Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Za sprejem pripravljeni v Ljubljani in Logatcu

Slovenski filantropiji se je oglasilo več kot 300 prostovoljcev. Številni zbirajo pomoč, ki gre zlasti v sosednje države.
Zbiranje pomoči za ukrajince v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zbiranje pomoči za ukrajince v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
28. 2. 2022 | 21:50
2. 3. 2022 | 11:41
4:45

V nadaljevanju preberite:

Po napovedi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da lahko Slovenija zagotovi prostor za od 180.000 do 200.000 beguncev iz Ukrajine, konkretnih informacij, kako se država pripravlja na to, danes še ni bilo mogoče dobiti. So se pa v zadnjih dneh intenzivno organizirali posamezniki in humanitarne organizacije z zbiranjem pomoči.

»Sto osemdeset tisoč beguncev bi bilo mogoče sprejeti le ob popolnem eksodusu iz Ukrajine, ki pa ni verjeten. Zato bodo realne številke sprejema tudi deset- in večkratno nižje in te bomo solidarno, ob aktivaciji direktive za začasno zaščito, določili z drugimi državami EU,« je Hojs pojasnil na twitterju.

Z ministrstva za notranje zadeve so dodali, da bo Slovenija sprejela sorazmeren delež. »V prvi fazi sprejetja se načrtuje namestitev na lokacijah Ljubljana in Logatec, kjer so namestitve že pripravljene. O drugih lokacijah za zdaj še ne moremo govoriti, predvidena je razpršenost po celotni državi. Institucije, ki so vključene v proces, so Civilna zaščita, Rdeči križ, Slovenska vojska, lokalne skupnosti idr. Evidenca sprejema beguncev se vzpostavlja, trenutno je v Slovenijo prišlo nekaj posameznikov, ki so za zdaj nastanjeni pri družinah.«

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine