Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

26 najbogatejših ima toliko kot polovica svetovnega prebivalstva

Britanska neprofitna organizacija je izdala poročilo, v katerem opozarja, da se vrzel med bogatimi in revnim iz leta v leto povečuje.
Skozi pravičnejše obdavčenje najbogatejših in velikih korporacij bi lahko omogočili kakovostne javne storitve, ki bi bile dostopne vsem. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
Skozi pravičnejše obdavčenje najbogatejših in velikih korporacij bi lahko omogočili kakovostne javne storitve, ki bi bile dostopne vsem. FOTO: Eric Gaillard/Reuters
J. K.
21. 1. 2019 | 15:45
22. 1. 2019 | 21:47
3:17
Dobrodelna organizacija Oxfam je objavila letno poročilo o dohodkovni neenakosti, v kateri ugotavlja, da so v zadnjem letu premožni povečali svoje premoženje, medtem ko so revni postali še revnejši.

Poročilo navaja, da je premoženje 26 najbogatejših milijarderjev vredno toliko kot premoženje 3,8 milijarde ljudi oziroma polovice svetovnega prebivalstva.



Po ocenah Oxfama se je vrednost 2200 milijarderjev v letu 2018 povečala za 900 milijard dolarjev oziroma skoraj 800 milijard evrov – kar predstavlja dnevno rast 2,5 milijarde dolarjev. Premoženje najbogatejših se je povečalo za 12 odstotkov, medtem ko se je premoženje najrevnejših zmanjšalo za 11 odstotkov.


Za neenakost je odgovoren gospodarski sistem


Direktor organizacije Matthew Spencer je sporočil, da je precejšnje zmanjšanje števila tistih, ki živijo pod pragom revščine, eden od največjih dosežkov svetovne civilizacije v zadnjih petindvajsetih letih, vendar zdaj temu napredku grozi čedalje večja dohodkovna neenakost. Poudaril je, da je krivdo treba pripisati gospodarskemu sistemu, ki je zasnovan tako, da privilegira peščico, v rokah katere konča večina svetovnega premoženja, medtem ko se preostali milijoni prebivalcev vsak dan borijo za preživetje.



Rešitev pri organizaciji vidijo v pravičnejšem obdavčenju najbogatejših in velikih korporacij, kar bi lahko omogočilo kakovostne javne storitve, ki bi bile dostopne vsem. Predstavniki Oxfama poudarjajo, da bi z že enoodstotnim zvišanjem svetovnega davka za najpremožnejše na leto pridobili več kot 418 milijard dolarjev finančnih sredstev, s katerimi bi lahko plačali izobrazbo za vsakega otroka, čigar starši si ne morejo privoščiti šolnine, in sočasno priskrbeli trem milijonom obvezno zdravstveno zavarovanje.

Pod okriljem neprofitnega združenja Oxfam deluje 20 dobrodelnih organizacij, ki si prizadevajo ublažiti učinke svetovne revščine. Organizacijo je ustanovila skupina socialnih aktivistov leta 1942 v Oxfordu v Veliki Britaniji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine