noge Fidel Castro, ne bi mogla preživeti brez denarja iz Amerike, od tam ga pošiljajo kubanski emigranti, poltretji milijon jih je. Tudi brez zamrznjenih piščancev, ki jih prodajajo Američani, ne bi zmogli. Ne glede na vse blokade so Severnoameričani največji izvozniki na Kubo.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine