Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

EU vzpostavlja humanitarni zračni most za civiliste v Gazi

Izrael nadaljuje z napadi na Gazo in ne pristaja na prekinitev ognja za zagotovitev pomoči. Medtem se vrstijo ugibanja, kdaj bo Izrael obiskal Joe Biden.
Katastrofalne humanitarne razmere v Gazi bodo kmalu dosegle prelomno točko. FOTO: Stringer Reuters
Katastrofalne humanitarne razmere v Gazi bodo kmalu dosegle prelomno točko. FOTO: Stringer Reuters
K. S., P. Ž., M. B., STA
16. 10. 2023 | 06:59
16. 10. 2023 | 22:33
19:47

Spremljamo dogajanje po napadu Hamasa na Izrael

22.30 Vlada za palestinske begunce namenila 500.000 evrov

Za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu na območju Gaze in Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) je vlada na današnji seji namenila 500.000 evrov, je sporočil Urad vlade za komuniciranje. 

18.55 EU vzpostavlja humanitarni zračni most za civiliste v Gazi

EU vzpostavlja humanitarni zračni most, ki vključuje več letov v Egipt, s katerimi pošilja nujno pomoč ljudem v Gazi, so danes sporočili v Bruslju. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je poudaril, da mora pomoč nemudoma doseči ljudi, ujete v Gazi, ter pozval k odprtju mejnega prehoda Rafa »brez nadaljnjega odlašanja«. 

»Katastrofalne humanitarne razmere v Gazi bodo kmalu dosegle prelomno točko. Nujno potrebno gorivo, voda, hrana in zdravila morajo nemudoma doseči ljudi, ujete v Gazi. Mejni prehod Rafa je treba odpreti brez nadaljnjega odlašanja,« je pri tem opozoril Lenarčič. V skladu z mednarodnim humanitarnim pravom sta obe strani dolžni zaščititi civiliste in zagotoviti neoviran humanitarni dostop do civilistov, je poudaril komisar. 

Kolektivno kaznovanje je prepovedano po mednarodnem pravu. FOTO: Said Khatib/AFP
Kolektivno kaznovanje je prepovedano po mednarodnem pravu. FOTO: Said Khatib/AFP

Ko zaloge prispejo v Gazo, pa je nujno, da lahko humanitarni delavci opravljajo svoje delo, to je zagotavljanje pomoči ljudem v stiski in reševanje življenj. Zagotoviti je treba varnost humanitarnega osebja, ki te zaloge nemoteno prinese ljudem v stiski, je pozval Lenarčič.

Evropska komisija bo humanitarno pomoč za območje Gaze povečala s 25 na 75 milijonov evrov, je v soboto napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

16.35 Blokado Gaze bi lahko preiskovalo Mednarodno kazensko sodišče

Temeljno pravilo mednarodnega humanitarnega prava je zaščita civilistov, kolektivno kaznovanje pa je prepovedano, je v luči stopnjevanja izraelskih napadov na Gazo za STA povedal strokovnjak za mednarodno pravo Matjaž Nahtigal. Pri tem je spomnil, da je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) pristojno za preiskovanje morebitnih zločinov v Gazi. 

Izrael od 7. oktobra, ko so njegovo ozemlje napadli pripadniki palestinske oborožene skupine Hamas, s povračilnimi napadi cilja Gazo, pri tem pa blokira dobavo osnovnih dobrin v to enklavo. Palestina se je leta 2015 uradno pridružila ICC, sodišče pa je leta 2021 razsodilo, da njegove pristojnosti obsegajo vsa palestinska območja, tudi tista pod izraelsko okupacijo. Določitev ozemeljske jurisdikcije je bila potrebna, ker Izrael ni član ICC. ICC je sicer že januarja 2015 začela uvodno preiskavo domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na palestinskih območjih in v Izraelu po izraelski ofenzivi na Gazo leta 2014.

Razdejanje v beduinski skupnosti v Gazi FOTO: Yuri Cortez/AFP
Razdejanje v beduinski skupnosti v Gazi FOTO: Yuri Cortez/AFP

V zadnjih napadih je bilo uradno ubitih 2251 Palestincev, večinoma civilistov, in 74 Izraelcev, večinoma vojakov. Število mrtvih med Palestinci je v aktualnem konfliktu doseglo 2750. Na izraelski strani poročajo o več kot 1400 mrtvih.

Kolektivno kaznovanje prebivalstva v obliki stradanja civilistov ipd. je prepovedano po mednarodnem pravu, še dodaja Nahtigal. V tej luči se sam pridružuje pozivom k neoviranemu dostopu humanitarne pomoči prebivalcem v Gazi ter pozivom k izpustitvi talcev, ki jih je zajel Hamas. Nahtigal je pri tem ponovil besede generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, da je Bližnji vzhod na robu prepada, in izrazil razočaranje nad zastojem mirovnega procesa, ki zadnjih 30 let ni ponudil rešitev za mir med Palestinci in Izraelci.

15.00 Bo Biden obiskal Izrael?

Bela hiša je tik pred zdajci odpovedala za danes predvideno pot ameriškega predsednika Joeja Bidna v Kolorado, s čimer je še okrepila ugibanja o njegovem skorajšnjem obisku Izraela, kamor je bil uradno povabljen. 

Biden naj bi v zvezni državi Kolorado obiskal proizvajalca vetrnih turbin in govoril o svoji gospodarski politiki. Namesto tega bo ostal v Washingtonu, kjer se bo glede na pojasnilo Bele hiše udeležil srečanj, posvečenih vprašanjem nacionalne varnosti. Bi pa lahko odpoved poti v Kolorado kazala tudi na načrtovanje Bidnovega obiska v Izraelu, o katerem so v zadnjih dneh ugibali ameriški mediji. Kot pišejo, ameriška in izraelska stran razpravljata o morebitnem obisku predsednika ZDA, ki je Izraelu po smrtonosnem napadu palestinskega gibanja Hamas obljubil neomajno podporo.

Kot je danes za CNN dejal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby, je Biden prejel vabilo izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja, a da za zdaj »ne more govoriti o nobenem potovanju«. Je pa zatrdil, da bo Biden ostal »osredotočen na dogajanje med Izraelom in Hamasom«.

Biden je že februarja v popolni tajnosti obiskal vojno območje v Ukrajini. Izrael je nazadnje obiskal julija lani.

13.00 Milanović z izjavami o vojni s Hamasom razburil Izrael

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je pred kratkim kritiziral odločitev hrvaškega ministrstva za zunanje zadeve, da v znak podpore Izraelu po napadu Hamasa izobesi izraelsko zastavo, in poudaril, da napad Izraelu ne daje pravice do kršenja mednarodnega prava. Izraelsko zunanje ministrstvo je njegove izjave obsodilo kot nezaslišane. Kot neprimerno je Milanović kritiziral tudi odločitev zunanjega ministrstva, da na svojem sedežu v Zagrebu izobesi izraelsko zastavo. »Mislim, da je to idiotska odločitev, ob vseh mojih simpatijah do Izraela, ki so jih izgubili v 15 minutah,« je dejal. Milanović je poudaril tudi, da je obsodil uboje, a da »pravica do samoobrambe, ki jo Izrael absolutno ima, ne vključuje maščevanja in masakra civilistov«.

Izraelsko zunanje ministrstvo je Milanovićevo izjavo obsodilo kot nezaslišano. »Nezaslišana izjava hrvaškega predsednika izstopa iz ozadja sporočil podpore mednarodnih voditeljev, ki so izrazili sočustvovanje z izraelskim narodom, potem ko so svet obkrožile grozljive slike barbarskega terorističnega napada Hamasa,« so sporočili v soboto v izjavi za javnost, ki so jo objavili na družbenem omrežju X.

Plenkovićevi vladi so se medtem zahvalili za podporo, zunanjemu ministrstvu pa za odločitev, da v znak solidarnosti izobesi izraelsko zastavo. Hrvaški premier Andrej Plenković je Milanovićeve izjave o Izraelu že v petek označil za nepotrebne in dejal, da je izraelska zastava na stavbi zunanjega ministrstva znak podpore in solidarnosti po brutalnem napadu Hamasa na Izrael. Dodal je, da bo vlada zaradi Milanovićevih izjav znova morala razlagati stališče Hrvaške svojim partnerjem.

image_alt
Poslanec SDS poskusil potegniti enačaj med vlado in Hamasom

11.21 »Bližnji vzhod ni igrišče za tekmo egov«

Po tednu dni razglašenosti v Bruslju naj bi EU na jutrišnjem videokonferenčnem vrhu voditeljev držav članic pokazala enotnost. Podlaga je že njihova skupna izjava, objavljena včeraj. Na muhi kritik je bilo predvsem delovanje predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je po ocenah iz več držav delovala preveč na svojo roko, saj nima zunanjepolitičnih pristojnosti.  

»Bližnji vzhod ni igrišče za tekmo egov,« je dejal visoki uradnik EU. Na vrhu naj bi voditelji pokazali svetu, »kje stojimo«. Usmerili bodo pogled naprej, v prihodnje izzive. Očitno je migracijsko tveganje v povezavi z Jordanijo in Libanonom, kjer je že tako veliko beguncev iz Sirije in Palestine. Pojavljajo se strahovi glede destabilizacije sosednjih držav in migracijskega toka proti Evropi, opozarjajo viri.

Na diplomatski ravni bo EU nadaljevala tesne stike z Egiptom in Katarjem, denimo glede izpustitve talcev. V EU je soglasje, da ima Izrael pravico do obrambe skladno z mednarodnim pravom (zaščita civilistov). Glede mednarodne pomoči bi morali zagotoviti, da ne pride v roke teroristov.  Kaj bo sledilo ofenzivi? Po navedbah virov bi pred očmi morali imeti rešitev dveh držav.

Palestinci iščejo preživele pod ruševinami. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
Palestinci iščejo preživele pod ruševinami. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters

10.40 Izrael zanikal premirje na jugu Gaze

Izrael je zanikal, da bi bil dosežen dogovor glede prekinitve ognja na jugu Gaze, poroča Reuters. To so sprva sporočili predstavniki Egipta, prekinitev ognja pa naj bi bila namenjena predvsem lažjemu prehodu civilistov s tujimi potnimi listi ter dostavi pomoči v Gazo. Iz pisarne izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja so zanikali, da bi tak dogovor obstajal, ZDA ne komentirajo, prav tako dogovora niso potrdili predstavniki Hamasa. Rafa je sicer edini mejni prehod, ki ga ne nadzorujejo izraelske oblasti.

Medtem so se sicer pred mejnim prehodom že začeli zbirati številni Palestinci in tuji državljani, na egiptovski strani pa se kopičijo tovornjaki s humanitarno pomočjo, poroča britanski BBC. Številni tovornjaki čakajo na priložnost, da bi lahko na območje Gaze dostavili nujno potrebno humanitarno pomoč, a Egipt ne namerava odpreti prehoda, dokler ne bo izraelska stran zagotovila, da je to varno. Izrael želi sicer vsak tovornjak temeljito pregledati in preveriti, da na krovu ni orožja.

10.10 Izraelska vojska nadaljuje zračne napade na Gazo

Izraelske zračne sile nadaljujejo obstreljevanje ciljev palestinskega gibanja Hamas na območju Gaze. Šlo naj bi za najhujše napade doslej. Po navedbah izraelske vojske so do sedaj ubili šest višjih predstavnikov Hamasa, število talcev, ki jih je po napadu na Izrael zajelo gibanje, pa naj bi znašalo 199, poročajo tuje tiskovne agencije. Izraelske zračne sile so v zadnjih 24 urah nadaljevale napade na območje Gaze, je danes sporočila izraelska vojska. Po poročanju izraelske spletne strani Ynet, ki navaja palestinske vire, gre za najhujše napade doslej.

Izraelska vojska je v napadih po lastnih navedbah ubila šest višjih članov Hamasa, tako iz vojaškega kot iz političnega krila gibanja. V sporočilu za javnost so imenovali dva poveljnika, ki sta sodelovala pri napadu na Izrael pred več kot enim tednom. Med ubitimi pa sta med drugim še Hamasov gospodarski minister Džoad Abu Šmala in poveljnik, ki je bil odgovoren za varnost na jugu Gaze.

Vojska je kasneje sporočila, da so pripadniki Hamasa po napadu 7. oktobra po zadnjih podatkih zajeli najmanj 199 talcev, med katerimi so tako Izraelci kot tujci. »Prizadevanja glede talcev so glavna nacionalna prednostna naloga,« je ob tem poudaril tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari.

»Cilji naših napadov temeljijo na obveščevalnih podatkih,« je še pojasnil, potem ko naj bi Hamas zatrdil, da je v izraelskih letalskih napadih umrlo nekaj talcev. Ob tem je Hagari palestinsko gibanje obtožil, da ljudi uporablja kot živi ščit.

Obstreljevanje Gaze je sicer opustošilo to enklavo. Število mrtvih med Palestinci je naraslo na 2750, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Gazi. Ranjenih je okoli 9700 ljudi. Na izraelski strani poročajo o več kot 1400 mrtvih. Izraelska vojska po Hamasovih napadih pred več kot enim tednom trenutno pripravlja kopensko ofenzivo proti gibanju. Na meji z Gazo je v pripravljenosti več sto tisoč rezervistov.

08.32 Izrael evakuira prebivalce vzdolž meje z Libanonom

Izrael je sporočil, da evakuira prebivalstvo na severu države vzdolž meje z Libanonom, potem ko je po medsebojnem obstreljevanju izraelska vojska v nedeljo zaprla območje za civiliste, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ministrstvo za obrambo in izraelska vojska sta v skupni izjavi naznanila izvajanje načrta za evakuacijo prebivalcev severnega Izraela, ki živijo na območju dveh kilometrov od meje z Libanonom, v nastanitvene objekte, ki jih financira država.

Libanonsko proiransko gibanje Hezbolah je v nedeljo sporočilo, da je iz južnega Libanona izstrelilo raketo na vojaške cilje v Izraelu. Pri tem je na severu Izraela umrl izraelski civilist, še trije so bili ranjeni. Po poročanju britanskega BBC gre za prvo izraelsko civilno žrtev v obstreljevanju na izraelsko-libanonski meji v zadnjem tednu. Izraelska vojska je v odgovor napadla cilje v Libanonu ter sporočila, da je za civiliste zaprla območje ob meji. V stopnjevanju sovražnosti na izraelsko-libanonski meji je v zadnjem tednu umrlo najmanj 16 ljudi na obeh straneh meje. Med žrtvami je bil tudi novinar tiskovne agencije Reuters, ki je bil ubit, ko se je znašel ujet v čezmejnem obstreljevanju na jugu Libanona ob meji z Izraelom.

image_alt
Izraelski vojski v Gazi ne bo pretirano mar za kolateralne žrtve

07.55 ZDA, Izrael in Egipt naj bi dosegli dogovor o začasni prekinitvi ognja

ZDA, Izrael in Egipt naj bi dosegli dogovor o prekinitvi ognja v južni Gazi. Dogovor začne veljati ob 9. uri po lokalnem času, kar se časovno ujema s ponovnim odprtjem mejnega prehoda Rafa, poroča Reuters. Medijski predstavniki Hamasa so pri tem dejali, da nimajo nobenih informacij o odprtju Rafe – edinega izhoda iz Gaze, ki ga ne kontrolirajo Izraelci. Prehod Rafa leži na jugu Gaze na meji z Egiptom. 

07.45 »Svet je izgubil svojo človečnost«

»Svet je izgubil svojo človečnost,« je dejal direktor UNRWA Philippe Lazzarini. Kot je povedal, njegovi kolegi v Gazi ne morejo več nuditi humanitarne pomoči. Voda je življenje, a v Gazi zmanjkuje vode in tako v Gazi zmanjkuje življenje, je dejal. Kmalu bo zmanjkalo tudi hrane in zdravil. »Niti kapljica vode niti zrno žita ali liter goriva v zadnjih osmih dneh ni prišel do Gaze,« je dejal. Opozoril je pred humanitarno katastrofo in dodal, da ni varnega prostora v Gazi. Medtem ko je obsodil napad Hamasa na Izrael, je dejal: »Odgovor na poboj civilistov ne more biti ubijanje civilistov.«

V Gazi je bilo v izraelskih napadih ubitih 14 predstavnikov UNRWA, je še povedal Lazzarini.

Izraelska vojska se pripravlja na vstop v Gazo. FOTO: Gil Cohen-magen/AFP
Izraelska vojska se pripravlja na vstop v Gazo. FOTO: Gil Cohen-magen/AFP

07.25 V ZDA moški do smrti zabodel otroka

V predmestju Chicaga je policija v soboto aretirala 71-letnika, ki je z nožem do smrti zabodel šestletnega otroka in ranil njegovo 32-letno mater, ker je bil razburjen zaradi napadov pripadnikov Hamasa na Izrael. Ameriški predsednik Joe Biden je napad v nedeljo obsodil kot dejanje sovraštva in pozval Američane, naj zavračajo islamofobijo.

image_alt
Po navedbah Izraela naj bi se na jug Gaze preselilo 600.000 ljudi

71-letnik je po poročanju ameriških medijev v soboto potrkal na vrata v pritličju svoje hiše, ker je že dve leti kot podnajemnica živela priseljenka iz Palestine s svojim sinom. Ko je ženska odprla vrata, jo je moški zgrabil za vrat in zabodel. Pobegnila mu je v kopalnico in poklicala policijo. Ko je izstopila iz kopalnice, je našla na tleh krvavečega otroka. Mrliški oglednik je potrdil, da je bil fant kar 26-krat zaboden. Šerifov urad v Plainfieldu je sporočil, da so policisti ob prihodu pred hišo naleteli na poškodovanega moškega, v hiši pa so našli dve hudo ranjeni osebi. Vse tri so poslali v bolnišnico, kjer je šestletnik podlegel poškodbam, njegova mati pa je v kritičnem stanju.

Za 71-letnika so odredili pripor, tožilci pa so ga med drugim obtožili naklepnega umora. Šerifov urad je potrdil, da je zločin storil zaradi razburjenja po napadu Hamasa na Izrael, za kar je krivil muslimane, poročajo ameriški mediji.

Podpornik Izraela FOTO: Jason Connolly/AFP
Podpornik Izraela FOTO: Jason Connolly/AFP

06.40 Predsednik Biden opozoril Izrael

Medtem ko se izraelska vojska pripravlja na kopensko ofenzivo v Gazi, tisoče Palestincev beži proti jugu. Egipt naj bi po poročanju medijev v strahu pred prevelikim begunskim valom zaprl svojo mejo, mednarodna skupnost pa poskuša s pogovori zmanjšati humanitarno krizo. V Gazi zmanjkuje vode, bolnišnice imajo še za 24 ur goriva.

Predsednik Joe Biden je opozoril Izrael, naj ne okupira Gaze, kar je, kot poroča New York Times, njegov prvi poskus, da poskuša obrzdati Izrael po Hamasovih smrtonosnih napadih, v katerih je teroristična organizacija ubila več kot 1300 ljudi, med njimi vsaj 29 Američanov. 

Biden je Izraelu ponudil vso pomoč in doslej zavračal kritiko ameriških zaveznikov, ki so napovedali pohod nad Gazo, in to kljub temu da so Združeni narodi svarili pred humanitarno krizo. A v novem intervjuju je le opozoril pred popolno okupacijo Gaze. Biden je dejal, da je treba Hamas povsem uničiti, a hkrati dodal, da morajo v Gazi obstati palestinske oblasti.

Izraelci žalujejo za žrtvami napadov Hamasa. FOTO: Jason Connolly/AFP
Izraelci žalujejo za žrtvami napadov Hamasa. FOTO: Jason Connolly/AFP

Ameriški predsednik je, kot poroča Guardian, dejal, da obstaja razlika med Izraelci, ubitimi v napadih Hamasa, in Palestinci, ki jih je ubil Izrael. »Izrael se mora odzvati. Mora nad Hamas. Hamas je skupina bojazljivcev, ki se skrivajo za civilisti,« je dejal. Na vprašanje, ali se strinja z obleganjem Gaze, je dejal, da je prepričan, da bo Izrael upošteval pravila, ki veljajo.

Predstavnik Izraela v Združenih narodih Gilad Erdan je v odzivu na pogovor ameriškega predsednika dejal, da Izrael ne namerava zasesti Gaze, a bo storil vse, da uniči Hamas. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine