Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Za konec zaslišan nekdanji državni sekretar

Nekdanji direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc čaka sodno pošto
Marjan Ferjanc bo sodbo delovnega sodišča dobil po pošti. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Marjan Ferjanc bo sodbo delovnega sodišča dobil po pošti. FOTO: Špela Kuralt/Delo
9. 4. 2019 | 10:00
2:52
Celje – Marjan Ferjanc po razrešitvi z mesta direktorja Splošne bolnišnice Celje (SBC) od SBC zahteva dobrih 40.000 evrov, kolikor je razlike med njegovo plačo in direktorsko. Krivdno so ga razrešili novembra 2017, ker ni pravočasno oddal finančnega poročila in zaradi nepravilnosti pri prevedbi plač leta 2008. To je pripravljal Branko Lobnikar, ki so ga za zaključek sojenja zaslišali včeraj.

Lobnikar je po polletnem delu v SBC postal državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, zadolžen prav za prevedbo plač v javnem sektorju. Vodja splošnopravnega kadrovskega sektorja Andrejka Presker Hudernik je na eni od obravnav dejala, da je Ferjanc pritiskal na kadrovsko službo, da bi nekaterim dali višjo plačo, kot jim glede na izobrazbo pripada, njihove višje plače je poskušal opravičevati, nepravilnosti pa ni hotel popraviti.

Lobnikar je včeraj to zanikal: »Nikoli nihče od mene ni zahteval, da bi komu dal kaj več. Preskerjeva nikoli ni prišla do mene in mi rekla, da je karkoli narobe. Pa bi ji bil zelo hvaležen.« Lobnikar je dodal, da novi sistem plač in prevedba nista bila jasna ter da so navodila ministrstev, včasih nasprotujoča, dobivali sproti: »Bolje, kot smo takrat naredili, jaz nisem znal.«



Včeraj so ponovno zaslišali nekdanjega zaposlenega Uroša Stropnika in Preskerjevo. Stropnik je povedal, da se je ves čas vedelo, da nekateri nimajo ustrezne izobrazbe za posamezna delovna mesta. Preskerjeva je vztrajala, da je Stropnik Ferjanca opozoril na nepravilnosti, Stropnik je potrdil, da so imeli več sestankov z direktorjem, a da Ferjančevih pritiskov ni čutil: »Osebnih navodil direktorja nisem dobil. Ni rekel, naj ravnamo nezakonito. Rekel je, naj počakamo na mnenje inšpektorja.« Preskerjeva je pritisk čutila, še enkrat je poudarila, da so višje plače nekaterih opravičevali z njihovim delom, za katero je bila sicer zahtevana višja izobrazba, ter dodala: »Vedeli smo, da je nezakonito.« Ferjanc je ob več vprašanjih poudaril, da tega ni vedel, da je verjel pravni službi, nato pa oba vprašal, ali nista prav onadva predlagala, naj počakajo na mnenje inšpektorja. Tako Stropnik kot Preskerjeva sta dejala, da se »od besede do besede«, kaj je bilo na sestankih izrečeno, ne spominjata.

Sodbo bo delovno sodišče poslalo po pošti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine