Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zakaj se slovenski žičničarji bojijo zime

Sezonske vozovnice v prodaji, pripravljajo naprave in smučišča ter spremljajo navodila NIJZ.
Slovenski žičničarji predlagajo, da bi priporočila, sprejeta aprila, pred smučarsko sezono prilagodili po vzoru drugih evropskih držav. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenski žičničarji predlagajo, da bi priporočila, sprejeta aprila, pred smučarsko sezono prilagodili po vzoru drugih evropskih držav. FOTO: Leon Vidic/Delo
16. 10. 2020 | 16:30
16. 10. 2020 | 16:37
10:34
Lani ni bilo snega, letos je za vzorec že zgodaj pobelil vrhove, a kaj ko je tu novi koronavirus. Na slovenskih smučiščih v pomirljivem tonu pravijo, da se pripravljajo na bližajočo se smučarsko sezono in z njo na ukrepe za zajezitev širjenja virusa, kakršni bodo že takrat v veljavi. Danilo Brecelj, sekretar Združenja slovenskih žičničarjev, pa priznava, da se te sezone bojijo. Ukrepi za žičniške naprave med drugim določajo vsaj poldrugi meter razdalje med potniki, kar pomeni, da bi, na primer, v krožno kabinsko žičnico, ki vozi na Krvavec, lahko vstopil en sam smučar.

image_alt
V zdraviliščih, Alpah in ob morju kljubujejo pandemiji


Priporočila, ki jih je inštitut za javno zdravje pripravil za žičniške naprave, so upravljavcem dobro znana in z njimi v poletni sezoni, kot je dejal Brecelj, ni bilo težav, saj se obiskovalci razporedijo čez ves dan. Pozimi, ko smučarji že zjutraj pridejo na smučišča, pa pričakujejo dolge vrste. Zato so na NIJZ poslali dopis s seznamom priporočil, kakršna veljajo po Evropi. V mednarodni organizaciji nacionalnih združenj žičničarjev OITAF so namreč pripravili primerjalno tabelo ukrepov v posameznih državah.

»Ugotovili smo, da nikjer ne predpisujejo manjšega števila potnikov na žičniških napravah, kot je njihova zmogljivost. Pri nas je predpisana minimalna razdalja od 1,5 do dva metra, kar pa pomeni zmanjšanje kapacitete,« je poudaril Brecelj.

Zato predlagajo, da bi priporočila, sprejeta aprila, pred smučarsko sezono prilagodili po vzoru drugih evropskih držav, seveda ob upoštevanju vseh drugih ukrepov, kot so razkuževanje rok, pokrivanje predela ust in nosu, uporaba rokavic, prezračevanje in dezinfekcija. Toda odgovor NIJZ je bil kratek in brez komentarja priporočil in ukrepov v drugih državah. Posredovali so jim le povezavo na priporočila, sprejeta v aprilu. Tudi na naše vprašanje so odgovorili, da je vzdrževanje varnostne razdalje eden od ključnih ukrepov za preprečevanje prenosa virusa.

Če ne bodo člani istega gospodinjstva, si smučarji takole ne bodo mogli deliti štirisedežnice. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Če ne bodo člani istega gospodinjstva, si smučarji takole ne bodo mogli deliti štirisedežnice. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Žičničarji tako po Brecljevih besedah pričakujejo, da bodo na smučiščih velike težave, predvsem tam, kjer je dostop mogoč z napravami z zaprtimi vozili, na primer na Krvavec, Vogel, Veliko planino, Golte, Mariborsko Pohorje, Kanin. »V primeru obratovanja žičniških naprav z manjšo kapaciteto bodo stroški obratovanja večji od prihodkov. To pomeni, da bodo upravljavci pred zahtevno odločitvijo, ali pod takimi pogoji sploh obratovati. Vsekakor se strinjamo, da je zdravje na prvem mestu in da je treba zajeziti širjenje novega koronavirusa, a ob tem ne smemo omejevati gospodarskih dejavnosti. Pogoji delovanja morajo biti primerljivi s tistimi, v katerih posluje konkurenca v sosednjih državah.«
 

Snežna in covid-19 garancija


Na smučiščih se medtem pripravljajo na sezono, ki se bo začela čez dober mesec ali dva, v središču njihovih želja je predvsem, da se ne bi ponovila lanska, ki je bila vse do marca večinoma brez snega, ko pa je ta le zapadel, so smučišča zaprli zaradi epidemije covida-19.

Na Krvavcu, kjer so se že na začetku oktobra veselili prvega snega, bodo naprave zagnali zadnji konec tedna v novembru; če bo narava presenetila s kakšno izdatno belo pošiljko, morda že prej. Sezonske vozovnice so – kot tudi na drugih večjih smučiščih – v predprodaji, povpraševanje na ravni lanskega, a za zdaj so številke še zanemarljive, večinoma se prodaja začne povečevati šele novembra. Ker sezona kljub vsemu še visi v zraku, so kupcem ponudili snežno in covid-19 garancijo, s katero zagotavljajo sto smučarskih dni – ali pa povrnejo sorazmerni delež vrednosti sezonske vozovnice.

Na Rogli bodo pred sezono kupili 25 novih zasneževalnih naprav.<br />
FOTO: Tadej Regent/Delo
Na Rogli bodo pred sezono kupili 25 novih zasneževalnih naprav.
FOTO: Tadej Regent/Delo


Kljub slabi lanski sezoni (promet je bil za polovico manjši kot leto prej) pripravljajo nekaj novosti, med drugim bodo restavracijo v hotelu Krvavec povečali za sto kvadratnih metrov, da bodo lahko zagotovili ustrezno razdaljo med mizami, delno bodo pokrili plažo, med novostmi je še proga, ki so jo posvetili smučarju Juretu Koširju. Čeprav še čakajo na morebiten odziv NIJZ, se jim zdi poglavitno, da priporočila ne predvidevajo zapiranja smučišč. »Zavedamo se, da se moramo tako na smučišču kot v kočah in drugih lokalih počutiti varne, zato bomo poskrbeli, da bodo obiskovalcem pravila jasna, in bomo lahko imeli lepo smučarsko sezono. Vsi si seveda želimo uživati čim bolj sproščeno, a na prvem mestu sta varnost in zdravje vseh nas,« je poudarila Barbara Božič iz RTC Krvavec.
 

Več prilagoditev ob vstopu na naprave


Na Rogli so si kot darilo za kupce sezonskih vozovnic omislili cevaste športne ovratne rute, ki jih bodo lahko uporabljali namesto obrazne maske, ko bodo vstopali v gostinske lokale in druge objekte na smučišču. »Glede na to, da aktivnosti, povezane z zimskimi športi, potekajo na prostem in so ljudje že tako opremljeni z rokavicami, šali, podkapami, na smučišču ne pričakujemo večjih omejitev. Seveda pa bomo ves čas skrbno spremljali in v celoti upoštevali predpisane in priporočene ukrepe NIJZ in drugih pristojnih institucij,« je zagotovila predstavnica za odnose z javnostjo Tina Tinta Kovačič. Nekoliko več prilagoditev bo, kot je dodala, potrebnih za zagotavljanje ustrezne varnostne razdalje v vrstah pri vstopu na žičniške naprave ter pri omejitvah vstopa v gostinske objekte; ti bodo ponudbo organizirali tako, da bo obiskovalcem na voljo tudi na prostem.

Smučišče bodo predvidoma odprli v prvih dneh decembra, trenutno opravljajo vzdrževalna dela na žičniških napravah in smučarskih progah, pripravljajo tudi ponudbo in storitve, z nakupom 25 sodobnih zasneževalnih naprav bodo sistem še nadgradili in nadaljevali obnovo bara Uniorček. V lanski sezoni je Rogla gostila nekaj več kot 151.000 smučarjev, kar je 28 odstotkov manj kot v sezoni 2018/19.
 

Optimizem na Voglu


Tudi na Voglu se neradi spominjajo pretekle sezone, saj je smučišče zaradi pomanjkanja snega v celoti začelo obratovati šele 5. marca, torej le kakih deset dni pred zaprtjem. Kljub temu so, kot je povedala direktorica skupnih služb v tem smučarskem centru Aleksandra Fiorelli, optimistični, upajo le, da bo sneg pravočasno zapadel in da se razmere zaradi covida ne bodo tako poslabšale, da bi morali zapirati žičniške naprave.

Vogel je bil letos bolj poletna kot zimska destinacija, turistični boni so pozitivno vplivali na obisk. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vogel je bil letos bolj poletna kot zimska destinacija, turistični boni so pozitivno vplivali na obisk. FOTO: Jure Eržen/Delo


Sicer se na sezono pripravljajo kot vsako leto, tudi glede zdravstvenih priporočil so precej realni: »Že poleti smo dosledno izvajali vse ukrepe in priporočila NIJZ in tako bomo ravnali tudi v prihodnje.« Ker so turistični boni pozitivno vplivali na obisk Bohinja in s tem tudi Vogla, si s podaljšanjem veljavnosti bonov več gostov obetajo tudi v zimskih mesecih, tako v nastanitvah kot na smučišču. Sezona se bo začela, ko bo dovolj snega, »ob upoštevanju pravil in odredb NIJZ, ki bodo veljala takrat«, je še poudarila Fiorellijeva. Letne vozovnice bodo začeli prodajati v ponedeljek.


 

Manj smučarjev, več kolesarjev


Na Mariborskem Pohorju so do zdaj prodali približno 1100 različnih sezonskih vozovnic, večino v prvem obdobju predprodaje v marcu, je pa število nekoliko nižje kot lani v tem času.

Začetek smučarske sezone bo predvidoma sredi decembra (če bo le vreme dopuščalo), večjih novosti ne načrtujejo. Dotlej se pripravljajo na zagon smučišča, kako bo potekala letošnja smuka, pa bo odvisno tudi od epidemiološke situacije in navodil, ki jih bodo za izvajanje dejavnosti izdali NIJZ in druge pristojne službe, je poudaril predstavnik za odnose z javnostmi Miha Rubin.
Lanska sezona brez snega, ki se je povrh vsega še prej končala, je bila borna: imeli so zelo visoke stroške priprave smučišč in bistveno slabši obisk smučarjev, k čemur je svoje dodala še slaba zasedenost hotelov in apartmajev v lasti DUTB. Obiskovalcev v zimski sezoni 2019/2020 je bilo okrog 135.000, od tega 100.000 smučarjev, kar je glede na prejšnjo sezono za tretjino manj. Tako so minulo zimsko sezono sklenili z izgubo več kot 200.000 evrov.

Precej manj gostov so prepeljali tudi s krožno kabinsko žičnico, okoli 145.000, lani je ta številka presegla 200.000. So pa dosegli spodbudne rezultate v kolesarskem parku: od 1. januarja so v njem našteli dobrih 18.000 kolesarjev, štiri tisoč več kot lani.
Povsem drugače je v Kranjski Gori, ki je bila poleti ravno tako zelo obiskana, podobno kot v letu prej, le struktura obiskovalcev se je spremenila v prid domačim. Že poleti, sredi avgusta, so začeli ponujati tudi smučarske vozovnice, zato je prodaja boljša kot v preteklih letih, o številkah niso govorili, so pa začetek sezone napovedali za prve dni decembra oziroma ko bodo to dopuščale snežne razmere. Priprave na sezono potekajo kot vsako leto – s pozornostjo, usmerjeno na navodila NIJZ.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine