Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriška FDA pozitivno o Pfizerjevem cepivu

Še nekaj dni bodo počakali na neodvisne ocene, potem pa bodo tudi v ZDA začeli s cepljenji.
Newyorški Pfizer in nemški Biontech sta prva pohitela s cepivom, drugi jima sledijo.  Foto Joel Saget/Afp
Newyorški Pfizer in nemški Biontech sta prva pohitela s cepivom, drugi jima sledijo.  Foto Joel Saget/Afp
8. 12. 2020 | 15:44
8. 12. 2020 | 16:01
1:36
Washington – Znanstveniki ameriške uprave za hrano in zdravila Pfizerjevo cepivo razglašajo za varno in učinkovito. Medtem ko so v Veliki Britaniji že začeli s cepljenjem, bodo v ZDA počakali še na rezultate neodvisne raziskave. Po nekaterih napovedih naj bi se to zgodilo že v četrtek, kmalu zatem se bo tudi v domovini najuspešnejših cepiv začela akcija.

Newyorški Pfizer v sodelovanju z nemškim Biontechom je le prva v vrsti farmacevtskih družb, ki so se sredi najhujše pandemije stoletja lotile iskanja najbolj temeljne rešitve. Okrog 95 odstotno učinkovitost cepiva napovedujejo tudi pri Moderni iz Cambridgea v Massachusettsu, obe ameriški družbi pa sta po testih na deset tisočih prostovoljcev sklenili, da je cepivo v dveh odmerkih varno.



Med reakcijami na cepivo poročajo predvsem o začetnih glavobolih, hudi utrujenosti ter bolečini v mišicah, ki kmalu izginejo, v štirih primerih od 22 tisoč pa so poročali o začasni paralizi obraznega živca. Čeprav v kontrolni skupini teh primerov ni bilo, so ti še vedno znotraj statistične napake.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine