Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Amazon okoljskim aktivistom grozi z odpuščanjem

»Amazonovi zaposleni za okoljsko pravičnost« je skupina, ki ni pogodu vodstvu podjetja.
Amazonovi zaposleni za podnebno pravičnost so se lani jeseni udeležili protestnega pohoda proti podnebnim spremembam v Seattlu. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Amazonovi zaposleni za podnebno pravičnost so se lani jeseni udeležili protestnega pohoda proti podnebnim spremembam v Seattlu. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
J. B. P.
3. 1. 2020 | 10:00
3. 1. 2020 | 12:01
2:51
Skupina zaposlenih pri Amazonu, ki se v javnosti predstavlja pod imenom »Amazonovi zaposleni za okoljsko pravičnost«, je prek družbenih omrežij objavila, da nekaterim od njih podjetje grozi z odpuščanjem zato, ker se javno opredeljujejo o okoljskih temah. Menda naj bi s tem kršili politiko podjetja, poroča danes BBC.

Amazon svojim zaposlenim grozi z odpuščanjem zaradi okoljskega aktivizma. FOTO: Pascal Rossignol /Reuters
Amazon svojim zaposlenim grozi z odpuščanjem zaradi okoljskega aktivizma. FOTO: Pascal Rossignol /Reuters


V Amazonu so za BBC potrdili, da so z nekaterimi zaposlenimi opravili razgovore zaradi njihovih javnih komentarjev, povezanih z Amazonom. Politika podjetja glede javnih nastopov in komentarjev njihovih zaposlenih ni nova in velja za vse zaposlene, pravijo v vodstvu spletnega giganta in dodajajo, da so svojo politiko in postopke odobritve javnega nastopanja zaposlenih pred kratkim posodobili in tako še olajšali takšne nastope.
 

Grožnje z odpuščanjem


Skupina zaposlenih pa je na twitterju objavila, da so nekateri od njih po razgovoru dobili še elektronsko pošto, v kateri so jim vodilni zagrozili s prenehanjem zaposlitve, če bodo še naprej javno govorili o Amazonovem poslovanju. 



Toda Amazonovi zaposleni za okoljsko pravičnost v javnosti niso govorili neposredno o poslovanju podjetja, ampak so se zavzemali za večjo okoljsko odgovornost Amazona. »Naša odgovornost je, da zagotovimo, da naši poslovni modeli ne bodo prispevali k zaostrovanju podnebne krize,« pravijo člani skupine in pozivajo Amazon, da postane ničemisijsko podjetje do leta 2030. Vodstvu podjetja predlagajo tudi, da omeji sodelovanje s podjetji, ki uporabljajo fosilna goriva, in da ustavi podporo politikom in lobistom, ki zanikajo podnebne spremembe. 
 

Amazon bo postal okoljsko bolj odgovoren


Ne samo ta skupina, tudi sicer številni zaposleni in javnost Amazon že dalj časa pozivajo k pogumnejšim korakom k zmanjšanju vplivov tega podjetja na podnebne spremembe in okolje nasploh. Toda maja letos so Amazonovi delničarji zavrnili pobudo, da bi generalni direktor Jeff Bezos oblikoval širšo politiko podjetja za zmanjšanje njegovega vpliva na podnebne spremembe. A že septembra je Bezos vendarle napovedal načrte, po katerih naj bi Amazon po letu 2030 uporabljal samo obnovljive vire energije, po letu 2040 pa naj bi podjetje doseglo ničelne ogljične izpuste. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine