Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriški dan neodvisnosti v znamenju tankov

Ostre kritike na račun načrtov razkazovanja predsednikove in ameriške moči.
Donald Trump razdvaja tudi ob praznovanju dneva neodvisnosti. Foto: Reuters
Donald Trump razdvaja tudi ob praznovanju dneva neodvisnosti. Foto: Reuters
4. 7. 2019 | 06:00
3:43
New York – Ameriška praznovanja dneva neodvisnosti poleg ognjemetov, koncertov in piknikov pogosto vključujejo lokalne gasilce, ki s svojimi vozili razveselijo otroke, predsednik Donald Trump pa bo dal v bližino washingtonskega Lincolnovega spomenika pripeljati tanke in ukazal prelete vojaških letal. Najbolj odkrito nacionalistični od zadnjih predsednikov ZDA se hoče s »salutiranjem Ameriki« približati vojaško nastrojenim slavjem v Franciji in drugod.

Dan pred proslavo so v ameriški prestolnici že opazili tanke in oklepna vozila, in sicer na poti proti Lincolnovemu spomeniku na National Mallu, kjer namerava predsednik nagovoriti Američane. Za prelete vojaških letal bodo 4. julija zvečer za nekaj časa zaprli washingtonsko letališče, kar se je že zgodilo ob nekaterih drugih slovesnostih, nikoli pa še ne na obletnico deklaracije neodvisnosti od Združenega kraljestva iz 4. julija 1776. Celo ognjemeti naj bi bili veliko večji od dosedanjih.
 

Navdušenje v Pentagonu?


Trump v enem od svojih tvitov zatrjuje, da so »Pentagon in naši véliki vojaški voditelji« navdušeni nad razkazom najmočnejše in tehnološko najnaprednejše vojske sveta, a nekateri mediji navajajo generale, ki ZDA nočejo videti podobnih Severni Koreji, Rusiji ali Kitajski. Upokojeni generalpodpolkovnik Mark Hertling je za revijo Time dejal, da so takšna razkazovanja v nasprotju z ameriško tradicijo in slaba demonstracija vloge vojske v demokratični državi. Predsednik in prva dama Melania sta lani na trati okrog Bele hiše priredila piknik za vojake in njihove družine.

Dan pred proslavo so v ameriški prestolnici že opazili tanke in oklepna vozila. Foto: Leah Millis/Reuters
Dan pred proslavo so v ameriški prestolnici že opazili tanke in oklepna vozila. Foto: Leah Millis/Reuters


Tistim, ki so zaradi svojih težav in težav ZDA Donalda Trumpa izvolili za predsednika ZDA, pa bo morda všeč poudarjanje novega ameriškega nacionalizma ter predsednikove veličine in nasprotniki samo upajo, da bodo Trumpovo parado pokvarile nevihte, ki jih vremenarji že napovedujejo za danes zvečer. Pričakujejo močno deževje z bliskanjem in vetrovi, zato najbolj zakrknjeni kritiki na višje sile računajo tudi med predsednikovim govorom. Predstavniki za tisk Bele hiše sicer odločno zavračajo obtožbe, da bo Trump priložnost izkoristil za predvolilni nastop. A predsednik v svojih nastopih za javnost že poudarja novo proizvodnjo tankov v Ohiu, zvezni državi, ki bo med odločilnimi za njegovo ponovno izvolitev, republikanski donatorji pa prejemajo zastonjske vstopnice.
 

Jezni dojenček Trump


V Beli hiši nočejo povedati, koliko dodatnega davkoplačevalskega denarja bo šlo za tako velikopotezno proslavo, a bo po pisanju časopisa Washington Post 2,5 milijona dolarjev dala samo vladna agencija, ki skrbi za javne parke po vsej državi. V to niso všteti stroški za vojaške prelete, tanke in ognjemete. Navajajo, da so dosedanje proslave 4. julija stale le okrog dva milijona dolarjev. Zato pa so prireditelji bolj kritično nastrojene slovesnosti pridobili dovoljenje za razstavitev gigantskega balona v obliki jeznega dojenčka Donalda. Iz varnostnih razlogov ga bodo morali držati bolj ob strani – in ga najbrž tudi dobro varovati. Med zadnjim predsednikovim obiskom v Londonu je neka Trumpova privrženka podoben balon preluknjala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine