Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V EU umrlo že več kot pol milijona bolnikov s covidom

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Reševalec v Kijevu. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Reševalec v Kijevu. FOTO: Gleb Garanich/Reuters
Be. B., Š. J., M. B., STA
18. 2. 2021 | 08:08
18. 2. 2021 | 21:32
28:12


21.30 Ministrstvo za zdravje je objavilo javni razpis za nakup hitrih testov

Ministrstvo za zdravje je danes objavilo javni razpis za nakup milijona hitrih antigenskih testov za diagnostiko okužbe z novim koronavirusom. Predvidena je nabava okoli 50.000 testov na teden, pri čemer lahko količine posameznih naročil odstopajo za 30 odstotkov. Rok za oddajo ponudb je 10. marec do 12. ure, je razvidno na portalu javnih naročil. Ponudbe bodo na ministrstvu začeli odpirati že isti dan, in sicer pet minut čez poldne. Najkasneje v dveh delovnih dneh po odpiranju bodo morali ponudniki ministrstvu zaradi preverjanja izpolnjevanja tehničnih zahtev dostaviti še brezplačni vzorec testa z vsemi potrebnimi zapisi in oznakami skladno z zakonodajo EU.

19.35 Taksisti neuspešni

Odlok, po katerem se morajo vozniki taksijev testirati na 72 ur, ostaja v veljavi, se pa bo resorni minister Jernej Vrtovec o njihovih zahtevah za odpravo testiranja posvetoval z zdravstveno stroko, je napovedal po srečanju s taksisti.  Taksisti testiranju ostro nasprotujejo in zahtevajo, naj testiranje zanje ne bo več obvezno, tako kot ni obvezno v javnem prometu. V sindikatu so pojasnili, da so se pogovarjali o različnih možnostih, med drugim o tem, da bi bilo testiranje obvezno enkrat tedensko. Je pa predstavnica sindikata Petra Krištof dejala, da bodo taksisti svoje nestrinjanje s pogoji, pod katerimi lahko v času epidemije covida-19 opravljajo delo, še naprej izražali z opozorilnimi vožnjami v središčih mest. Pri tem bodo vztrajali do spremembe zanje spornega odloka. Taksisti so ministru na današnjem srečanju izpostavili tudi težavo, da nimajo organiziranega testiranja, ampak koristijo plačljivega.

19.25 V EU urmlo več kot pol milijona ljudi, v ZDA nekoliko manj

Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je v 27 državah članicah EU doslej zaradi covida-19 umrlo več kot pol milijona ljudi, potrdili pa so okoli 21 milijonov okužb z novim koronavirusom. V vrhu držav po številu okužb so Francija, Španija in Italija, te države so v vrhu tudi po številu smrtnih žrtev, vendar v drugačnem vrstnem redu.
V ZDA, najbolj prizadeti državi v pandemiji, se je zaradi pandemije pričakovana življenjska doba v prvi polovici lanskega leta zmanjšala za leto dni na 77,8 leta. Zaradi covida-19 je sicer doslej umrlo več kot 490.000 ljudi, potrdili pa so 27,8 milijona okužb.

18.25 Na češkem nov zakon o uvajanju ukrepov

Češka vlada in opozicija sta dosegli dogovor glede osnov novega pandemičnega zakona, ki bi dopuščal uvajanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa brez razglasitve izrednih razmer. Strani sta uspeli doseči preboj na področju spornega vprašanja pomoči gospodarstvu, je pojasnil predstavnik opozicijske PDS Petr Fiala. Predlog zakona so sprejele vse poslanske skupine z izjemo nekaj predstavnikov skrajne desnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na Češkem so v okviru prizadevanj za zajezitev novega koronavirusa že mesece zaprti hoteli, restavracije, stadioni in večino trgovin. Na dnevni ravni znova poročajo o porastu števila novih okužb, v zadnjem dnevu jih je bilo 10.813. V državi z okoli 10 milijoni prebivalcev so potrdili več kot milijon okužb, v povezavi s covidom-19 pa je umrlo več kot 18.700 ljudi.

17.30 V EU prizadevanja za enotno obravnavanje hitrih testov

Evropska unija nadaljuje prizadevanja za enotno obravnavanje hitrih antigentskih testov za covid-19. Odbor EU za zdravstveno varnost je tako danes potrdil skupni seznam takšnih hitrih testov. Kot so sporočili iz Bruslja, je odbor EU za zdravstveno varnost potrdil skupni seznam takšnih hitrih testov, izbiro testov, za katere bodo države članice vzajemno priznale njihove rezultate, in skupen standardiziran sklop podatkov, ki se vključijo v potrdila o rezultatih takšnih hitrih testov. Te tri postavke bodo stalno pregledovali in posodabljali.

Testiranje na novi koronavirus. FOTO: Amanuel Sileshi/AFP
Testiranje na novi koronavirus. FOTO: Amanuel Sileshi/AFP


16.40 V tem šolskem letu potrudli okužbo že pri 4,2 odstotka mladoletnih

Od začetka tega šolskega leta so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1032 vrtčevskih otrocih, 3270 otrocih, starih med šest in 14 let, ter pri 3613 dijakih, starih od 15 do 18 let, kažejo podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Okužba je bila potrjena pri 4,2 odstotka otrok do 18. leta starosti. V preteklem tednu, torej še pred odprtjem šol za vse učence, so potrdili okužbo pri 255 osnovnošolcih ter pri 150 dijakih, starih do 18 let. Pri vrtčevskih otrocih, starih od enega do petih let, so potrdili 84 okužb, pri dojenčkih do prvega leta starosti pa 16 okužb.

Največji val okužb med vrtčevskimi, osnovnošolskimi in tudi srednješolskimi otroci oz. mladostniki je bila glede na podatke NIJZ oktobra. Okužbe so bile predvsem med osnovnošolci in dijaki. Konec oktobra se je pouk za vse otroke preselil na daljavo, takrat je tudi sledil upad okužb. Okužbe so se ponovno v večji meri začele pojavljati v začetku januarja, takrat je bil opazen znaten poskok med srednješolci.

15.55 Predstavniki gospodarstvenikov za podaljšanje moratorijev na posojila

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Združenje bank Slovenije (ZBS) so na vlado naslovili pobudo za podaljšanje nekaterih ukrepov s področja moratorijev na obstoječa in državnih jamstev za nova posojila. S tem bi ohranili dolgoročno zmožnost poslovanja podjetij in blažili stiske prebivalstva. Akterji v skupnem pozivu, ki so ga naslovili na vlado in na Banko Slovenije, predlagajo, da se ob pripravi devetega protikoronskega paketa preuči več predlogov. Prvi je odlog plačila kreditnih obveznosti, vključno z lizingom, do konca leta 2021. To možnost bi GZS, OZS in ZBS dali vsem, ne glede na to, ali so možnost moratorija že koristili doslej.

Do konca letošnjega leta želijo tudi podaljšati rok za koriščenje državne jamstvene sheme po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covida-19. Pri slednji si znova želijo tudi preučitev možnosti dodatnih poenostavitev pogojev koriščenja, zlasti za segment mikro, malih in srednje velikih podjetij ali za zneske posojil do enega milijona evrov. Nenazadnje pa Banko Slovenije pozivajo, naj evropskemu bančnemu organu Eba nujno predlaga ponovno podaljšanje smernic prehodnega regulatornega tretmaja moratorijev s konca marca na konec letošnjega leta oz. vsaj usmerjeno za sektorje gospodarstva, katerih dejavnost je bila zaprta z odloki.

14.31 V EU zaradi posledic covida-19 umrlo več kot 500.000 ljudi

V Evropski uniji je za posledicami covida-19 umrlo več kot pol milijona ljudi, je razvidno iz danes osveženih podatkov Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). V 27 državah članicah so doslej potrdili tudi okoli 21 milijonov okužb z novim koronavirusom. Glede na današnje podatke je po okužbi z novim koronavirusom v državah članicah umrlo okoli 514.800 ljudi, to je okoli 20.000 več kot pred tednom dni. V zadnjem tednu so okužbo s sars-cov-2 potrdili pri 635.000 ljudeh. V vrhu držav po številu okužb so Francija, Španija in Italija, te države so v vrhu tudi po številu smrtnih žrtev, vendar v drugačnem vrstnem redu. ECDC obravnava podatke, ki so jih zbrali do konca tedna, torej v tem primeru do 14. februarja, od ponedeljka do srede jih preučujejo strokovnjaki, ki jih nato objavljajo ob četrtkih. Prave številke so tako verjetno višje, saj manjkajo podatki za obdobje od ponedeljka do četrtka.

image_alt
Bruselj jasno obsodil novi Janšev napad na medije


13.53 Društvo poziva k okrepljeni pomoči države turističnim vodnikom

Društvo regionalnih turističnih vodnikov Argos ob prihajajočem mednarodnem dnevu turističnih vodnikov pripravlja vrsto virtualnih vodenj. Obenem v društvu državo pozivajo k okrepitvi pomoči turističnim vodnikom, tudi v obliki sredstev za izobraževanja in nakup opreme za izvajanje virtualnih turističnih vodenj. Ta so zanje nov izziv. Turistični vodniki so med tistimi deli turistične panoge, ki so bili v epidemiji covida-19 najbolj prizadeti. »Lansko in letošnje leto sta polna izzivov za turistične vodnike. Naše delo običajno poteka na terenu, a ga zaradi splošnega zdravstvenega stanja ne moremo opravljati,« je na današnji spletni novinarski konferenci pred mednarodnim dnem turističnih vodnikov, ki bo v nedeljo, spomnila predsednica Argosa Mateja Kregar Gliha.

Društvo Argos je pozvalo, naj se možnost koriščenja turističnih bonov iz prenočevanja razširi na celotno turistično dejavnost. Želijo si tudi krepitev sredstev za turistična vodenja ter finančna sredstva, ki bi jim pomagala pri prilagajanju na nove razmere. »Nakupili smo kar nekaj opreme za spletne vodene oglede,« je spomnila Kregar Gliharjeva in pozvala državo k pomoči pri kritju teh stroškov. Prav bi jim prišla tudi sredstva za dodatna izobraževanja. »Anglosaksonski svet se izredno dobro odziva na spletna vodenja,« je ugotovitve turističnih vodnikov povzela Kregar Gliharjeva. Je pa po njenih besedah dejstvo, da na svetovnih platformah Slovenija, tudi če je vključena, na prvo žogo ni med najbolj zanimivimi. Pa tudi sicer globalno morda prodrejo Bled, Ljubljana ali Piran, manjši kraji pa ne. To omejenost bi lahko presegli z lastno virtualno platformo.

image_alt
Sklepajo, da se širi angleška različica koronavirusa


Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je izpostavil vlogo turističnih vodnikov, ki s kreativnim pristopom in zgodbami bogatijo slovensko turistično ponudbo. Spomnil je na vrsto protikoronskih državnih ukrepov, ki so pomagali in še pomagajo panogi gostinstva in turizma preživeti obdobje epidemije. »Vsi naši ukrepi gredo v to, da se izgubi čim manj delovnih mest,« je dejal. Tako je država za ukrep čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa za sektor gostinstva in turizma izplačala več kot 110 milijonov evrov. Za subvencije kritja fiksnih stroškov v panogi je šlo več kot 60 milijonov evrov, 128 milijonov pa se je vanjo steklo skozi turistične bone. Številni turistični vodniki so koristili ukrep mesečnega temeljnega dohodka, za katerega je država iz proračuna doslej izplačala 200 milijonov evrov.

Konkretno za turistična vodenja je država lani prek Slovenske turistične organizacije (STO) namenila 146.000 evrov, na objavo pa že čaka nov poziv, težak 300.000 evrov. Tu je torej država turistične vodnike uslišala in sredstva povečala, medtem ko je glede turističnih bonov Zajc pozive k širjenju njihovega koriščenja zavrnil.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Tako za celotni slovenski turizem kot za turistične vodnike so izrednega pomena tuji gosti. Zato je Zajc spomnil tudi na petmilijonski razpis za letalsko povezljivost Slovenije ter pogovore na ravni EU o kar se da usklajenem odpiranju meja. Navsezadnje pa ministrstvo z deležniki že izvaja aktivnosti glede uresničevanja načrta za okrevanje slovenskega turizma 2020–2023 in priprave nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, v okviru katerega je eden od sklopov tudi turizem s kulturo. Na ministrstvu pripravljajo tudi novo sedemletno strategijo rasti slovenskega turizma.

13.14 V Italiji bodo proti covidu-19 cepili tudi v vojašnicah in športnih dvoranah

Italija je pod pritiskom novega premiera Maria Draghija, ki je pospešitev cepljenja proti covidu-19 uvrstil med prednostne naloge vlade, spremenila nacionalni načrt cepljenja. Predlog novega načrta predvideva več mest za cepljenje, ki bo možno tudi v vojašnicah in športnih dvoranah. Cilj je od aprila cepiti do pol milijona ljudi na dan. V državi z več kot 60 milijoni prebivalcev je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 doslej prejelo 3,1 milijona ljudi. Da bi cepljenje pospešili in na splošno okrepili boj proti pandemiji, bodo v Italiji po napovedih premiera Draghija tudi okrepili lokalne bolnišnice in mrežo družinskih zdravnikov. Zdravstvenim delavcem bo pri cepljenju pomagalo še 300.000 prostovoljcev.

image_alt
Napovedi o novih institucionalnih kapacitetah in več pomoči na domu


Načrt bo sicer izvedljiv le, če bo Italija imela na voljo dovolj cepiva, poudarja italijanska tiskovna agencija Ansa. Strategija bo zato potekala na dveh ravneh, nacionalni in evropski, kjer bo Italija odločno podpirala evropsko komisijo pri centraliziranih nakupih cepiva. Po besedah Domenica Arcurija, ki je pristojen za usklajevanje ukrepov za boj proti pandemiji, bi nakupi cepiva ostali v pristojnosti komisije, ki pa bi jo morali razbremeniti, kar zadeva logistiko in distribucijo.

12.23 Študija: Približno polovica prebivalcev Južne Afrike je bilo okuženih z novim koronavirusom

Približno polovica prebivalcev Južne Afrike je bilo okuženih z novim koronavirusom, ugotavlja študija južnoafriškega sveta za medicinske raziskave. Virus naj bi poleg tega zahteval veliko več življenj kot po uradnih podatkih. V Južni Afriki, najhuje prizadeti državi v pandemiji covida-19 na črni celini, so po podatkih omenjenega inštituta od maja lani potrdili več kot 140.000 dodatnih smrti. Vodilna zasebna zdravstvena zavarovalnica Discovery ocenjuje, da lahko okoli 90 odstotkov teh smrti pripišejo covidu-19, s čimer bi število smrtnih primerov zaradi te bolezni preseglo 120.000. Po uradnih podatkih so v državi do zdaj potrdili skoraj 1,5 milijona primerov okužbe in nekaj manj kot 48.500 smrti zaradi covida-19. Znanstveniki menijo, da so te številke prenizke. Njihove ugotovitve so večinoma skladne z raziskavami o prisotnosti protiteles na novi koronavirus.

image_alt
Beovićeva: Epidemije še ni konec


Prejšnji teden objavljena študija, v kateri so pregledali skoraj 5000 vzorcev krvi darovalcev iz štirih pokrajin, je razkrila, da se je od začetka pandemije z novim koronavirusom okužilo od 32 do 63 odstotkov sodelujočih posameznikov. Za primerjavo – raven klinično potrjenih primerov je med dvema in tremi odstotki. Največ protiteles so zaznali pri posameznikih iz pokrajin Eastern Cape in Kwa Zulu Natal. Ti dve pokrajini sta bili žarišče drugega vala epidemije v Južni Afriki, ki se je začel decembra lani.

11.51 Zajc: Možnosti koriščenja turističnih bonov ne bomo širili

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ne razmišlja o možnosti širjenja uporabe turističnih bonov. »Ta ukrep se ne bo širil, turistični bon ostaja v obliki, kot je bil zakonsko sprejet,« je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc na novinarski konferenci Društva regionalnih turističnih vodnikov Slovenije.

Turistične bone je lani kot obliko pomoči turistični panogi, ki jo je močno prizadela globalna pandemija covida-19, prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Koristiti jih je mogoče za prenočitve oziroma prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih, in sicer od 19. junija do zaprtja nastanitvenih obratov v drugem valu covida-19 konec oktobra.

image_alt
Vlada s PKP9, debirokratizacijo in razpisi


Sprva naj bi boni veljali do konca lanskega leta, a je vlada njihovo veljavnost decembra podaljšala do konca leta 2021.
Skupno število bonov je 2.047.261, njihova skupna vrednost pa nekaj manj kot 356,9 milijona evrov. Od tega je bilo do 28. novembra deloma ali v celoti unovčenih 932.900 bonov v skupni višini 127,9 milijona evrov. Neporabljenih torej ostaja še za 228,9 milijona evrov bonov.

Turistični boni so marsikje, zlasti na Obali, v gorskih destinacijah in termah, rešili poletno turistično sezono, drugim destinacijam, zlasti mestnim in tradicionalno bolj priljubljenim pri tujcih, pa skorajda niso prinesli učinka. Mnogo je bilo pozivov, naj se možnost koriščenja bonov razširi s prenočitev oziroma prenočitev z zajtrkom na drugo turistično ponudbo, denimo atrakcije, gostinske storitve, vstopnice in podobno. Naj bo turistične bone mogoče izkoristiti za turistična vodenja, so pozvali tudi turistični vodniki.

10.43 V sredo 872 novih okužb, umrlo je deset bolnikov

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v sredo v Sloveniji opravili 4271 PCR-testov in 24.005 hitrih antigenskih testov ter potrdili 872 novih okužb. Od sobote naprej se vsi pozitivni rezultati na hitrih testih potrjujejo s PCR-testi. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 20,4-odstoten. Umrlo je deset bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Skupno število aktivnih primerov znaša 11.246. 

V bolnišnicah so zdravili 619 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 116 v intenzivni negi. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 771,9.



10.03 Airbus lani z 1,1 milijarde evrov izgube

Evropski proizvajalec letal Airbus je v lanskem letu, ko je pandemija covida-19 hudo prizadela tudi letalski sektor, vknjižil 1,1 milijarde evrov čiste izgube. To je manj od predlanskega minusa v višini 1,4 milijarde evrov, ki je bil posledica visoke kazni zaradi korupcijskega škandala. V družbi so zadovoljni, da jim je uspelo omejiti izgube. »Rezultati leta 2020 kažejo na odpornost Airbusa v najtežji krizi, ki je prizadela letalsko industrijo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal glavni izvršni direktor Guillaume Faury.

Prihodki skupine so s predlanskih 70,5 milijarde evrov upadli na 49,9 milijarde evrov. Proizvajalec je lani dobavil 566 letal, kar je 34 odstotkov manj kot leto prej. Dobavljenih je bilo 38 letal A220, 446 letal A320, 19 letal A330, 59 letal A350 in štiri letala A380.
Evropski proizvajalec se je lani odrezal bolje od ameriškega konkurenta Boeing, ki je ob težavah z letalom 737 max in novih zamudah pri širokotrupnem letalu 777X lani zabeležil 11,9 milijarde dolarjev izgube. V Airbusu ne pričakujejo, da se bodo razmere v letalski industriji kmalu izboljšale. »V letu 2021 se nadaljuje velika negotovost za našo industrijo, saj pandemija še naprej vpliva na naša življenja, gospodarstva in družbe,« je dejal Faury.



9.59 Na Hrvaškem odkrili brazilsko različico novega koronavirusa

Hrvaški znanstveniki so med analizo 50 vzorcev novega koronavirusa s Hrvaške našli tudi vzorec brazilske različice virusa, so danes sporočili z zagrebškega Inštituta Ruđer Bošković (IRB). Analizirali so vzorce, ki so jih odvzeli med decembrom lani in februarjem letos v Zagrebu, Čakovcu in Osijeku in pri katerih so potrdili okužbo. Od skupaj 50 analiziranih vzorcev je v enem potrjena mutacija na proteinu virusa, ki je značilna za brazilsko različico, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost IRB.
Kot so dodali, so brazilsko različico potrdili v vzorcu brisa iz Zagreba, ki so ga potrjevali 30. januarja s PCR-testom. Prav tako so potrdili, da med 50 analiziranimi vzorci niso našli britanske različice novega koronavirusa, ki je sicer bila 10. februarja že potrjena na Hrvaškem.

07.52 ZDA povečujejo sredstva za odkrivanje mutacij koronavirusa

Ameriška vlada bo porabila 200 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti odkrivanja mutacij novega koronavirusa z dosedanjih 7000 na 25.000 vzorcev na teden, so v sredo sporočili strokovnjaki na novinarski konferenci Bele hiše. V ZDA se je doslej z novim koronavirusom okužilo 27,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 490.000. Direktorica Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi Rochelle Walensky je dejala, da so doslej odkrili 1277 primerov okužb z različico novega koronavirusa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Odkrili so tudi okužbo z mutacijo te različice E484K, ki je podobno kot brazilska in južnoafriška bolj odporna na protitelesa.

Vlada bo porabila 650 milijonov dolarjev za povečanje zmogljivosti testiranja v šolah in zavetiščih za brezdomce ter 815 milijonov dolarjev za povečanje domače proizvodnje opreme za testiranje. V ZDA so doslej proti novemu koronavirusu z vsaj enim odmerkom cepili skoraj 40 milijonov ljudi, predsednik Joe Biden pa je v torek dejal, da bo do konca julija na voljo dovolj cepiva, da se bo lahko cepil vsak, ki bo to želel.

07.50 Avstralija s prihodnjim tednom začenja cepljenje

Prihodnji ponedeljek bo Avstralija v približno 240 domovih za starejše na 190 lokacijah po državi začela cepljenje. Cepiti bodo začeli s Pfizer in Biontechovim cepivom, s cepivom AstraZenece pa naj bi začeli cepiti v začetku marca, piše Guardian. Zvezni minister za zdravje Greg Hunt je dejal, da bo faza 1a uvajanja cepiva vključevala tri prednostne skupine; vključno s starostniki in osebjem v domovih, oskrbovanci in invalidnimi osebami, karantenskimi in obmejnimi delavci ter zdravstvenimi delavci.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


07.35 Hongkong pospešuje odobritev kitajskega cepiva sinovac

Hongkonška vlada je v četrtek odobrila kitajsko cepivo proti koronavirusu sinovac za nujno uporabo, potem ko je skupina strokovnjakov kljub razmeroma nizki učinkovitosti zdravila hitro sledila njihovim priporočilom, poročanje AFP povzema Guardian. »Prva serija milijon odmerkov cepiva sinovac bo kmalu prispela v Hongkong,« so zapisali v vladni izjavi. Lokalni mediji poročajo, da bi lahko prvi odmerki prispeli že v petek. Bodo pa imeli uradniki težko nalogo, da bodo prepričali prebivalce, da se bi cepili s sinovacom, saj je nezaupanje prebivalcev Hongkonga do kitajske oblasti veliko. V torek je vladni svetovalni odbor soglasno podprl cepivo sinovac in dejal, da so koristi odobritve njegove uporabe večje od tveganj. V nasprotju s konkurenčnimi cepivi, kot so cepiva podjetij Pfizer in Biontech, Moderna in AstraZeneca, sinovac še ni predložil svojih podatkov iz tretje faze kliničnih preskušanj v oceno oziroma pregled medicinskim revijam.

00.00 Vlada podaljšala nekatere ukrepe

Vlada je na včerajšnji seji podaljšala nekatere ukrepe in uvedla manjše spremembe. Odslej velja, da se strokovni delavci v športni dejavnosti testirajo tedensko s hitrimi antigenskim testom, razen če predložijo negativni rezultat testa (PCR ali HAG). Prav tako so spremenili določbo, ki opredeljuje dokazovanje izjem za osebe, ki so bile že cepljene. Čas za vzpostavitev zaščite po cepljenju je različen glede na cepivo. Pri vstopu v državo pri izjemah zdaj velja, da lahko tisti, ki so covid-19 preboleli, in tisti, ki so bili cepljeni proti tej bolezni, sami natisnejo potrdilo s portala zVem. Tako se po nepotrebnem ne obremenjuje osebnega zdravnika za izdajo potrdila.

image_alt
Preboleli in cepljeni si lahko sami natisnejo uradno potrdilo


Vlada je do 26. februarja podaljšala tudi veljavnost odlokov o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom, o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom ter o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, so po seji sporočili iz Ukoma.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine