Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pri tabornikih sum kršitve spolne nedotakljivosti, osumljenec je v priporu

Prejšnji teden so taborniki prijeli prijavo, osumljeno osebo so že umaknili z vseh aktivnosti.
Kot so zapisali, je Zvezi tabornikov Slovenije varnost in spolna nedotakljivost članov najpomembnejša. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Kot so zapisali, je Zvezi tabornikov Slovenije varnost in spolna nedotakljivost članov najpomembnejša. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pi. K., M. B.
13. 9. 2023 | 09:20
13. 9. 2023 | 13:25
3:24

Zveza tabornikov Slovenije (ZTS) je prejšnji teden prejela obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb proti članu vodstva enega izmed njihovih rodov. To osebo so do razjasnitve okoliščin umaknili iz vseh njenih taborniških aktivnosti in nalog. Kot so zapisali, je Zvezi tabornikov Slovenije varnost in spolna nedotakljivost članov najpomembnejša.

»Starše naših članov, ki bi bili lahko prizadeti, smo o tem obvestili in se pogovorili z njimi. Predstavili smo jim smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku. Podprli smo tudi prizadeti rod in jim zagotavljamo potrebno pomoč. V preiskavi za razjasnitev okoliščin bomo še naprej dejavno sodelovali,« so zapisali v sporočilu za javnost. 

Zapisali so še, da ne bežijo od težav in si ne zatiskajo oči, da so odkloni možni povsod, tudi v njihovi organizaciji. »Verjamemo, da bomo tudi ob tej preizkušnji zmogli živeti vrednote, ki smo jim zavezani taborniki – iskrenost, solidarnost, varnost, angažiranost, pripravljenost pomagati, odgovornost do sebe, do sočloveka in družbe,« so zapisali.

Staršem in otrokom rodu nudijo pogovore, izvedli pa so tudi razbremenilne delavnice zanje, je na novinarski konferenci, ki so jo sklicali danes, pojasnila Urška Bratkovič, generalna sekretarka ZTS. Staršem so predstavili tudi smernice za pogovor z otrokom ob čustveno zahtevnem dogodku. »Odgovorni smo jih podpreti, odkar smo izvedeli za to, smo dali vse na stran in delali na tem, da zagotovimo varnost,« je dejala Neža M. Slosar, načelnica ZTS za odnose z javnostjo. 

Starešina ZTS Jasna Vinder je poudarila, da se zveza s takšnim primerom sooča prvič, zaradi dogodka so pretreseni, vendar bodo nadaljevali taborniško dejavnost, z ničelno toleranco do vseh oblik nasilja. »Protokole bomo pregledali ter jih po potrebi dopolnili,« je napovedala. Pri zvezi tabornikov so obljubili, da bodo tudi v prihodnje ob morebitnih podobnih dogodkih postopali enako, kot so v tem primeru, in nemudoma obvestili pristojne. 

Z generalne policijske uprave so potrdili, da so zaradi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost uvedli policijsko preiskavo. Proti osumljeni osebi so odredili pridržanje in jo privedli k preiskovalni sodnici pristojnega okrožnega sodišča, ta pa je zanjo odredila pripor. Drugih podatkov zaradi poteka preiskave še niso razkrili. Objava kakršnihkoli podatkov o mladoletnih, ki so udeleženi v uradnih postopkih, namreč predstavlja kaznivo dejanje kršitve tajnosti postopka, so sporočili. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine