Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija  |   Slovenija

Znak v obliki smeška zagotavlja meso slovenskega porekla

Mesne dobrote nas razveseljujejo vse leto. Ste kdaj v trgovini obstali pred vitrino, polno svežega postrežnega ali pakiranega mesa, in niste vedeli kaj izbrati?
Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. FOTO: MKGP
Uživanje lokalnega mesa ima številne prednosti za člene v celotni verigi, vse od rejca do potrošnika. FOTO: MKGP
4. 10. 2021 | 10:57
6. 10. 2021 | 08:29
7:54
Naj bo vodilo pri naših nakupih mesa, mesnih izdelkov in pripravkov prepoznavni smeško »izbrana kakovost – Slovenija«. Meso s to označbo je preverjeno kakovostno in podvrženo neodvisni kontroli. Živali so bile rojene in rejene v Sloveniji, prav tako je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji.

Pridelovalci in predelovalci hrane ter trgovci v Sloveniji se zavedajo, da potrošniki pri svojih nakupnih odločitvah vedno bolj upoštevajo kakovost in izvor surovin. Številni med njimi so se prostovoljno pridružili nacionalni shemi kakovosti, imenovani »izbrana kakovost«. S tem je prepoznavanje v Sloveniji pridelanih in predelanih kakovostnih živil – mleka, mesa, sadja in izdelkov iz njih – za potrošnika postalo bistveno lažje.
 

Kaj je shema »izbrana kakovost«?


»Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti, ki je namenjena kmetijskim pridelkom oziroma živilom, ki dosegajo višje standarde kakovosti. Lastnosti takšnih živil se lahko nanašajo na sestavo, okolju prijazno pridelavo, kakovost surovin, dobrobit živali, posebno zdravstveno varstvo živali, način krmljenja, dolžino transportnih poti, predelavo, hitrost predelave surovin oziroma čim manjšo kasnejšo obdelavo pri skladiščenju in transportu.

Vsi ti kriteriji so zapisani v specifikacijah, ki so namenjene različnim kategorijam živil. Živila, ki so pridelana in predelana v skladu s kriteriji, pridobijo znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta označuje pridelke in izdelke, ki so pridelani in predelani v Sloveniji ter so deležni dodatnih, strožjih kontrol. Na policah trgovin lahko potrošniki najdemo mleko in mlečne izdelke, sveže perutninsko, goveje in prašičje meso, mesne izdelke in mesne pripravke, kot na primer marinirano meso za peko, ter tudi sadje in izdelke iz sadja s to oznako. Prednost znaka »izbrana kakovost – Slovenija« je jasno in poenoteno označevanje slovenskega porekla pri vseh naštetih kategorijah živil. V kategoriji mesa to pomeni, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, prav tako je bila tu izvedena tudi predelava mesa. 

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. FOTO: MKGP
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« zagotavlja, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji, da je bila predelava mesa izvedena v Sloveniji, ves proces pa je podvržen dodatnim neodvisnim kontrolam. FOTO: MKGP



 

Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« izpolnjuje dodatne kakovostne zahteve


Za sektor mesa velja, da se lahko v shemo »izbrana kakovost« vključujejo rejci, predelovalci mesa in tudi trgovine. To pomeni vse člene v verigi, od rejcev in predelovalcev na kmetijah do klavnic in mesnopredelovalnih obratov ter ne nazadnje tudi trgovskih podjetij. Vse to prispeva k jasni sledljivosti mesa, ki ga najdemo na policah trgovin.

Se sprašujete, po čem se meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« razlikuje od preostale ponudbe? Ana Le Marechal, direktorica Direktorata za hrano na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pojasnjuje: »Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovilo, da so meso in izdelki iz mesa proizvedeni po zahtevah specifikacije za sveže, ohlajeno in zmrznjeno goveje, prašičje in perutninsko meso z označbo »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jo je potrdilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Rejci in predelovalci mesa morajo biti za pravico do uporabe znaka certificirani in so podvrženi rednim letnim kontrolam neodvisnih certifikacijskih organov. Potrošniki imamo tako zagotovilo, da so meso, mesni izdelki in pripravki s tem znakom slovenskega porekla. Hkrati pa imamo jamstvo, da smo kupili živilo preverjene kakovosti

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji.
Znak »izbrana kakovost – Slovenija« označuje kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji.

 

Pridelava in predelava pod budnim očesom neodvisnih certifikacijskih organov


Rejci in predelovalci, ki so vključeni v shemo »izbrana kakovost«, ter trgovska podjetja, ki tržijo meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« morajo upoštevati zahteve iz specifikacije za meso. Pri ugotavljanju skladnosti so podvrženi rednim in izrednim presojam usposobljenih presojevalcev iz neodvisnih certifikacijskih organov, ki v postopku nadzora ugotavljajo, ali so določila in pogoji iz specifikacije dosledno upoštevani. Šele po uspešno opravljeni presoji rejci oziroma predelovalci pridobijo certifikat.

In po kakšnih kriterijih je meso pridelano oziroma predelano? Kriteriji se za vsako vrsto mesa razlikujejo. Na splošno pa morajo rejci in predelovalci govedine in teletine pa tudi prašičjega in piščančjega mesa namenjati posebno pozornost krmi živali, upoštevati dovoljen transportni čas in poskrbeti za ustrezno zdravstveno varstvo živali. Kriteriji iz sheme »izbrana kakovost« so osnova, da lahko potrošniki mesu z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« zaupamo. Kakovostna krma, kratki transportni časi, večja skrb za živali … Vse to pripomore k visoki kakovosti mesa na našem krožniku.


 

Prispevajmo k razvoju podeželja


Koristi kupovanja lokalno pridelanega mesa so daljnosežne. Zaradi dobave mesa iz naše bližine živali niso prepotovale na tisoče kilometrov, kar prinaša prednosti potrošnikom in okolju. Hrana iz kratkih nabavnih verig ima v primerjavi s tisto, ki prihaja iz drugih koncev sveta, lepši videz, bolj poln okus in je bolj sveža.

Prednosti kupovanja lokalnih izdelkov čutijo tudi vsi členi v verigi. Slovenski rejci zagotavljajo dobre pogoje reje, izvajajo potrebne biovarstvene ukrepe in spremljajo zdravstveno stanje živali. Tako zagotavljajo kakovostno surovino domačim mesnopredelovalnim obratom za proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov. Lokalna pridelava zagotavlja tudi razvoj kmetijstva in poseljenost podeželja ter ohranja samooskrbo Slovenije s kakovostnim mesom. Potrošniki pa s svojimi vsakodnevnimi nakupnimi odločitvami krojimo prihodnost pridelave in predelave mesa v Sloveniji.


 

V trgovini preprosto sledimo »smešku«


Meso iz sheme »izbrana kakovost« je posebej označena tudi v trgovini. Potrošniki lahko preprosto sledimo znaku, ki ima obliko smeška. Ali povedano drugače: ob uživanju piščančjih prsi ali govejih čevapčičev z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« se bo nasmeh preslikal tudi na lica naših gostov. 



 

Naročnik oglasne vsebine je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 
 
 
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine