Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Hojs tvitnil: krivi so Jenull, preboldski ravnatelj in Tarča

Policija je že julija predlagala prepoved nadaljevanja shoda, a jo je upravna enota Ljubljana zavrnila.
Nasprotniki cepljenje proti koronavirusni bolezni, ki že več mesecev protestirajo pred stavbo TV Slovenija, so v petek zvečer vdrli v njo. FOTO: Jure Kosec
Nasprotniki cepljenje proti koronavirusni bolezni, ki že več mesecev protestirajo pred stavbo TV Slovenija, so v petek zvečer vdrli v njo. FOTO: Jure Kosec
M. P. V., P.M., STA
3. 9. 2021 | 21:50
4. 9. 2021 | 18:55
7:14
Zanikovalci obstoja novega koronavirusa in nasprotniki cepljenja proti koronavirusni bolezni, ki že več mesecev pred stavbo TV Slovenija zahtevajo programski čas za predstavitev svoje resnice, so v petek zvečer okoli 20.15 vdrli v studio TV Slovenija, kjer snemajo Dnevnik in Odmeve, so zapisali na spletni strani RTV Slovenija (MMC).

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel


Protestniki so razdeljevali tudi letake, v katerih zahtevajo »varne šole in fakultete brez nagobčnikov in brez pogojev PCT«. Po informacijah STA naj bi šlo za gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS) pod vodstvom Ladislava Trohe, ki sicer pred stavbo TV Slovenija tedensko protestirajo že od spomladi.

Ob vdoru je morala posredovati policija, ki je približno 20 protestnikov odstranila iz stavbe. 

FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel


Kot poroča časnik Večer, je Svet delavcev RTV Slovenija ravno danes podal prijavo proti OPS na policijo, ki z večmesečnim protestiranjem pred stavbo TV Slovenija kršijo več členov zakona o javnem redu in miru.



Policijo so pozvali, naj zaščiti zaposlene in izda članom gibanja prepoved približevanja RTV Slovenija in zaposlenim.

V prijavi je tudi zapisano, da člani gibanja že od 14. maja nadlegujejo zaposlene in goste, na njih kričijo, jih verbalno napadajo in jih sprašujejo, zakaj spoštujejo ukrepe za omejevanje covida-19. Pri tem prek zvočnikov vzklikajo svoja znanstveno nedokazana prepričanja in motijo delovni proces zaposlenih na RTV Slovenija.


Vodstvo RTV: nesprejemljivo in zavržno


V vodstvu RTV Slovenija so najostreje obsodili petkov vdor skupine protestnikov, ki nasprotuje ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, v prostore RTV Slovenija. »Protestniki so z vdorom grobo zlorabili pravico do miroljubnega protestiranja. Od pristojnih institucij pričakujemo odločno ukrepanje,« so zapisali v sporočilu za javnost.

»V vodstvu RTV Slovenija najostreje obsojamo petkovo dejanje in bomo uporabili vsa varnostna in pravna sredstva, da se tovrstni incident ne bo več ponovil. Ob tem od vseh institucij pričakujemo, da se bodo na današnji incident ustrezno odzvale in preprečile, da bi se kaj takega ponovilo,« so poudarili.

RTV Slovenija je po njihovih navedbah po mesecih nadlegovanja s strani protestnikov postala tarča nesprejemljivega in zavržnega napada. »Protestniki, ki že mesece bivajo pred stavbo Televizije Slovenija in nadlegujejo naše zaposlene ter goste, so vdrli v glavno stavbo RTV Slovenija in ogrozili varnost naših zaposlenih. Posredovala je policija in protestnike odstranila iz naših prostorov,« so povzeli.



Kot so dejali, spoštujejo ustavno pravico do svobodnega izražanja, vendar se zavzemajo, da komuniciranje poteka na dostojen način. »V teh mesecih so protestniki svojo voljo izražali povsem neprimerno, žalili zaposlene in goste, vdirali v poslopje RTV Slovenija ter motili delovne procese,« so dodali in izpostavili, da so v vodstvu zato uporabili že veliko uradnih poti, med drugim so podali številne prijave na policijo in Inšpektorat Mestne občine Ljubljana. »Pravega odziva pristojnih ni bilo,« so zapisali.

Petkov napad po njihovem »ni primerljiv z nobenim drugim napadom na medije v Sloveniji. Fizičen vdor in napad na RTV Slovenija je ne le napad na našo institucijo, pač pa tudi na svobodno in neodvisno novinarsko delo, ki je eden od temeljnih postulatov demokracije«. Vsaka demokratična družba mora imeti do tovrstnih incidentov ničelno stopnjo tolerance, so poudarili.
Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je za petkovo oddajo Odmeve dejal, da bodo na RTV Slovenija v prihodnje okrepili varovanje, stekli pa bodo tudi pogovori s pristojnimi oblastmi. Grah Whatmough je izrazil upanje, da bodo imeli pristojni po petkovem incidentu več posluha za njihove pritožbe.

Odgovorna urednica informativnega programa RTV Slovenija Manica Janežič Ambrožič je dogodek označila za »nedopusten napad na medije, novinarstvo in demokracijo«.

Napad na RTV so obsodili v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije. Obsodil ga je tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je na Twitterju med drugim zapisal, da je zaradi takšnega dogajanja treba zaostriti kazensko zakonodajo in zakon o javnem redu in miru.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine