Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Barbados se želi znebiti britanske kraljice

Nekdanja britanska kolonija v Karibskem morju želi postati republika.
Barbados si želi prekiniti s kolonialno preteklostjo. FOTO: Jewel Samad/AFP
Barbados si želi prekiniti s kolonialno preteklostjo. FOTO: Jewel Samad/AFP
M. B.
16. 9. 2020 | 17:02
16. 9. 2020 | 17:02
2:02
Karibski otoček Barbados si želi odstaviti britansko kraljico Elizabeto II. kot svojo vladarico in postati republika, poroča tiskovna agencija Reuters. Formalna vlada britanske krone je spomin na preteklost, saj je bil otok do leta 1966 britanska kolonija.

Ozemlje kraljice Elizabete II. bo morda kmalu manjše. FOTO: John Stillwell/AFP
Ozemlje kraljice Elizabete II. bo morda kmalu manjše. FOTO: John Stillwell/AFP
»Napočil je čas, da kolonialno preteklost v celoti pustimo za seboj!« je dejala guvernerka Barbadosa Sandra Mason.  Guvernerko sicer po sedanji ureditvi izbira britanska kraljica, njena funkcija pa je, da kraljico nadomešča na uradnih dogodkih. 

Barbadoška vlada pod vodstvom premierke Mie Mottley se je zavzela, naj država 55. obletnico neodvisnosti, ki bo novembra prihodnje leto, proslavi kot republika, ki ji bo tudi uradno načeloval izvoljeni predstavnik ljudstva.

Tako Buckinghamska palača, v kateri prebiva monarhinja, kakor zunanje ministrstvo Združenega kraljestva sta sporočila, da je odločitev stvar barabadoškega ljudstva in da ji ne nasprotujeta. Zunanje ministrstvo je še poudarilo, da Združeno kraljestvo z Barbadosom deli zgodovino, jezik in kulturo ter da bodo v vsakem primeru tesno sodelovali tudi v prihodnje. 

Na karibskem otočku, ki na najdaljšem mestu meri le nekaj čez 30 kilometrov, je leta 1625 pristal kapitan Henry Powell in ga nemudoma razglasil za last britanske krone. Barbados je bil kmalu poseljen s sužnji iz Afrike, ki so svojim kolonialnim lastnikom z delom na plantažah sladkornega trsa prinesli bogastvo.Več kot 90 odstotkov nekaj manj kot 300.000 otočanov je potomcev afriških sužnjev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine