Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zamejci brez signala koprske RTV

Regionalni center Koper – Capodistria: Satelitsko oddajanje bo ukinjeno
Regijski center RTV v Kopru. Foto Www.rtvslo.si
Regijski center RTV v Kopru. Foto Www.rtvslo.si
4. 11. 2019 | 21:00
4. 11. 2019 | 21:16
4:17
Javni zavod RTV Slovenija bo v kratkem izgubil satelitsko oddajanje regionalnega centra Koper – Capodistria, kar je vznemirilo slovensko manjšino v Italiji. Zamejci namreč slovensko besedo na malih zaslonih lahko spremljajo zaradi televizijskega signala prek anten in satelitov. Tudi dostop po medmrežju ni rešitev, opozarjajo.

Italija je porabila denar, ki ga je namenjala sprejemanju signala televizije Koper – Capodistria na satelitu Hotbird, zato bo 9. novembra prekinila satelitsko oddajanje programov, tudi v italijanskem jeziku. Posledice bosta čutili slovenska in italijanska manjšina pri nas ter na Hrvaškem.

Uredništva programov regijskega programa z Obale so pozvala italijansko vlado, slovensko politiko, predstavnike italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem ter RTV Slovenija, naj jim zagotovijo nadaljevanje satelitskega oddajanja. »Prenehanje takega načina oddajanja naših programov – edinega, ki lahko zagotovi prisotnost našega signala na celotnem avtohtonem območju poselitve italijanske manjšine v Istri, na Reki in v Dalmaciji ter tudi v obmejnih italijanskih pokrajinah – je hud udarec za italijansko narodno skupnost, živečo na območju, kjer so oddaje TV in Radia Koper – Capodistria že desetletja nenadomestljivo sredstvo širjenja italijanskega jezika in kulture ter pomembna oporna točka pri ohranjanju identitete in čuta pripadnosti Italijanov, ki so 'ostali',« so poudarili.


Rešitev samo satelit

Brez pomembnega satelitskega signala bodo ostali tudi Slovenci v Italiji, ki so do zdaj spremljali bogat program informativnih in drugih oddaj s Primorskega in iz zamejstva. »Ukinitev pomeni veliko škodo za naše zamejce, saj v Italiji nimamo kabelske mreže kot v drugih državah. Zato spet prosim, naj se to ne zgodi, saj bi mrk izključil gledalce programov slovenske manjšine v Italiji. To bi pomenilo izbris našega delovanja, ki je za matično državo še pomembnejše,« je prepričan predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj, ki je s pismom opozoril tudi predsednika vlade Marjana Šarca, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Česnika, generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca in predsednika komisije RTV za programske vsebine, namenjene Slovencem v sosednjih državah Janka Malleja. »Vsak naj si vzame v breme to neodgovorno početje,« dodaja Bandelj.

Natančnejših pojasnil o ukinitvi oddajanja, gledanosti zamejskih programov in zagotavljanju vsebin nam včeraj z nacionalne RTV niso poslali. Dejali so le, da se s problemom aktivno ukvarjajo »na najvišji ravni«. Iz vladnega urada za Slovence v zamejstvu in po svetu vsebine niso komentirali.

Bandelj druge rešitve kot nadaljevanja oddajanja satelitskega signala ne vidi. »Italija na tehnološkem področju pokritosti signalov kar precej zaostaja. Kjer lahko ulovijo signal s strešnimi antenami, sprememb ne bo, precej slabše bo v goratih predelih Benečije in še marsikje drugje, kjer so signal lahko lovili zgolj s satelitskimi antenami. Ljudje ne bodo več videli slovenskih programov,« je opozoril.

Kot logična rešitev se ponuja prehod na internetni sprejem, a tudi to se v zamejskem prostoru ne bi obneslo: »Benečija vsaj v 70 odstotkih ni pokrita s spletom. Gorska območja bi bila prikrajšana.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine