Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Znani nominiranci za knjigo leta in najboljši literarni prvenec

Med nominiranci za knjigo leta tudi knjiga Delovega avtorja Boštjana Videmška.
Priprave na knjižni sejem leta 2019. Letošnji bo potekal na spletu. FOTO: Voranc Vogel
Priprave na knjižni sejem leta 2019. Letošnji bo potekal na spletu. FOTO: Voranc Vogel
17. 11. 2020 | 18:00
4:11
Znani so nominiranci velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma (SKS) za knjigo leta in nominiranci za najboljši literarni prvenec SKS. Za veliko nagrado so nominirani Miha Kovač, Boštjan Videmšek, Jože Pirjevec, Petra Pogorevc ter Zoran in Ivan Smiljanić, za prvenec pa Sergej Curanović, Borut Kraševec, Vesna Liponik, Anja Novak in Goroslav Vukšić.
 

Založbe za knjigo leta predlagale prek 70 del


Za veliko nagrado SKS se bodo potegovali strip Zorana in Ivana Smiljanića Črni plamen (založba ZRC), priročnik Mihe Kovača Berem, da se poberem (Mladinska knjiga), delo s področja humanistike Boštjana Videmška Plan B (UMco), strokovna monografija Jožeta Pirjevca Partizani (Cankarjeva založba) in literarno delo Petre Pogorevc oziroma biografija Rac (Beletrina).

Prejemnika nagrade knjiga leta 2020 bodo iz nabora nominiranih del, ki jih izbrala žirija v sestavi Vlasta Vičič, Nina Kožar, Irena Štaudohar, Domen Fras in Tone Smolej kot predsednik, izbrali obiskovalci sejma. Ti lahko svoj glas oddajo do 26. novembra.
Razglasitev velike nagrade SKS – knjiga leta 2020 pa bo potekala v petek, 27. novembra, ob 18. uri, kar bo na ogled na spletni strani sejma, so sporočili organizatorji.

Žirija ni imela lahkega dela, saj so založbe predlagale več kot 70 knjig, sama pa je dodala še svoje naslove. Za nagrado se lahko poteguje izvirno delo iz slovenske založniške produkcije različnih žanrov razen učbenikov in znanstvenih publikacij, izdano med 1. oktobrom 2019 in 30. septembrom 2020.

Priprave na knjižni sejem leta 2019. Letošnji bo potekal na spletu. FOTO: Voranc Vogel
Priprave na knjižni sejem leta 2019. Letošnji bo potekal na spletu. FOTO: Voranc Vogel

 

Peterica za najboljši literarni prvenec


Znani so tudi nominiranci za najboljši literarni prvenec SKS. Žirija v sestavi Diana Pungeršič (predsednica), Žiga Rus in Veronika Šoster je med 27 knjigami, ki so prispele na razpis, izbrala pet del. To so Plavalec Sergeja Curanovića (Cankarjeva založba), Agni Boruta Kraševca (LUD Šerpa), delo roko razje Vesne Liponik (Škuc), Rane, rane Anje Novak - Anjute (Sanje) ter Norci pomorci Goroslava Vukšića - Goga (Beletrina). Nagrajenca bodo razglasili v torek, 24. novembra, v okviru knjižnega sejma.
V ponedeljek bo znan tudi Schwentnerjev nagrajenec.
 

Sejem letos prvič prek spleta 


Slovenski knjižni sejem bo potekal med 23. in 29. novembrom, in sicer prvič na spletu. Poleg sejemskega dela bodo v 36. izdaji ponudili 14 spletnih dogodkov s prenosom v živo, kar je deset več od sprva načrtovanih, je povedal predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol.

Sejem bo 23. novembra ob 18. uri uvedla otvoritvena prireditev v obliki literarnega večera z izbranimi povabljenimi književniki: Barbaro Korun, Borutom Gombačem, Markom Levačićem in Nušo Ilovar, otvoritveni nagovor pa bo imel pesnik Niko Grafenauer, ki mu bodo tudi sicer ob 80. rojstnem dnevu pripravili posebno prireditev.

Dan pozneje, v torek, 24. novembra, bodo gostili pisatelja Tadeja Goloba, ki bo prvič javno spregovoril o nedavni nesreči ter o svoji novi knjigi Virus, je med drugim napovedal Kafol.

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS bo sicer v sodelovanju s Cankarjevim domom ponudila spletno razstavišče, nakupovanje knjig in pestro spremljevalno dogajanje s spletnimi dogodki za splošno in strokovno javnost. Sejemsko dogajanje bo potekalo v duhu časa oz. epidemije koronavirusa pod sloganom Narazen, a vendarle skupaj. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine