Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriški sodnik Brett Kavanaugh obtožen spolne zlorabe

Kavanaugh je zavrnil obtožbe, da je med srednješolsko zabavo v zgodnjih osemdesetih letih spolno zlorabil danes 51-letno Christine Blasey Ford.
Demokrati na vse načine poskušajo razkriti Kavanaughovo pravo podobo. FOTO:Saul Loeb/AFP
Demokrati na vse načine poskušajo razkriti Kavanaughovo pravo podobo. FOTO:Saul Loeb/AFP
L. Z.
17. 9. 2018 | 11:31
17. 9. 2018 | 17:31
2:30
Ameriški sodnik Brett Kavanaugh, ki naj bi nadomestil upokojenega vrhovnega sodnika Anthonyja Kennedyja, se je znašel pred hudimi obtožbami 51-letne Christine Blasey Ford. Ta je v intervjuju za časnik Washington Post dejala, da jo je Kavanaugh med srednješolsko zabavo v zgodnjih osemdesetih letih spolno zlorabil. Pijan jo je domnevno zvlekel na posteljo in ji pokril usta, da ne bi mogla kričati. »Mislila sem, da me lahko nenamerno ubije,« je še dejala za časopis. »Poskušal me je napasti in sleči.«

Sodnik Kavanaugh je zavrnil obtožbe, ob strani mu stojijo tudi v Beli hiši, zato »ne nameravajo umakniti njegove nominacije za vrhovnega tožilca«.

»To so popolnoma zgrešene obtožbe. Nikoli nisem storil kaj takega, za kar se me obtožuje, njej ali komurkoli drugemu,« je povedal Kavanaugh. »Ker se to ni zgodilo, nisem imel pojma, kdo me obtožuje tega dejanja, dokler se včeraj ni identificirala.«

Demokrati na vse načine poskušajo razkriti Kavanaughovo pravo podobo, očitajo mu še marsikaj drugega, med drugim pristranskost. A je Bela hiša s pomočjo vrhovnega sodišča v zadnjem trenutku preprečila objavo 100.000 dokumentov iz časa, ko je sodnik delal kot glavni tajnik v vladi Busha mlajšega.

Na drugi strani so republikanski senatorji nekaj ur po objavi članka v Postu zatrdili, da ne razmišljajo o umiku podpore Kavanaughu, dokler informacije ne bodo potrjene. Med drugim imajo seznam 65 žensk, ki so poznale Kavanaugha v srednji šoli in so se podpisale pod pismo, ki pravi, da je kandidat za vrhovnega sodnika z ženskami vedno ravnal dostojno in spoštljivo.

Pred dnevi je demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein že napovedala, da ima informacijo, ki bo sprožila vprašanja o kandidatu. V mislih je imela novico, ki jo je nekaj dni kasneje objavil Post. Feinsteinova naj bi imela to informacijo že od julija in republikanci jo sprašujejo, zakaj je ni objavila že prej. Senatorka odgovarja, da je šlo za anonimno prijavo, poroča STA.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine