Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bela hiša ponuja Iranu oljčno vejico s pogoji

Skupaj z Evropejci bi se demokratska administracija vrnila k jedrskemu sporazumu iz leta 2015, a ga razširila na izstrelke in delovanje v soseščini.
Državni sekretar Antony Blinken se je o Iranu pogovarjal z evropskimi kolegi. FOTO: Saul Loeb/AFP
Državni sekretar Antony Blinken se je o Iranu pogovarjal z evropskimi kolegi. FOTO: Saul Loeb/AFP
19. 2. 2021 | 02:02
19. 2. 2021 | 08:37
1:45
Novi ameriški predsednik Joe Biden tudi na Bližnjem in Srednjem vzhodu radikalno spreminja politiko svojega republikanskega predhodnika. Iranu, ki mu je Donald Trump grozil, ponuja sodelovanje pri jedrskih pogovorih v tesni navezi z Evropejci.

Ni še znano, ali bodo v Teheranu sprejeli ponudbo, saj so doslej pred tem zahtevali končanje ameriških sankcij. Novi ameriški državni sekretar Antony Blinken pa je kolegom iz Velike Britanije, Francije in Nemčije sporočil pripravljenost na pridružitev prizadevanjem za obnovo sporazuma iz leta 2015, ker je po razumevanju demokratske Bele hiše dosežek multilateralen, ter jih morda uporabljal tudi za razvoj jedrskega orožja.

Iranski pomorski manevri skupaj z rusko mornarico. FOTO: Wana News Agency via Reuters
Iranski pomorski manevri skupaj z rusko mornarico. FOTO: Wana News Agency via Reuters


Usoda dogovora je negotova tudi zato, ker bi ga Biden rad razširil na iranske izstrelke ter podporo terorističnim skupinam in sirskemu vladarju Bašarju Asadu, vrniti bi se morali tudi na pogoje pred letom 2019. Ameriška ponudba prihaja le nekaj dni pred iransko odločitvijo za prepoved nenapovedanih mednarodnih inšpekcij. V demokratskem Washingtonu upajo na sodelovanje Kitajske in Rusije, manj jasna so stališča drugih območnih držav, kot sta Izrael in Savdska Arabija. Trump je svojo bližnjevzhodno politiko utemeljil na tesnem sodelovanju s tema državama, Biden pa vsaj doslej ni kazal prevelike želje po približevanju k njima.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine