Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada za teden dni podaljšala prepoved obratovanja trgovin in storitev

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Zaprte trgovine z oblačili. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zaprte trgovine z oblačili. FOTO: Blaž Samec/Delo
M. Fe., M. B., STA
12. 12. 2020 | 07:30
12. 12. 2020 | 23:21
18:10


23.00 Vlada je za sedem dni podaljšala zaprtje trgovin z nenujnim blagom

Vlada je na današnji dopisni seji za sedem dni podaljšala ukrepe iz odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Nov odlok, ki jih podaljšuje, bo veljal od nedelje. V nedeljo bo vlada tudi nadaljevala razpravo glede ukrepov za zajezitev epidemije, in sicer v ožji sestavi.

Za omejitev gibanja prebivalstva ter zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 je 16. novembra začel veljati odlok, ki začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije, razen nekaterih izjem, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja.
Ker se epidemiološka slika v Sloveniji ne izboljšuje, je vlada danes izdala nov odlok, ki je vsebinsko enak obstoječemu, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

19.55 Stroka opozarja vlado na pomanjkanje bolnišničnih kapacitet

Vodje slovenskih bolnišnic so na posvetu na Brdu pri Kranju vlado opozorili, da je bolnišničnih rezerv za spopadanje s koronavirusno krizo malo. Prihaja čas drugih obolenj, so opozorili. Medtem vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin še vidi nekaj rezerv, po njegovem se je treba še bolje organizirati.

Direktorji zdravstvenih zavodov so po poročanju Televizije Slovenije na današnjem delovnem posvetu vladno stran opozorili, da se lahko potrebe po bolnišnični obravnavi januarja zaradi drugih obolenj povečajo tudi za 30 odstotkov. Tako glede na trenutno epidemiološko stanje po njihovi oceni ni čas za sproščanje ukrepov, zaostrovanja pa tudi niso predlagali.

Vlada nadaljuje posvet še s predstavniki gospodarstva, ki si prizadevajo za rahljanje ukrepov in odprtje nekaterih dejavnosti ob strogih ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni. Obe srečanji naj bi pripomogli k oblikovanju pristopa, ki ga namerava vlada ubrati pri nadaljnjem obvladovanju epidemije. Po informacijah nekaterih medijev bi lahko prišlo do sprostitve omejevalnih ukrepov za nekatere storitve, a le v regijah, kjer so epidemiološke razmere ugodnejše.

17.30 V Nemčiji jutri razprava o zaostritvi ukrepov

Nemška kanclerka Angela Merkel bo v nedeljo z voditelji zveznih dežel razpravljala o zaostritvi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim naj bi razpravljali o zaprtju šol in trgovin še pred božičem, na spletu poroča agencija Reuters. V Nemčiji že šest tednov velja delna zaustavitev javnega življenja. Med drugim so zaprti bari in restavracije, v nekaterih nemških deželah veljajo strožje ukrepe.

Znak v Dresdnu, da je nošenje mask obvezno. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Znak v Dresdnu, da je nošenje mask obvezno. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters


Nemčija, ki velja za največje evropsko gospodarstvo, je bila v prvem valu pandemije marca in aprila v boju proti novemu koronavirusu uspešnejša od številnih drugih evropskih držav. Tudi v drugem valu si prizadeva za zajezitev širjenja virusa, vendar se število novih okužb zaenkrat ne umirja. Po podatkih tamkajšnjega Inštituta Roberta Kocha so danes v Nemčijo potrdili 28.438 novih okužb, umrlo je 496 bolnikov s covidom-19. Skupno so v Nemčiji po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa doslej potrdili več kot 1,3 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 21.620 bolnikov s covidom-19.

16.40 V Srbiji prvič po dveh tednih manj kot 6000 okužb

V Srbiji so v zadnjih 24 urah ob 16.886 testih potrdili 5679 okužb z novim koronavirusom. Tako so prvič v zadnjih dveh tednih potrdili manj kot 6000 novih okužb. V zadnjih 24 urah je v Srbiji umrlo 48 bolnikov s covidom-19, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V srbskih bolnišnicah se zdravi 8744 bolnikov s covidom-19, od tega 318 na ventilatorjih. V Srbiji so od začetka epidemije novega koronavirusa 6. marca doslej opravili 2.016.984 testov in potrdili potrdili 261.437 okužb z virusom sars-cov-2. Doslej je umrlo 2275 bolnikov s covidom-19.

16.30 Skokovit porast okužb na Nizozemskem

Na Nizozemskem so zabeležili skokovit porast okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili več kot 9000 novih okužb, kar je največji dnevni porast okužb od oktobra letos, na spletni strani poroča Reuters. Na Nizozemskem so doslej potrdili več kot 600.000 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je več kot 10.000 bolnikov s covidom-19. Po napovedih naj bi se v nedeljo sestala nizozemska vlada in sprejela odločitev o morebitnih strožjih koronskih ukrepih pred božičem.

15.50 Rekordno število okužb na Slovaškem

Na Slovaškem so danes zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje so s PCR-testi potrdili 3707 novih okužb. Še dodatnih 2357 okužb so potrdili z uporabo manj zanesljivih antigenskih testov. Oblasti napovedujejo zaustavljanje javnega življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Slovaški minister za zdravje Marek Krajči je v petek napovedal, da bo vladna komisija predlagala dodatne omejitve gibanja znotraj države. Po predlogu bi lahko državljani svoja domovanja zapustili samo v primeru odhoda na delo ali nakupov najnujnejših stvari. Slovaški premier Igor Matovič je že v sredo napovedal načrt za postopno delno zaustavitev javnega življenja v državi. 

Testiranje na Slovaškem. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Testiranje na Slovaškem. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters


15.30 Italija brez rdečih območji

V Italiji pet tednov po delnem zaprtju beležijo manj novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar nimajo več treh rdečih območij. Lombardija na severu in Kalabrija na jugu države sta poslej rumeni, Abruci oranžni. V nekaterih predelih države naj bi v nedeljo ponovno odprli restavracije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V rumenih območjih so čez dan lahko odprti lokali, prebivalci pa lahko brez omejitev zapuščajo svoje domove. Po vsej državi morajo sicer lokali še vedno zapreti svoja vrata ob 18. uri. Še naprej velja za vso državo policijska ura, ki se začne ob 22. uri.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je danes v Rimu sicer dejal, da ga skrbi bližajoči se božični čas. Tudi italijanski strokovnjaki svarijo pred prezgodnjim optimizmom. Vodja italijanskega inštituta za javno zdravje ISS Silvio Brusaferro je danes poudaril, da je število novih okužb še vedno precejšnje. V Italiji z okoli 60 milijoni prebivalcev so v petek potrdili okoli 18.700 novih okužb z novim koronavirusom, kar je več kot 5000 manj kot pred tednom dni. Reprodukcijsko število za sedem dni v tednu do 6. decembra je 0,82, kar pomeni, da en okuženi okuži naprej manj kot eno osebo, kar je znak za umirjanje epidemije, dodaja APA.

14.45 Pet genov krivih za razvoj najhujše oblike covida-19

Z najhujšo obliko covida-19 je povezanih pet ključnih genov, so britanski znanstveniki ugotovili v raziskavi. Ta je obenem pokazala, da bi več obstoječih zdravil lahko preoblikovali v zdravila, s katerimi bi zdravili hude oblike covida-19, na spletni strani poroča Reuters. Raziskovalci so preučevali DNK 2700 bolnikov s covidom-19 v 208 oddelkih za intenzivno terapijo po vsej Veliki Britaniji. Ugotovili so, da je osrednjo vlogo pri številnih hudih primerih obolenj igralo pet genov, ki sodelujejo v dveh molekularnih procesih - protivirusni imunosti in pljučnici. Ugotovitve, ki so jih objavili v reviji Nature, bi lahko znanstvenikom pomagale pospešiti iskanje potencialnih zdravil proti covidu-19, in sicer s kliničnih testiranjem zdravil, s katerimi bi naslovili specifične protivirusne in protivnetne poti.

FOTO: Ernesto Benavides/AFP
FOTO: Ernesto Benavides/AFP


12.45 Na Hrvaškem več kot 4000 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah opravili 11.114 testov in potrdili 4135 novih okužb z novim koronavirusom. Trenutno je v državi 25.270 aktivnih okužb z virusom sars-cov-2. V zadnjih 24 urah je umrlo 78 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil hrvaški nacionalni štab za civilno zaščito.

V hrvaških bolnišnicah se zdravi 2792 bolnikov s covidom-19, od tega 295 na ventilatorjih.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 172.523 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 2562 bolnikov s covidom-19. Skupno so doslej opravili 872.515 testov.

Od danes pri južnih sosedih veljajo novi koronski ukrepi za trgovine in nakupovalna središča, ki se nanašajo predvsem na število ljudi v prodajalnah.

10.40 Življenje izgubilo še 43 obolelih

V petek so ob 6127 testih potrjenih 1744 okužb z novim koronavirusom, umrlo 43 oseb s covidom-19. Premier Janez Janša je ob tem na Twitterju pozval ljudi, naj se držijo vseh veljavnih ukrepov.

Delež pozitivnih testov je bil 28,5-odstoten, kar je za pol odstotne točke več kot v četrtek, ko so ob 6453 testih potrdili 1813 koronavirusnih okužb, umrlo pa je 49 oseb s covidom-19.

V bolnišnicah se je v petek zdravilo osem bolnikov več kot v četrtek, na intenzivni negi pa so bili v petek trije manj. Po vladnih podatkih so v petek iz bolnišnic odpustili 121 covidnih bolnikov.

Sloveniji so doslej skupaj potrdili 95.481 primerov okužb z novim koronavirusom, število umrlih oseb s covidom-19 pa se je v petek povzpelo na skupaj 2041.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivnih 21.150 koronavirusnih okužb, kar je 147 več kot dan prej. Povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh po podatkih sledilnika za petek znaša 1526, kar je za en odstotek več kot dan prej.

Janša je ob tem na Twitterju poobjavil poziv avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in pripisal, da poziv in prošnjo ponavljajo po vsej EU. »Moj poziv vsem ljudem v naši državi: držite se vseh veljavnih ukrepov! Tudi če se številke znižajo, je raven številk previsoka in razmere še zdaleč niso rešene. Pandemije še zdaleč ni konec,« je prevedel poziv Kurza.

Nacionalna raziskava je pokazala, da je prekuženega od 4,16 do 4,40 odstotka prebivalstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nacionalna raziskava je pokazala, da je prekuženega od 4,16 do 4,40 odstotka prebivalstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


8.54 Avstrija bo za božič in silvestrovo omilila nekatere ukrepe

Avstrijska vlada je v petek zvečer omilila nekatere koronske ukrepe za božične praznike in silvestrovo. 24. in 25. decembra bodo tako dovoljena zasebna druženja do deset oseb, za silvestrovo ne bo veljala policijska ura.

V Avstriji so sicer zasebna združenja omejena na šest odraslih in šest otrok iz največ dveh gospodinjstev. V veljavi je tudi policijska ura od 20. do 6. ure.

»Po 26. bo vse tako, kot je sedaj,« je ob tem dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz po srečanju s predstavniki avstrijskih zveznih držav in nekaterimi ministri. Ob tem je Kurz posvaril, da pandemija še zdaleč ni mimo in sodržavljane pozval, naj omejijo stike samo na nujne.

Avstrijcem je še sporočil, da jih čakajo težki časi tudi januarja, februarja in marca, zaradi česar so koronski ukrepi nujni. Prva resna rahljanja ukrepov bo po besedah avstrijskega kanclerja prineslo le cepljenje, ki bo na začetku namenjeno predvsem starejšim.

8.20 Delno kritje fiksnih stroškov podjetjem

Finančna uprava RS (Furs) bo predvidoma do sredine prihodnjega tedna pripravila izjavo, s katero bodo lahko podjetja uveljavljala pomoč države pri plačilu fiksnih stroškov za zadnje tri mesece tega leta. Dostopna bo zgolj v Fursovem sistemu eDavki, rok za oddajo pa bo 31. december.

Delno kritje fiksnih stroškov je podjetjem, ki zaradi posledic epidemije covida-19 ne morejo opravljati svoje dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, ponudil šesti protikoronski zakon, ki velja od 28. novembra.

Upravičenci do pomoči so pravne in fizične osebe z vsaj enim zaposlenim, ki so bile registrirane najpozneje do 1. septembra, pa tudi samozaposleni ter družbeniki ali delničarji gospodarske družbe oziroma ustanovitelji zadruge ali zavoda, ki so poslovodne osebe, vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

7.52 V ZDA odobrili uporabo Pfizerjevega cepiva proti covidu-19

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek zvečer izdala dovoljenje za izredno uporabo cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Okužbo z novim koronavirusom so po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa v ZDA doslej potrdili pri več kot 15,8 milijona ljudeh, umrlo je 295.450 bolnikov s covidom-19.

Zelena luč FDA je prišla le dan po priporočilu posebnega svetovalnega odbora strokovnjakov agencije. Sprva je bilo pričakovano, da bo FDA cepivo potrdil šele v ponedeljek, a je vodja kabineta Bele hiše Mark Meadows komisarju FDA Stephenu Hahnu v petek zagrozil z odstavitvijo, če cepiva takoj ne odobri.

Pfizerjevo cepivo, ki se je med testi izkazalo s 95-odstotno učinkovitostjo in redkimi stranskimi učinki, zaenkrat uporabljajo v petih državah, med drugim v Veliki Britaniji in Kanadi. ZDA bodo kmalu sledile še druge države.

FOTO: Nicolas Asfouri/AFP
FOTO: Nicolas Asfouri/AFP


7.30 Za teden dni podaljšani vsi ključni ukrepi

V veljavo danes vstopajo odloki, s katerimi je vlada podaljšala vse ključne ukrepe za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Tako še naprej veljajo omejitve pri zbiranju in gibanju ter prodaji blaga in storitev. Novost je, da za zaščito nosno-ustnega predela ne zadostujeta več zgolj ruta ali šal, ampak zadostuje le zaščitna maska.

7.25 Prekuženega od 4,16 do 4,40 odstotka prebivalstva

Na Martinovo je imelo v krvi merljivo količino protiteles proti novemu koronavirusu vsaj 87.188 prebivalcev Slovenije, oziroma 4,16 odstotka. Tako kaže ocena raziskovalcev Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo v končnem poročilu Nacionalne raziskava o razširjenosti bolezni covid-19 v Sloveniji.

Nacionalna raziskava, ki so jo opravili med 20. aprilom in 10. novembrom, je potekala v dveh fazah. V spomladanskem testiranju so prisotnost virusa ugotovili pri dveh od 1366 sodelujočih, ki so pristali na bris nosnega dela žrela. Medtem so na podlagi testiranja vzorcev krvi ugotovili protitelesa pri 41 preiskovancih oz. 3,11 odstotka sodelujočih.

Na podlagi seroloških testov, ki so pokazali protitelesa, so v začetku maja, ko so prvič predstavili preliminarne rezultate, sklepali, da je v stik z virusom prišel vsak 30. prebivalec Slovenije oz. 66.000 oseb ter da je s 95-odstotno gotovostjo moč oceniti, da je prekuženega od dva do štiri odstotke prebivalstva.

V oktobru in novembru so vnovič opravili testiranje vzorca krvi na prisotnost protiteles proti novemu koronavirusu pri 1211 osebah. Spodnja meja prekuženosti je bila na dan 11. novembra ocenjena na 4,16 odstotka. Na 3. oktober pa je bila ocena zgornje meje prekuženosti ocenjena na 4,40 odstotka.

7.15 Posvet z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov

Vladni predstavniki se bodo danes na dveh ločenih delovnih posvetih srečali z direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov ter predstavniki gospodarstva. Srečanji naj bi pripomogli k oblikovanju pristopa, ki ga namerava vlada ubrati pri nadaljnjem obvladovanju epidemije, spregovorili pa naj bi tudi o investicijah kot delu načrta za okrevanje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine