Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Američani dan neodvisnosti praznujejo praktično brez ukrepov

Za razliko od lanskega leta, ko je bila država v primežu pandemije, ZDA dan nedvisnosti praznujejo bolj sproščeno. Biden bo pred Belo hišo gostil 1000 ljudi.
FOTO: Kathleen Flynn/Reuters
FOTO: Kathleen Flynn/Reuters
STA
4. 7. 2021 | 08:53
4. 7. 2021 | 09:02
2:52
Američani 4. julij praznujejo s pikniki v prijateljskem in družinskem krogu, zvečer pa so na vrsti veliki ognjemeti, pri čemer je največji v New Yorku, ki bo letos pripravljen z bark na reki East River med Brooklynom in Manhattnom. Ognjemetov lani ni bilo veliko, letos pa se vračajo v polnem obsegu.
 

Čas potovanj


Ameriška avtomobilistična zveza (AAA) napoveduje, da se je oziroma se bo za podaljšani praznični vikend (dela prost dan bo še ponedeljek) od petka do ponedeljka na daljšo pot podalo 47,7 milijona ljudi, kar je že raven, ki je bila značilna za čase pred pandemijo. Kot vedno gre velika večina na pot z osebnim avtomobilom, 3,5 milijona pa potuje z letali.

image_alt
V ZDA prva obsodba v primeru napada na ameriški kongres


Že v četrtek je Uprava za varnost v transportu (TSA) na letališčih pregledala 2,15 milijona potnikov. 1. julija leta 2019 je njihovo število znašalo 2,01 milijona. Potniki se srečujejo s pomanjkanjem avtomobilov za najem, zaradi česar so trenutno zelo dragi, težave zaradi povečanega prometa pa imajo tudi letalske družbe.

Potovalna spletna stran Expedia poroča, da bo letos nekam potovalo 66 odstotkov Američanov in od tega vsak četrti prav okrog dneva neodvisnosti. Največ zanimanja za praznična potovanja vlada za Las Vegas, San Diego, Mrytle Beach, Orlando in Miami.

Polne bodo tudi plaže ob morju, rekah in jezerih, kjer pa se tako kot na bazenih soočajo s pomanjkanjem reševalcev. Pomanjkanje delavcev vlada tudi v restavracijah in barih.

FOTO: Joshua Roberts/Reuters
FOTO: Joshua Roberts/Reuters

 

Bidnov piknik


Večina bo zato kot ponavadi praznovala na piknikih. Tudi predsednik Joe Biden bo pred Belo hišo gostil 1000 reševalcev, policistov, zdravstvenih delavcev, prodajalcev v živilskih trgovinah in drugih, ki so bili v času pandemije najbolj obremenjeni.

»Dogajajo se čudovite stvari. Praznovali bomo. Po vsej Ameriki gredo ljudje spet na tekme, delajo dobre stvari,« je že v petek povedal Biden, pri čemer je opozoril, da bodo ljudje na žalost še naprej umirali, ker se ne cepijo proti covidu-19.

Povprečno se sedaj z novim koronavirusom na dan okuži 12.000 Američanov, umre pa jih 250. Številke so najvišje na jugu in zahodu ZDA, kjer ljudje v največji meri zavračajo cepljenje.

Skupno se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 33,7 milijona Američanov, umrlo pa jih je več kot 605.500

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine