Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriško prebujanje pred viharjem

QAnon: Trumpovi privrženci so resno zgrabili zgodbo o obračunu z globoko državo.
Po qanonovski teoriji zarote je Trumpa izbrala vojska, da bi ji pomagal razkriti delovanje skrivne elite. FOTO: AFP
Po qanonovski teoriji zarote je Trumpa izbrala vojska, da bi ji pomagal razkriti delovanje skrivne elite. FOTO: AFP
4. 8. 2018 | 06:00
5:35
New York – Na zborovanju Donalda Trumpa na Floridi so najbolj zagreti podporniki prišli v majicah z veliko črko Q. Drugi so mahali s transparenti z napisom »Mi smo Q«. Skrivnostni simbol pomeni QAnon, bizarno teorijo zarote, ki bruha divje obtožbe. Trumpenproletariat pa jim verjame.

»Ruska preiskava« je velikansko slepilo, saj posebni preiskovalec Rober Mueller in Donald Trump z roko v roki poskušata razkriti na tisoče pedofilov, ki delujejo vsem na očeh. Med njimi so seveda Hillary in Bill Clinton pa Barack Obama, celo igralec Tom Hanks, kmalu jih bodo aretirali in poslali v ameriško taborišče Guantanamo na Kubi. Republikanci so namenoma izgubili lanske izredne senatne volitve v Alabami, to je bil že pred leti zasnovan načrt, s katerim bodo razkrili volilne sleparije s stroji za voljenje, končni cilj pa je zrušenje Georgea Sorosa. Ali vplivne družine Rothschild. Ali tajne združbe Iluminati. Podobni izcedki paranoičnih umov niso novost, saj jim je razmah interneta dal krila, a ponavadi ostanejo v skritih spletnih močvirjih in ne prodrejo na osrednja politična zborovanja.

Tudi QAnon, obsežna zbirka navideznih razkritij in napovedi, se je rodila na internetu, najprej na obrobni spletni oglasni deski 4Chan, nato se je preselila na še bolj zakotno 8Chan. Anonimna oseba, ki se predstavlja kot Q, po prepričanju njenih sledilcev naj bi to bil visoki vladni uradnik z dostopom do najbolj zaupnih podatkov, je začela objavljati »drobtinice«, kot sledilci imenujejo kratke zapise, nekakšno kombinacijo napovedi in ugank. Sporočila so polna simbolike, za njihovo razlago pa nastajajo številni videoposnetki, v katerih anonovci (Anon je okrajšava besede anonimni) drug drugemu pojasnjujejo, kaj jim Q želi sporočiti.

Q. FOTO: Rick Loomis/AFP
Q. FOTO: Rick Loomis/AFP


Predsedniki kot agentje


QAnon tako služi kot zapis vzporedne zgodovine, saj se je uradne že zdavnaj polastila »globoka država« in ji tako seveda ne moremo zaupati. Vseobsežna teorija je povezala tako raznolike dogodke, kot je pojav Islamske države in atentat na Johna Kennedyja. Veliko sledilcev Q-ja je prepričanih, da je Kennedy moral umreti, ker je hotel razkriti obstoj globoke države in njene skrivne vlade. Med njimi se širi tudi nasprotna zamisel, da je Kennedy živ in da je bil atentat le slepilo, saj ga je globoka država umaknila v ilegalo, kjer se pripravlja na prevzem oblasti v vladi sveta. Ob tem je treba upati, da so skrivnostni mogočniki našli tudi vrelec mladosti, ki stoletnika ohranja pri močeh.

Po osrednji qanonovski teoriji zarote so tudi streli na Ronalda Reagana prišli po ukazu globoke države, vsi predsedniki za njim pa so bili njeni agentje. Z izjemo Trumpa seveda, tega je izbrala vojska, da bi ji pomagal razkriti delovanje skrivne elite. Ta se je odzvala s sipanjem umazanije nanj in ga prek medijev, ki jih nadzoruje, obtožila sodelovanja z Rusijo. Toda kljub vsem prizadevanjem Trump zmaguje, Q pa s svojimi razkritji neti javnost, da bo pripravljena na »vihar«, trenutek, ko bodo voditelji globoke države priprti in poslani v Guantanamo. Q-jevi privrženci pravijo temi procesu »veliko prebujanje«.
 

Nevarne posledice


Ime vihar izvira iz Trumpove oktobrske opazke, da smo priča »zatišju pred viharjem«, kmalu zatem so se pojavila prva sporočila Q-ja, v katerih je najavil, da je predsednik namigoval na množične aretacije, ki bodo za vedno obglavile globoko državo. Te naj bi prišle v bližnji prihodnosti, nekatere napovedi so celo omenjale datume, kdaj bo kdo aretiran. Ko se ni ničesar zgodilo, je Q vedno našel razlog, zakaj so jih morali odložiti, a vedno zagotavlja, da ima Trump položaj trdno v rokah. Pri prerokovanju mi pomaga, da so drobtinice v najboljšem primeru nejasne, še raje pa nedoumljive, kar omogoča divje razlage zvestih sledilcev. Lani so po objavi fotografije verige otokov trdili, da je bila posneta iz predsedniškega letala, kar naj bi pomenilo, da Q potuje s predsednikom. Nekateri celo verjamejo, da se za simbolom skriva sam Trump.

Vse skupaj bi spadalo med sodobne bizarnosti, če spletna šala ne bi prerasla v gibanje, ki zajema vse več ljudi in ima vse bolj resne posledice. Pred tedni je aplikacija za mobilne telefone, ki je povezana s teorijami zarote, prilezla skoraj na vrh Applove spletne trgovine App Store, priljubljen video na youtubu, ki razlaga drobtinice, ima že več kot 200.000 ogledov. Sredi junija je možakar, oborožen s kopijo vojaške puške, z oklepnim tovornjakom blokiral cesto na Hooverjevem jezu in dvignil napis »Objavite poročilo OIG«.

OIG je pisarna glavnega inšpektorja, ki na pravosodnem ministrstvu nadzoruje delo njegovih organov, tudi zvezne policije. Inšpektor je tisti dan objavil poročilo, v katerem so kritizirali delo FBI med preiskavo Hillary Clinton. Toda to za anonovce ni bilo dovolj ostro, zato se je hitro pojavila trditev, da obstaja še eno, skrivno poročilo, ki obračuna s Trumpovimi nasprotniki. Zato je 30-letni Matthew Wrigh iz Nevade vzel za talca jez in zahteval objavo »pravega« poročila. Divja domišljija Q-ja se je nevarno prelila v resničnost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine