Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vizjak obžaluje izjavo, da bi sodniku jajca strl

Okoljski minister je posnetek pogovora z Bojanom Petanom, objavljenega na POP TV, označil za avtentičnega. Zanj še vedno krivi »smetarski lobi«.
Andrej Vizjak je po navedbah POP TV menda iskal zagotovitev direktorskega mesta »v termah iz domačih krajev«. Če bi Bojan Petan privolil v dogovor, mu je Vizjak domnevno ponujal dobrohotnost države pri nakupu Term Olimia. FOTO: Matej Družnik/Delo
Andrej Vizjak je po navedbah POP TV menda iskal zagotovitev direktorskega mesta »v termah iz domačih krajev«. Če bi Bojan Petan privolil v dogovor, mu je Vizjak domnevno ponujal dobrohotnost države pri nakupu Term Olimia. FOTO: Matej Družnik/Delo
V. U., STA
4. 11. 2021 | 07:37
4. 11. 2021 | 14:48
8:29

»Kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen,« je dopoldne izjavil okoljski minister Andrej Vizjak, ki je posnetek svojega pogovora s podjetnikom Bojanom Petanom izpred 14 let že na začetku svojega nastopa pred mikrofoni presenetljivo označil za avtentičnega. Odstopiti ne namerava. Nasprotno, trdi, da je želel preprečiti škodljivo delovanje za državo in tedanje oškodovanje Term Čatež.

Krajši posnetek, na katerega se je minister odzval s trditvijo, da gre za »lepljenko« različnih pogovorov, je že prejšnji mesec sprožil afero »Glupi davki«, na POP TV pa so včeraj objavili še njegovo daljšo različico, ki širše ilustrira Vizjakov načrt ohranitve vpliva v Termah Čatež.

Na njem je slišati nove sporne izjave, tudi o pritisku na sodnika. »Veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli,« med drugim pove Vizjak, govor pa je tudi o »dobrohotnosti države« in kooperativnosti državnega Kada ter Slovenskih železnic.

»Posnetek dokazuje, da je bil prvi posnetek zlepljenka,« je uvodoma povedal minister. »To se dokazuje tudi zdaj. Celoten včeraj objavljeni posnetek pa je avtentičen,« je dodal. Kot je navrgel, je želel preprečiti Petanov prevzem in izčrpavanje Term Čatež s strani družb, ki jih je ta upravljal. To mu sicer ni uspelo.

»Kje so na žalost Terme Čatež danes?« je komentiral situacijo, potem ko je »Petan zabetoniral svoj položaj«. Vse, česar se je ta dotaknil, je po njegovem mnenju vodilo v katastrofo. To ocenjuje na kar 200 milijonov evrov. Tedaj je bil korporacijski model drugačen, je še zatrdil Vizjak in navedel niz številk, ki po njegovem mnenju odražajo škodljiv vpliv prevzema na terme.

Danes so Terme Čatež po njegovih besedah izčrpano podjetje. Potem ko so imele leta 2007 41,6 milijona evrov prihodkov, so jih imele v predcovidnem letu 2019 29 milijonov evrov, lani pa le še 18,7 milijona evrov. Denarni tok (EBITDA) je medtem upadel z 12,7 milijona evrov na 7,3 oziroma pet milijonov evrov. Razmerje med neto finančnim dolgom in EBITDA je z 2,8-kratnika v 2007 v letu 2019 poskočilo na 6-kratnik, lani pa na skoraj 10-kratnik. Tržna cena delnice pa je padla s 340 evrov na 39 oziroma 28 evrov, je navedel Vizjak.

»Moj greh je, da sem se leta 2007 zavedal Petanovega poslanstva in sem želel to preprečiti, to z njim dogovoriti, da do tega ne bi prišlo. Zato danes gledam te lepljenke, ki so namenjene moji diskreditaciji, moji glavi.« Zanj je sicer znova okrivil »smetarsko mafijo«.

»Stoodstoten sem, da za tem stojijo lobiji, ki se ukvarjajo s smetmi. Profitom se ne želijo odpovedati,« je povedal. Verbalnih izrazov tipa »pizda«, ki jih njegov glas naniza na posnetku, ni komentiral, se je pa vendarle distanciral od izjave o sodstvu. Izjavo »Veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli« obžaluje. Šlo je za zaupen, neformalen pogovor, je navrgel kot argument.

»V zaupnem pogovoru s Petanom je bilo izrečeno tudi marsikaj neprimernega, izjavo glede sodstva obžalujem,« je povedal, a vztrajal, da ima po 14 letih čisto vest. 

Znova je poudaril še, da nikoli ni nikogar napeljeval k utaji davkov. Med izjavo je sicer ničkolikokrat poudaril, da je ta del posnetka lepljenka.

Kaj je povedal na posnetku?

»Skupaj se bomo dogovorili, kdo bo direktor. Lahko imenujemo dvočlansko upravo, tako kot si hotel imeti ... Naredimo dvočlansko upravo, enega daš ti, enega damo mi, 'furamo' to zadevo naprej. Nadzorni svet – se bomo pa vse dogovorili in 'furali' to naprej, kot se šika,« na posnetku pove Vizjak.

Predlagal je tudi »gentlemanski dogovor« z umikom lastnih delnic – gre za 17 odstotkov delnic, ki so bile v lasti Terminih družb Marina Portorož in Turistično podjetje Portorož in niso imele glasovalnih pravic. Delnice bi Terme Čatež odkupile za 34 milijonov evrov in bi se nato izbrisale, krog okoli DZS pa bi dobil večino v lastništvu Term. Kot je razvidno tudi že iz posnetka, objavljenega sredi oktobra, je Vizjak želel Petana od tega odvrniti, češ da je to »glupo«, saj bo treba plačati davek na kapitalski dobiček.

K dogovoru glede lastnih delnic je Vizjak dodal še predlog, da Petanu pomaga pripojiti Terme Olimia, katerih privatizacija je bila takrat v teku (Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in Slovenske železnice so prodajale okoli polovico delnic). Prevzema olimskih term Vizjak Petanu ni mogel zagotoviti, je pa obljubil »dobrohotnost države«.

image_alt
Petan: Pogovora se ne spominjam, nikoli nobenega tudi nisem posnel

»Z vsemi kanoni«

Za Terme Olimia sta se po navedbah portala Necenzurirano.si potegovala dva tekmeca – podjetje Finander, za katerim je stal Petan oziroma Terme Čatež, in konzorcij, v katerem so bili združeni menedžment Term Olimia s sedanjim gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu, občina Podčetrtek in cerkveni finančni holding Zvon Ena, ki bi financiral nakup.

»Cerkvi pa to ni core business ... in ima problem to opravičevati ... Saj veš, tudi v (Slovenskih) železnicah imamo sedaj neko besedo, prej kot pa v Cerkvi,« je na posnetku še slišati Vizjaka.

»Zdaj se boš šel pravdat, lahko boš naredil neko neumnost, razveljavitev vpisa – zdaj bo delničar razveljavil skupščino? Kje si to videl? To lahko naredi sodišče,« je še povedal Vizjak in napovedal, da bodo šli »z vsemi kanoni« na to: »Veš, da bomo kateremu sodniku jajca strli.«

Vizjak je domnevno Bojana Petana nagovarjal, naj ne odkupi lastnih delnic, vrednih 34 milijonov evrov, in tako prihrani denar tako termam kot sebi, češ da bo sicer med drugim moral plačati tudi davek. FOTO: Roman Šipić/Delo
Vizjak je domnevno Bojana Petana nagovarjal, naj ne odkupi lastnih delnic, vrednih 34 milijonov evrov, in tako prihrani denar tako termam kot sebi, češ da bo sicer med drugim moral plačati tudi davek. FOTO: Roman Šipić/Delo

Forenzična preiskava potekala več kot dva tedna

V 58 strani dolgem poročilu preiskave so sicer strokovnjaki inštituta, ki je v zasebni lasti, se ga pa po poročanju POP TV za izvedenska mnenja poslužujejo tudi sodišča, zapisali, da obstaja »zelo velika gotovost, da nobena od obravnavanih zvočnih datotek ni bila vsebinsko spremenjena«.

Opravili so forenzično zavarovanje 13 datotek tipa mp3, treh datotek tipa mp4 in ene datoteke tipa WAV. Zvočni zapis iz videodatotek je po njihovem zatrjevanju sestavljen iz osmih od 13 datotek tipa mp3.

»Vse datoteke tipa mp3 in zvok z ene od datotek mp4 smo forenzično preiskali z aplikacijo IKAR Lab 3 – gre za profesionalno forenzično orodje za analizo govornih signalov, ki ga uporabljajo v 350 forenzičnih laboratorijih po svetu, v več kot 40 državah – oziroma njenimi funkcijami, ki so namenjene preverjanju pristnosti avdioposnetkov,« so zapisali v pojasnilu. Forenzična preiskava je sicer trajala več kot dva tedna.

Spopad za prevlado v Termah Čatež

V oddaji so tokrat predvajali daljšo različico pogovora, ki so ga predvajali že 18. oktobra. Po navedbah televizije se pogovor na posnetku nanaša na tedanji javni spopad za prevlado v Termah Čatež iz leta 2007, Vizjak pa v njem išče ohranitev vpliva v termah. Med drugim naj bi Petana nagovarjal, naj ne odkupi lastnih delnic, vrednih 34 milijonov evrov, in tako prihrani denar tako termam kot sebi, saj da bo sicer med drugim moral plačati tudi davek.

Dogovor bi lahko Vizjak po navedbah televizije iskal, da bi si zagotovil direktorsko mesto »v termah iz domačih krajev«, kar naj bi se takrat tudi omenjalo v medijih. Če bi Petan privolil v dogovor, mu je Vizjak menda ponujal dobrohotnost države pri nakupu Term Olimia.

Vizjak in Petan sta sicer ob objavi krajšega dela posnetka podvomila o njegovi pristnosti. Portal Siol.net pa je objavil analizo posnetkov, ki jo je opravil lastnik zasebnega produkcijskega studia Jama Mitja Krapša. Ta je nasprotno od Inštituta za forenziko informacijskih tehnologij ocenil, da je bil vsaj eden od zvočnih posnetkov prirejen in je bil neke vrste »lepljenka«, je oktobra poročal portal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine