Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Hongkongu bodo testirali celotno prebivalstvo

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
V Hongkongu bodo testirali vse prebivalce velemesta. FOTO: Peter Parks/AFP
V Hongkongu bodo testirali vse prebivalce velemesta. FOTO: Peter Parks/AFP
P. M., M. B., STA
18. 2. 2022 | 07:10
18. 2. 2022 | 16:58
19:31

17.00 V Hongkongu testiranje celotnega prebivalstva

 V Hongkongu, ki se trenutno sooča z najhujšim izbruhom novega koronavirusa, so danes sporočili, da bodo preložili volitve novega voditelja mesta. V tej kitajski finančni metropoli se medtem pripravljajo na testiranje celotnega prebivalstva na koronavirus. Oblasti so razmere opisale kot kritične, a znova zavrnile možnost popolnega zaprtja mesta.

V Hongkongu zaradi močno nalezljive koronavirusne različice omikron beležijo na tisoče primerov okužb dnevno, bolnišnice pa so se zaradi preobremenjenosti znašle na prelomni točki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Konec marca bi moral poseben odbor, ki ga sestavljajo Pekingu naklonjeni privrženci, odločati o novem voditelju mesta. Obdobje za nominiranje kandidatov naj bi se začelo v nedeljo. A trenutna voditeljica mesta Carrie Lam je danes sporočila, da bo treba volitve prestaviti na 8. maj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lamova je pri tem potrdila, da bodo testirali vseh 7,5 milijona prebivalcev mesta. Po podatkih oblasti so danes v Hongkongu, ki leži na južni obali Kitajske in uživa status posebne upravne regije, zabeležili približno 11.000 novih okužb. Dan prej jih je bilo 12.000, še navaja AFP.

14.00 Varuh človekovih pravic opozarja, da je pandemija razkrila neenakosti v družbi

Pandemija koronavirusne bolezni je še povečala neenakost v družbi in posledično opozorila na pomanjkljivo spoštovanje načela socialne pravičnosti, so opozorili pri varuhu človekovih pravic. Ključen pri zagotavljanju družbene odgovornosti pa je po mnenju varuha človekovih pravic Petra Svetine zgled države.

Pri varuhu človekovih pravic so v sporočilu za javnost zapisali, da je Generalna skupščina OZN razglasila 20. februar za svetovni dan socialne pravičnosti. Na ta dan zato povečujejo zavedanje o problemih revščine, neenakosti med spoloma, brezposelnosti in socialne izključenosti.

Kdaj milejši ukrepi glede koronavirusa? FOTO: Blaž Samec/Delo
Kdaj milejši ukrepi glede koronavirusa? FOTO: Blaž Samec/Delo

Vsi ljudje se rodimo svobodni, imamo enako dostojanstvo in enake pravice, ki naj bi jih zagotavljalo okolje, v katerem živimo, je zapisal varuh človekovih pravic Peter Svetina. Dodal je, da je realnost mnogih posameznic in posameznikov, ki se obračajo na institucijo varuha človekovih pravic, nemalokrat drugačna.

Pandemija covida-19 je po mnenju Svetine v mozaik neenakosti v družbi še nekaj dodala in posledično opozorila na pomanjkljivo spoštovanje načela socialne pravičnosti. »Zdi se, da sta blaginja in zagotavljanje enakih pravic vsem družbenim skupinam v zadnjih nekaj letih omajani in podrejeni drugim interesom, zato je razprava o teh vprašanjih izjemno pomembna,« še dodaja.

Dejstvo, da je socialna vključenost eden izmed temeljnih ciljev agende za trajnostni razvoj do leta 2030, je pomembno, vendar pa po Svetinovi oceni časa do leta 2030 ni. Pristojni bi morali svojo pozornost že v tem trenutku usmeriti v povečanje socialne vključenosti vseh, predvsem pa mladih, starejših, invalidov in vseh tistih, ki so najbolj ranljivi, meni Svetina.

13.30 V ZDA odpornost na omikron razvilo 70 odstotkov ljudi

V ZDA je glede na ocene že 73 odstotkov prebivalcev imunih na zadnjo različico koronavirusa omikron. Vlada predsednika Josepha Bidna se po poročanju ameriških medijev previdno pripravlja na razglasitev zmage nad pandemijo covida-19, čeprav zaradi tega na dan še vedno umre po okrog 2000 Američanov.

V ZDA so doslej proti covidu-19 cepili 65 odstotkov prebivalcev, kar je več kot 212 milijonov ljudi. Inštitut za zdravstvene ocene in meritve je s svojim modelom ugotovil, da je zaradi okužb in cepljenj trenutno 73 odstotkov prebivalcev ZDA odpornih na omikron, do sredine marca pa naj bi jih bilo več kot 80 odstotkov.

Število novih okužb s koronavirusom je v ZDA padlo z več kot 700.000 na dan v januarju na po 130.000 na dan. Doslej se je v ZDA s koronavirusom po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 78,3 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 931.400

12.30 Ob strokovnem nadzoru testirnih točk več nepravilnosti

Zdravstveni inšpektorat opravlja nadzor tudi nad testirnimi točkami, kjer opravljajo hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Med drugim je petim izvajalcem, ki niso imeli dovoljenja, prepovedal nadaljnje delo. Prijave zaradi nestrokovnega dela pa je pod drobnogled vzela zbornica zdravstvene nege in pri tem ugotovila več nepravilnosti.

Zdravstveni inšpektorat je od prvega januarja lani opravil 108 nadzorov testirnih točk. Pri tem so petim izvajalcem testiranja brez dovoljenja izdali odločbo o prepovedi izvajanja testiranja do pridobitve dovoljenja. Eni osebi so izdali prepoved izvajanja dela v zdravstveni dejavnosti do vpisa v register, ki ga vodi zbornica zdravstvene in babiške nege, so pojasnili za STA.

Kot sicer poroča portal N1, finančnih kazni do zdaj še niso izrekli. Prijave, ki jih je inšpektorat prejel zaradi nestrokovnega dela izvajalcev testiranja (na primer glede spoštovanja protokolov, strokovnih navodil, pravilnega odvzema brisa), pa je v strokovni nadzor odstopil zbornici zdravstvene nege.

Ta je, kot so navedli za STA, letos prejela 26 prijav glede neustreznosti izvajanja hitrih testov. Več prijav se nanaša na iste izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Trenutno poteka sedem izrednih strokovnih nadzorov s svetovanjem. Ugotavljajo strokovno usposobljenost izvajalcev testiranja.

Testiranje na Kongresnem trgu v Ljubljani januarja letos. FOTO: Črt Piksi
Testiranje na Kongresnem trgu v Ljubljani januarja letos. FOTO: Črt Piksi

»Odstopanja so bila zaznana na več področjih. Kompetenco za jemanje brisov imata zdravnik in ustrezno izobražen ter usposobljen izvajalec zdravstvene in babiške nege. Brise jemljejo izvajalci, ki so ponekod pomanjkljivo strokovno usposobljeni, uvajanje v delo je velikokrat pomanjkljivo, informacije so si zaposleni izmenjevali med seboj,« naštevajo na zbornici.

Prav tako so ugotovili odstopanja pri tehniki odvzema brisa, neupoštevanje navodil proizvajalca brisov, nedosledno uporabo osebne varovalne opreme, pomanjkljivo higieno rok, nedosledno uporabo rokavic, uporabo istih rokavic za več uporabnikov, razkuževanje pripomočkov in delovnih površin pa ni dosledno. Kot so na zbornici še ugotovili v strokovnem nadzoru, včasih ni natančne sledljivosti o času, ki je potreben za odčitanje rezultata testa, prav tako včasih ni ustrezno rokovanje z odpadki.

Ko zbornica pri nadzoru ugotovi nepravilnosti, izvajalca zdravstvene dejavnosti pozove, da pomanjkljivosti odpravi, spremeni organizacijo dela, izvede nadzor nad organizacijo in strokovnostjo dela. Prav tako jih pozove, da o realizaciji priporočil poročajo zbornici. V primeru večjih kršitev pa zbornica ugotovitve odstopi inšpekcijskim službam.

12.15 MJU: Tudi v epidemioloških razmerah demokratične in transparentne volitve

Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da veljavna zakonodaja tudi v aktualnih epidemioloških razmerah omogoča izvedbo demokratičnih, transparentnih in vključujočih volitev. Na ministrstvu so namreč pred prihajajočimi volitvami v DZ prejeli več pobud za spremembo volilne zakonodaje, a ta po njihovi oceni ni niti potrebna niti priporočljiva.

Zaradi trenutne zdravstvene situacije v zadnjih tednih Državna volilna komisija (DVK) v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ministrstvom za zdravje, ministrstvom za javno upravo in strokovno skupino za covid-19 izvaja intenzivne posvete in išče načine za izvedbo volitev po določilih, ki jih določa veljavna zakonodaja, so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Kot so še spomnili, tudi evropska komisija za demokracijo skozi pravo, bolj znana kot beneška komisija, priporoča, da naj bi se volilna zakonodaja, ko potekajo volitve, ne spreminjala. »Na ta način se namreč volivcem omogoča, da se lahko na izvedbo svoje ustavne pravice ustrezno pripravijo,« dodajajo na ministrstvu. Njihov cilj so transparentne, demokratične in vključujoče volitve z varnim glasovanjem.

Kljub temu, da bodo epidemiološke razmere krojile izvedbo letošnjih parlamentarnih volitev, še niso znana vsa pravila za volivce, ki se bodo tik pred volitvami znašli v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Po posvetovanjih s predstavniki stroke in pristojnih institucij je DVK že sklenil, da bodo tisti, ki bodo zaradi tveganega stika v karanteni, kljub temu lahko prišli na volišče v rednem času njihovega dela, a ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov. Še vedno pa neznanka ostaja način glasovanja volivcev, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe v izolaciji. Končno odločitev bo DVK po napovedih sprejel najpozneje 25 dni pred volitvami, nanjo pa bo vplivala aktualna epidemiološka slika.

11.30 Šest afriških držav bo lahko proizvajalo svoja cepiva mRNK

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so izbrali šest afriških držav, ki bodo ob hudem pomanjkanju zdravil in cepiv ter zelo nizki precepljenosti proti covidu-19 na tej celini prejele dostop do tehnologije, ki jim bo omogočila lastno proizvodnjo cepiv mRNK.

Kot prve bodo dostop do tehnologije za izdelavo te vrste cepiv dobile Kenija, Nigerija, Senegal, Egipt, Južna Afrika in Tunizija, s tem pa naj bi WHO Afriki omogočil izdelavo lastnih cepiv in zdravil za boj proti covidu-19 in drugim boleznim.

Pandemija je nazorno pokazala, da se pri zagotavljanju globalnih javnih dobrin ne bi smeli zanašati na zgolj nekaj podjetij, saj je to omejujoče in nevarno, je dejal vodja WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V vrsti za testiranje in cepljenje decembra 2021. FOTO: Črt Piksi
V vrsti za testiranje in cepljenje decembra 2021. FOTO: Črt Piksi

Ghebreyesus je sicer večkrat pozval k pravičnemu dostopu do cepiv in se zgražal nad tem, da so bogate države pridobile večino odmerkov, zaradi česar Afrika v svetovnih prizadevanjih za cepljenje še vedno zaostaja za drugimi celinami.

Trenutno se namreč v Afriki, kjer živi približno 1,3 milijarde ljudi, proizvede le en odstotek cepiv, ki se uporabljajo na tej celini. Ob tem je bilo do začetka februarja v celoti cepljenih le 11,3 odstotka Afričanov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Da bi WHO podprl proizvajalce cepiv v državah z nizkimi in srednjimi dohodki, je lani ustanovil globalno vozlišče za prenos tehnologije mRNK.

Prvotni namen vozlišča je bilo predvsem reševanje izrednih razmer zaradi pandemije, zdaj pa postaja del širših prizadevanj za to, da se manj razvitim državam omogoči proizvodnja lastnih cepiv, zdravil in splošni napredek na področju zdravstva.

Upoštevajoč obstoječo infrastrukturo in zmogljivosti bodo WHO in partnerji z omenjenimi šestimi državami sodelovali pri pripravi časovnice ter vzpostavitvi potrebne podpore, da bodo te lahko čim prej začele proizvodnjo cepiva, je zapisano na spletni strani WHO. Usposabljanja naj bi začeli v marcu.

Novo iniciativo za nadaljnji razvoj zdravstva v Afriki so naznanili na današnji slovesnosti, ki so jo poleg WHO gostili še evropski svet, Francija in Južna Afrika.

9.35  Na navadnih oddelkih hospitaliziranih 407 bolnikov, na intenzivnih 103

V četrtek so pri nas ob 2394 PCR-testih in 75.198 hitrih antigenskih testih potrdili 3771 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 96.344 primerov aktivnih okužb, kar je 7966 manj kot dan prej. V četrtek je bilo tako 771 okužb z novim koronavirusom manj kot v sredo.

Na navadnih oddelkih sta tako zaradi covida-19 hospitalizirana dva bolnika več kot dan prej, na intenzivnih oddelkih pa zaradi covida-19 zdravijo pet bolnikov manj kot prejšnji dan.

Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 860 oziroma 30 manj kot dan prej. Od teh jih je na navadnih oddelkih 341 s covidom-19, na intenzivnih pa devet s covidom-19. Po podatkih vlade je v četrtek umrlo 22 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Število aktivnih primerov okužb se je v četrtek v primerjavi z dnem prej znižalo za 7966.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 5046, kar je 535 manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa znaša 4567 oziroma 377 manj kot dan prej.

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.263.356 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.217.146, kar je 58 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih vlade prejelo 621.518 ljudi.

8.30 Portugalska že rahlja omejitve

Na Portugalskem ob nadaljnjem upadanju števila okužb z novim koronavirusom nadaljujejo rahljanje omejitvenih ukrepov. Vlada v Lizboni je v četrtek sporočila, da za obisk hotelov in restavracij ne bo več potreben pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT), poroča nemška tiskovna agencija DPA.

To je še en korak k normalnemu življenju, ki so nam ga ugrabili pred skoraj dvema letoma, je dejala ministrica Mariana Vieira da Silva.

Portugalska vlada je po četrtkovi seji tudi sporočila, da odpravlja omejitve glede števila udeležencev na dogodkih ter obvezno testiranje za obisk športnih dogodkov, nočnih klubov in lokalov.

Portugalska je že zrahljala ukrepe. FOTO: Špela Ankele/Delo
Portugalska je že zrahljala ukrepe. FOTO: Špela Ankele/Delo

Vendar pa nekatere omejitve za zdaj še ostajajo. V zaprtih javnih prostorih so zaščitne maske še naprej obvezne. Necepljeni in tisti, ki proti covidu-19 še niso prejeli poživitvenega odmerka, za obisk v bolnišnicah in domovih za starejše potrebujejo negativni test. Za vstop v državo je potrebno potrdilo o cepljenju, poroča DPA.

Število novih okužb, ki jih dnevno imajo na Portugalskem, je pred kratkim upadlo na dobrih 16.000, potem ko so konec januarja potrdili rekordnih več kot 65.000 novih okužb v enem dnevu. Sedemdnevna incidenca se je na Portugalskem, ki ima visoko stopnjo precepljenosti, v zadnjih desetih dneh zmanjšala za polovico z več kot 2500 na nekaj več kot 1230.

7.00  Rahljanje ukrepov preloženo

Javnost je težko pričakovala sinočnjo dopisno sejo vlade, na kateri naj bi obravnavali sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Po priporočilih stroke naj bi ukinili karantene in pogoj PCT v nekaterih dejavnostih, a je vlada soglašala le s predlogi amandmajev k predlogu novele zakona o spodbujanju investicij in k predlogu zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu.

Stroka se je že izjasnila o rahljanju ukrepov, kdaj se bo politika? FOTO: Jure Eržen/Delo
Stroka se je že izjasnila o rahljanju ukrepov, kdaj se bo politika? FOTO: Jure Eržen/Delo

O omilitvi ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 so sicer v torek na Brdu pri Kranju razpravljali minister za zdravje Janez Poklukar, strokovna skupina dr. Mateje Logar in predstavniki zdravstva. Po njihovem omikron v primerjavi z drugimi različicami novega koronavirusa populacije ne ogroža več tako zelo, zato bi lahko pogoj PCT ukinili v trgovinski dejavnosti, na bankah, poštah, bencinskih servisih in v knjižnicah. V gostinskih lokalih bi pogoj PCT ukinili na terasah. Kot je izjavil predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel, so predlagali, naj se iskanje stikov ustavi, s tem pa tudi karantene. Covid-19 ne bo več karantenska bolezen, je dejal.

Poleg ukinitve karanten za tvegane stike bi ukinili tudi presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi ter odpravili maske in samotestiranje v šolah. 

7.00  Nov primer okužbe na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu

Organizatorji zimskih olimpijskih iger v Pekingu so danes poročali o enem novem primeru okužbe z novim koronavirusom. Gre za športnika oziroma člana ekip, pri katerem so vzorec odvzeli ob prihodu na letališče. Znotraj olimpijskega mehurčka v četrtek niso potrdili nobene nove okužbe. V četrtek so opravili približno 67.000 testov.

Skupno število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom od 23. januarja se je tako zvišalo na 436.

Da bi čim bolj zajezili širjenje virusa, veljajo med olimpijskimi igrami na Kitajskem strogi zaščitni ukrepi. Vsi udeleženci iger znotraj mehurčka, torej tako športniki kot drugi člani ekip in novinarji, so popolnoma ločeni od lokalnega prebivalstva. Vsak dan morajo opraviti test PCR. Tiste, pri katerih potrdijo okužbo, odpeljejo v osamitev v ločen izolacijski hotel.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine