Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Žiga Turk na listi NSi: Neetično bi bilo, če bi iz SDS iztopil zdaj

Stranka NSi je tudi uradno potrdila, da bo na njihovi listi za evropske volitve tudi Žiga Turk, sicer član SDS.
Kandidatne liste za volitve v evropski parlament je sicer mogoče vlagati od 25. februarja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kandidatne liste za volitve v evropski parlament je sicer mogoče vlagati od 25. februarja. FOTO: Leon Vidic/Delo
8. 3. 2019 | 13:00
8. 3. 2019 | 13:10
3:01
Profesor, informatik in nekdanji minister SDS Žiga Turk se bo z osmega mesta liste NSi potegoval za evropskega poslanca, za kar se je odločil predvsem kot za obliko podpore evropski grupaciji EPP in NSi, ki v slovenski politični prostor prinaša stabilnost, zmernost in racionalnost.

»Sem član SDS in tudi povabljen sem bi kot član, mislim, da za NSi to ni bila težava,« je odgovoril na novinarsko vprašanje Turk, ki tudi še naprej ostaja član stranke SDS, saj bi bilo po njegovih besedah neetično, če bi zdaj odstopil, saj bi se ustvaril videz, da si kupuje mesto na listi NSi. Stranka ima po njegovih besedah možnost, da ga v skladu s statutom izključi, a dvomi, da bodo to storili, saj bi mu s tem namenili še dodatno reklamo.

Njegova stranka SDS ga za kandidaturo na svoji listi ni povabila. Če bo izvoljen, kar sicer sam ocenjuje za malo verjetno, se bo zavzemal za več Evrope: »EU je krasen projekt. Skozi EU lahko vsaka članica doseže več, kot če bi vsaka delovala posebej. A razumeti moramo, da je EU še nedokončan projekt. Želim si, da se v naslednjem mandatu dela in da se ne ukvarja s stvarmi, ki jih je nemogoče spremeniti.«

Po strankarskih razprtijah, kdo bo nosilec liste – Ljudmila Novak ali Lojze Peterle –, so v stranki NSi izbrali nekdanjo predsednico stranke, evropski poslanec pa se bo za novi mandat potegoval s tretjega mesta. Zaradi možnosti oddaje prednostnega glasu, ki ga lahko izkoristijo volivci na evropskih volitvah, njegove izvolitve še zdaleč ni mogoče odpisati. Z drugega mesta se bo za bruseljsko funkcijo potegoval vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Na listi so še Iva Dimic, Mojca Erjavec in Katja Berk Bevc. Kdo bo zasedel sedmo mesto, uradno še ni znano, po neuradnih informacijah naj bi ga zasedel direktor Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu in nekdanji minister za obrambo Franci Demšar.

Prvak NSi Matej Tonin je ob predstavitvi »kandidata številka osem« poudaril še, da še zdaleč ne izključuje možnosti povezovanja s SLS, o čemer bodo še odločali v aprilu. Možnost povezovanja pa je po njegovih besedah odvisna od morebitnega povezovanja SLS in SDS, kandidatov SLS in kakšno vzdušje bo prevladovalo v obeh strankah. Tonin ni izključil niti možnosti enotne liste. So se pa v NSi odločili, kdo bodo štirje kandidati, ki se bodo uvrstili na morebitno skupno listo. Med njimi bo gotovo Žiga Turk, o preostalih treh Tonin še ni hotel govoriti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine