Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Arabska naložba, ki bo spremenila Beograd

Na mestu nekdanjega kartonastega naselja raste novo »srce« srbske prestolnice z nizom stolpnic, najvišja bo visoka 168 metrov.
Investitor Eagle Hills oglašuje lokacijo kot najlepšo v Evropi. FOTO: Milena Zupanič
Investitor Eagle Hills oglašuje lokacijo kot najlepšo v Evropi. FOTO: Milena Zupanič
10. 5. 2019 | 10:30
10. 5. 2019 | 11:20
6:15
Ko se pripeljemo z avtomobilom čez Gazelo, novejši most čez Savo, naletimo na eno od največ­jih gradbišč v Evropi. To je Beograd na vodi, projekt, ki bo s pozidavo 100 hektarov zemljišča spremenil podobo in značaj srbske prestolnice. Mesto bo bolj podobno Dubaju kot dosedanji turško-avstrijsko-jugoslovanski prestolnici. Naložba je v rokah podjetja Eagle Hills iz Združenih arabskih emiratov, ocenjujejo jo na 3,5 milijarde­ evrov. V novem »srcu Beograda« bo stanovalo 14.000 ljudi, še enkrat toliko jih bo tam zaposlenih.
 

Stanovanja gredo za med


Beograd na vodi te dni pospešeno raste. Na gradbišču je več kot 1500 ­delavcev. V Eagle Hillsu, ki je na srbskih tleh ustanovljen za ta projekt,­ nam niso mogli povedati, koliko podjetij je angažiranih, saj najemajo samo glavne izvajalce, ti pa množico podizvajalcev. Investitor iz Združenih arabskih emiratov Mohamed Alabar je prinesel v Beograd nov način ureditve prostora. Veduto Beograda bodo po novem označevale visoke stolpnice. Dve že stojita. Posebnost in prepoznavni znak mesta bo Stolp (Kula) Beograd, 168-metrska hotelsko-stanovanjska stavba s 43 nadstropji. V njej bodo prestižen hotel St. Regis in luksuzna stanovanja, ki jih že zdaj prodajajo po 7500 evrov za kvadratni meter. V podjetju so povedali, da gre prodaja stanovanj za med.

Nov simbol mesta bo 168 metrov visoka stolpnica. FOTO: Milena Zupanič.
Nov simbol mesta bo 168 metrov visoka stolpnica. FOTO: Milena Zupanič.


Poslovni model


Projekt obsega 1800 metrov obale Save in od 200 do 300 metrov zemljišča. Država je Alabarju podarila 100 hektarov zemljišča ob Savi, v 99-letno uporabo nekaj tamkajšnjih stavb (med njimi Pošto Srbije, hotel Bristol, zgradbo Beograjske zadruge) ter zagotovila, da bo mesto na tem območju na svoje stroške zgradilo infrastrukturo. Beograd na vodi je v 68-odstotni lasti podjetja iz Združenih arabskih emiratov in 32-odstotni lasti Srbije.

Nekateri srbski novinarji so prišli do podatkov, da tak poslovni model škodi Srbiji in da je prek dodatno ustanovljenih podjetij mogoče prati denar. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je pred dnevi obiskal gradbišče, se povzpel na eno izmed dokončanih stolpnic in ponovno zatrdil, da bo celotna naložba prinesla mestu gospodarsko rast in razvojne priložnosti.


Ne le stolpnice, to bo novo mesto znotraj Beograda


Osemsto metrov obale je urejenih – tam je zdaj idilično sprehajališče –, sicer pa bo na milijonu kvadratnih metrov zemljišča zgrajenih 1,8 milijona kvadratnih metrov stanovanjskih, hotelskih, poslovnih in javnih površin, tudi vrtec, bolnišnica, vsa cestna in druga infrastruktura. Ko kolesariš po tej novi soseski – kolesarske poti so že urejene –, se lahko pelješ po novi šestpasovni cesti, ki bo vodila skozi celotno sosesko. Zdaj je še sredi gradbišča in na njej ni nikogar, ko pa bo odprta za promet, bo tukaj avtomobilski vrvež.

Kolesarske steze so na obeh straneh reke Save: pogled na novo srce Beograda. FOTO: Milena Zupanič
Kolesarske steze so na obeh straneh reke Save: pogled na novo srce Beograda. FOTO: Milena Zupanič


V Beogradu na vodi bo predvidoma zgrajenih 6000 stanovanj, v katerih bo stanovalo 14.000 ljudi, približno še enkrat toliko jih bo tukaj zaposlenih, predvideva projekt. Arabski Eagle Hills oglašuje lokacijo kot najlepšo v Evropi. Stanovanja v prvih dveh stolpnicah so po informacijah iz Beograda na vodi razprodana in vseljena. Vendar v redkokaterem zvečer gori luč. Pravijo, da zato, ker kupujejo stanovanja večinoma po svetu razseljeni Srbi, ki si želijo zagotoviti kotiček tudi doma. In še zanimivost: 40 odstotkov lastnikov stanovanj v prvih dveh stolpnicah je žensk. Cene so povsem evropske: za kvadratni meter stanovanja v prvih dveh stolpnicah je bilo treba odšteti od 2500 do 3500 evrov. Cena je odvisna od lege, nadstropja, pogleda – pogled proti Savi in Donavi je dražji kot proti mestu. Stolpnici imata tudi dva notranja pokrita bazena za stanovalce, otroško igrišče in fitnes. Prodana so tako rekoč vsa stanovanja.


Veliko posegov


Beograd na vodi bo stal na zemljišču prej urbanistično neurejenega dela mesta, kjer so v tako imenovanem »kartonastem« naselju domovali ljudje s socialnega roba. Nelegalno postavljeno naselje so pred odprtjem gradbišča čez noč porušili z buldožerji »neznanci«, ki jih bo najbrž kdaj iskalo sodišče. Namesto njih zdaj prihajajo kupci in poslovneži, ki si želijo naložiti denar v nakup stanovanja ali najeti prostor za svojo dejavnost. Poslovnih prostorov namreč ne prodajajo, ker hočejo ohraniti vpliv na vrsto dejavnosti.

V okviru preurejanja tega dela mesta bo predvidoma izpeljanih še veliko posegov: zgrajena bosta še en avtomobilski in železniški most čez Savo, dokončana obvoznica okoli mesta, glavna železniška postaja je že preseljena, preseliti morajo še avtobusno postajo. Razdreti nameravajo železniško progo po severni strani mesta, velik zalogaj bo tudi nova kanalizacija, ki bo beograjske odplake pretočila do čistilne naprave namesto v reko. Beograd se je velikopotezno lotil preurejanja mesta.


Eagle Hills bo gradil tudi v Zagrebu


Podjetje Eagle Hills se je specializiralo za razvoj projektov na vodi. Podobno urbanistično zasnovana naselja je zgradilo v Bahrajnu, Maroku, Jordaniji in Združenih arabskih emiratih. Pred kratkim ga je na razpisu izbrala kot investitorja za podoben projekt tudi Hrvaška. V Zagrebu bo gradil 500 milijonov vreden projekt ob Savi.

Beograd je kot vse prave prestolnice živahen tudi ponoči. FOTO: Milena Zupanič
Beograd je kot vse prave prestolnice živahen tudi ponoči. FOTO: Milena Zupanič

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine