Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada ukinja kontrolne točke tudi na meji s Madžarsko

V članku povzemamo relevantne informacije ob obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
A.Č., Be. B., STA
19. 5. 2021 | 07:18
19. 5. 2021 | 21:40
31:24


21.11 Vlada ukinja kontrolne točke tudi na meji s Madžarsko

Vlada je po današnji seji sporočila, da z odlokom ukinja kontrolne točke tudi na meji z Madžarsko, pred tem je kontrolne točke ukinila na meji z Avstrijo in Italijo. Kontrolne točke ostajajo na zračnih in pomorskih povezavah, je razvidno iz dopisa o seji vlade, ki je objavljen na vladni spletni strani. Prav tako je dodana izjema za prebolevnike z enim odmerkom cepiva, in sicer je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se najkasneje v osmih mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava RS. Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem covidu-19.

Poleg tega je vlada na seji sprejela spremembe glede rdečega seznama: spremembe so pri Avstriji, po novem administrativna enota Gradiščanska ni rdeča, Češki, kjer enota Severovýchod ni rdeča, Italiji, kjer rdeče niso več administrativne enote Furlanija – Julijska krajina, Molize in Sardinija ter Norveški, rdeči sta samo administrativni enoti Oslo in Vestfold og Telemark. Po novem pa sta v celoti rdeči Danska in Slovaška. Vstop iz administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene. Na seznam tretjih držav je dodana Šrilanka, črtana pa je Albanija. Odlok začne veljati v soboto, 22. maja, in velja do vključno 30. maja 2021.​

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Poleg tega je vlada z odlokom o spremembah določenih odlokov podaljšala veljavnost dveh odlokov do 30. maja, in sicer odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom sars-cov-2 in odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Vlada podaljšala izvajanje ukrepov v upravnih zadevah, saj ugotavlja, da epidemiološka situacija, zaradi katere so bili z odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 v upravnih zadevah uveljavljeni začasni ukrepi, ne omogoča razveljavitve ali spremembe tega odloka. Z odlokom so bili sicer določeni naslednji začasni ukrepi: vloge se lahko vlagajo brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omeji se možnost vlaganja (pisnih in ustnih) vlog neposredno pri organu tako, da se zainteresirani predhodno naročijo, organu se omogoči, da lahko izključi javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj zaradi varovanja zdravja udeležencev, omeji se pregledovanje dokumentov upravne zadeve v uradnih prostorih, dopusti se vročanje na navadni elektronski naslov, dopusti se podaljšanje roka za izdajo in vročitev odločbe, če zaradi razlogov v zvezi ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni na strani organa ali stranke odločbe ni mogoče izdati in vročiti v zakonitem roku ter se dopusti podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti, če te ni mogoče izpolniti v postavljenem roku.

18.12 Raziskava Valicona: Realizirana in izražena namera cepljenja skoraj 60-odstotna

Družba Valicon je v okviru raziskave #Novanormalnost v zadnji meritvi pri nas izmerila doslej najvišjo realizirano in izraženo namero za cepljenje proti covidu-19, ki se je zelo približala 60 odstotkom. Možnost izbire cepiva bi jo dvignila proti 70 odstotkom. Opažajo tudi izboljšanje osebnega počutja, manj zaskrbljenosti in občutno več optimizma. Gre za seštevek že vsaj enkrat cepljenih in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili. Trend je v zadnjem mesecu pozitiven. Podobno visoko namero, ob precej manjšem deležu že cepljenih, so sicer izmerili v začetku aprila ter v drugi polovici februarja, so v sporočilu za javnost navedli v družbi za javnomnenjske in trženjske raziskave in svetovanje Valicon.

Po njihovih ocenah je zdaj minimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let 65-odstotna, maksimalna pa 81-odstotna. Očitno se torej soočamo s tretjim vrhom in pozitivnim trendom v realizirani in izraženi nameri, še bolj pa bi ta trend pospešila možnost izbire cepiva, so dodali. Če bi bilo namreč možno izbirati med različnimi cepivi, bi se izražena namera (ta znaša 33 odstotkov, polovica od teh zagotovo, polovica verjetno) dvignila za dobro četrtino oziroma za devet odstotnih točk, na 42 odstotkov, pri čemer bi se delež 'zagotovo da' skoraj podvojil, s 16 na 30 odstotkov.

18.06  V gospodarstvu pozdravljajo sistematično cepljenje zaposlenih, ponekod tudi z mobilnimi enotami

V gospodarstvu pozdravljajo sistematično cepljenje zaposlenih, saj si med drugim obetajo, da se bodo z zadostno precepljenostjo populacije in obvladovanjem epidemije izboljšali pogoji za delo. Cepilni centri že zbirajo prijave, ponekod pa bodo po dogovoru na sedeže podjetij, kjer bo dovolj kandidatov za cepljenje, poslali tudi mobilne ekipe.

17.30 Beovićeva za vključitev strokovnih priporočil glede cepljenja proti covidu-19 v vladne odloke

Po mnenju vodje strokovne skupine za cepljenje Bojane Beović bi bilo smiselno, da bi vlada strokovna priporočila o cepljenju vključila v odloke, ki jih bo sprejemala. To velja tako za cepljenje prebolevnikov z enim odmerkom kot tudi razmak med prvim in drugim odmerkom cepiva, je v izjavi za medije dejala Beovićeva. Cepljenje z AstraZeneco bi bilo mogoče po 12 tednih po prvem odmerku, izjemoma že prej, če bi bi to posamezniki iz različnih razlogov potrebovali. Je pa Beovićeva poudarila, da so raziskave pokazale, da pri cepivu AstraZenece cepljenje z drugim odmerkom po 12. tednu zagotavlja večjo zaščito.

Prebolevnikom še vedno priporočajo cepljenje le z enim odmerkom, in sicer po pol leta. Ker pa imajo številni težave s potovanjem v različne države, bi bilo zanje možno cepljenje kadarkoli in tudi z dvema odmerkoma, je pojasnila.
O t. i. tretjem, poživitvenem odmerku AstraZenece po besedah Beovićeve še ni nič dokončnega. Celo mnenje Svetovne zdravstvene organizacije govori v prid temu, da bi se s tretjim odmerkom še počakalo, je povedala.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


16.58 V nekaterih lekarnah naprodaj testi za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom

Lekarne in specializirane trgovine Sanolabor imajo odslej v ponudbi tudi hitri antigenski test za odkrivanje okužbe z novim koronavirusom, ki je namenjen za domačo uporabo. Test proizvajalca Boson Biotech je prvi v EU, ki je pridobil vsa potrebna dovoljenja za prosto prodajo v skladu z zakonodajo, so za STA sporočili iz Salusa. Test se izvaja z brisom iz nosne sluznice 2,5 centimetra od roba nosnice, rezultat pa je na voljo v 15 do 20 minutah. Kot navajajo v Salusu, lastniku Sanolaborja, je zanesljivost testa visoka, saj skupna diagnostična natančnost testa znaša 98,72 odstotka, iz česar izhaja, da je možnost lažnega rezultata razmeroma majhna.

16.51 TGZS Slovenije s predlogom za spremembo pogojev pri prehajanju državnih mej
 
V TGZS so pred začetkom turistične sezone podali predlog spremembe pogojev za prehajanje državnih mej. Kot so navedli, sicer tudi letos največ zasedenosti pričakujejo od domačih gostov, ker pa do nove izdaje turističnih bonov ne bo prišlo, pričakujejo nižji obisk slovenskih gostov v primerjavi z lanskim letom. Pozdravljajo uvedbo EU covid-19 certifikata, vendar ga EK najavlja šele za konec junija, so opozorili v sporočilu za javnost.
 
Zato predlagajo, da se med izjeme pri odloku, ki ureja prehajanja mej, uvrsti tudi turistični obisk in sicer na način: če ima posameznik potrjeno rezervacijo v nastanitvenem obratu v RS (za bivanje tako ali tako mora imeti negativen izid HAG testa), se mu ta isti HAG test priznava tudi na mejnem prehodu ob vstopu v Slovenijo. Predlagajo, da se kot enega izmed pogojev za vstop v državo brez odredbe karantene doda tudi negativni izid HAG testa (in ne zgolj PCR testa), ki ne sme biti starejši od 72 ur, kakor tudi, da po vstopu v RS z negativnim PCR ali HAG testa, ta test zadostuje za celotno dolžino bivanja posameznega tujega gosta iz turističnih razlogov pri nas na način, da če posameznik ne zapusti naše države, vendar samo zamenja nastanitveni obrat, se mu zaradi tega ni potrebno ponovno testirati (gost lahko kroži med posameznimi kraji in nastanitvami znotraj Slovenije).

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


15.12 Hrvaška s turistično kampanjo tudi v Sloveniji

Hrvaška turistična skupnost (HTZ) na svojih glavnih turističnih trgih, tudi v Sloveniji, začenja oglaševalsko akcijo s sloganom Verjemi mi, bil/a sem tam. Kampanja je prilagojena posebnostim posameznega trga, v Sloveniji oglašujejo predvsem navtični turizem, kampiranje in aktivne počitnice. »Po besedah direktorja HTZ Kristjana Staničića gre za kampanjo, ki je drugačna od prejšnjih, je personalizirana in prilagojena posameznemu trgu. »Oblikovali smo posebna sporočila, glavni akterji kampanje so zadovoljni gostje, ki svoje sodržavljane pozivajo k obisku Hrvaške in iz prve roke ponujajo informacije o Hrvaški kot državi, ki je idealna in varna za poletne počitnice,« so v sporočilu povzeli njegovo izjavo.

15.10 Za večje zaupanje v turizmu tudi oznaka varnosti pred covidom-19

Članice EU lahko odslej turističnim ponudnikom, ki izvajajo protokol o zdravju in varnosti Mednarodne organizacije za standardizacijo (ISO), podelijo oznako o varnosti pred covidom-19. Oznaka bo omogočila ponovno odprtje turizma v času poletne sezone in spodbujala ugled EU kot turistične destinacije, je danes sporočila Evropska komisija. Protokol sestavljajo zahteve in priporočila za turistične dejavnosti in lokacije v različnih podsektorjih, od nastanitve do objektov kulturne dediščine, namen pa je, da bi se lahko postopno razrahljale omejitve v povezavi s covidom-19. Tako izvajanje protokola kot dodeljevanje oznake je prostovoljno, je zapisala komisija.

image_alt
Potrdilo o cepljenju še ne zagotavlja prehoda meje brez težav


14.13 Poklukar se je osebnim zdravnikom zahvalil za njihova prizadevanja pri obvladovanju epidemije

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob svetovnim dnevom osebnih zdravnikov poudaril njihovo vlogo, prizadevanja in nesebičen trud v času epidemije covida-19 in se jim za to tudi zahvalil. Slovensko zdravstvo je dokazalo, da se zmore odlično odzvati na izredne razmere, brez polne podpore osebnih zdravnikov nam to ne bi uspelo, je zapisal. Poklukar je v čestitki osebnim zdravnikom izpostavil, da je bila osnovna zdravstvena dejavnost v času epidemije posebej obremenjena. Poleg redne dejavnosti, ki je bila le delno prekinjena, so osebni zdravniki zagotavljali vse odvzeme brisov za testiranje na okužbo z novim koronavirusom ter vzpostavili točke za izvajanje hitrih antigenskih testov. Prav tako so v okviru primarnega zdravstvenega varstva zagotovili vse potrebno za izvedbo cepljenja prebivalstva proti covidu-19.

Klub temu da ima Slovenija zelo dobro delujoč sistem primarnega zdravstva, po katerem se zgleduje marsikatera druga država, to ne pomeni, da pred njo ni skupnih izzivov, je ocenil minister.  FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Klub temu da ima Slovenija zelo dobro delujoč sistem primarnega zdravstva, po katerem se zgleduje marsikatera druga država, to ne pomeni, da pred njo ni skupnih izzivov, je ocenil minister.  FOTO: Uroš Hočevar/Delo


13.55 Meje EU bodo odprte za tiste, ki bodo cepljeni

Članice Evropske unije so se danes dogovorile, da bodo odprle meje za vse prišleke, ki bodo povsem cepljeni proti covidu-19, so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili neimenovani diplomatski viri. Formalno naj bi nova priporočila potrdili v petek ministri, pristojni za zadeve EU.

STA piše, da so se predstavniki članic obenem dogovorili za dvig meje, po kateri bodo neko državo razglasili za nevarno glede okužb z novim koronavirusom. Število dnevnih okužb bo tako lahko višje, preden se bo država znašla na rdečem seznamu.

Neimenovani diplomatski viri omenjajo dogovore glede odpiranja meja EU za vse cepljene prišleke. To bi izrazito koristilo panogi turizma. FOTO: Jure Eržen/Delo
Neimenovani diplomatski viri omenjajo dogovore glede odpiranja meja EU za vse cepljene prišleke. To bi izrazito koristilo panogi turizma. FOTO: Jure Eržen/Delo


Po novem bo tako država še vedno na zelenem seznamu, če bo imela 14-dnevno stopnjo novih okužb pod 75 na dan na 100.000 prebivalcev. Zdaj je bila meja pri 25.

Na ta način naj bi odprli možnost potovanj v EU iz več drugih držav. Večina držav na svetu je namreč trenutno na rdečem seznamu in prihod iz katere od teh držav v EU pomeni tudi obvezno karanteno. A z rahljanjem proticovidnih ukrepov in odpiranjem tudi turističnih zmogljivosti, od hotelov do gostinskih lokalov, je treba okrepiti tudi turistične tokove.

Predstavniki članic EU so se dogovorili, da ne bi smelo biti težav za tiste turiste, ki bodo lahko dokazali, da so bili cepljeni s potrebnimi odmerki cepiva proti covidu-19. To bo sicer veljalo le za cepiva, odobrena v EU. Trenutno so to cepiva podjetij Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca ter Johnson & Johnson. Za polno zaščito je pri zadnjem dovolj že en odmerek, pri preostalih pa dva.

12.40 Ljubljanski onkološki inštitut cepil več kot 960 bolnikov z rakom

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so od marca proti covidu-19 cepili že več kot 960 bolnikov z rakom, so zapisali v sporočilu za javnost. Strokovna direktorica inštituta Irena Oblak je pri tem poudarila, da je za obvladovanje epidemije covida-19 in zaščito najranljivejših nujno doseči visoko precepljenost, posebej bolnikov z rakom.

Cepljenje onkoloških bolnikov proti covidu-19 se je na onkološkem inštitutu začelo 26. marca. Bolnike, ki so izpolnjevali pogoje iz nacionalne strategije cepljenja, so telefonsko ali prek SMS-sporočila povabili na cepljenje ter zagotovili redne termine cepljenja. »Odziv bolnikov je bil zelo dober,« je dejala Oblakova.

12.10 Epidemija za zdaj zaprla ljubljanski dogodek Odprta kuhna

Kulinarične tržnice Odprta kuhna v Ljubljani ta teden še ne bo, so sporočili organizatorji. »Dobili smo rdečo luč zaradi še vedno veljavnega odloka, ki prepoveduje uživanje hrane in pijače v bližini prevzemnega mesta,« je sporočila soustanoviteljica prireditve Alma Kochavy.

Odprta kuhna naj bi deveto sezono na Pogačarjevem trgu v Ljubljani začela v petek. Kot so organizatorji sporočili prejšnji teden, so dogajanje zasnovali kot platformo za podporo gostinstvu, ki ga je epidemija covida-19 izredno prizadela.

11.00 Včeraj 4469 testov, pozitivnih je bilo 532 oziroma 11,9 odstotka

Včeraj smo v Sloveniji potrdili 532 okužb na novi koronavirus. Opravljenih je bilo 4469 testov, delež pozitivnih primerov pa je znašal 11,9 odstotka.

Pri nas je trenutno hospitaliziranih 368 oseb, na intenzivni negi se zdravi 110 bolnikov. Za koronavirusno boleznijo 19 je včeraj umrlo pet oseb.

Sedemdnevno povprečje novih primerov znaša 417.



10.10 Izolska bolnišnica nima več covidnih bolnikov

Splošna bolnišnica Izola skladno s strategijo ministrstva za zdravje o zapiranju covidnih bolnišnic od ponedeljka ni več covidna bolnišnica. Od tega dne v Izoli ne sprejemajo več covidnih bolnikov, z današnjim dnem pa nimajo več hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, so sporočili iz bolnišnice.

Bolnišnice bodo lahko okrepile druge programe v bolnišnicah. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Bolnišnice bodo lahko okrepile druge programe v bolnišnicah. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Za covidne bolnike iz regije, ki jo oskrbuje izolska bolnišnica, bo v nadaljevanju skrbela Splošna bolnišnica Nova Gorica, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Izolska bolnišnica je tako kot preostale bolnišnice po državi zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ponovno začela sprejemati bolnike s covidom-19 konec marca.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je že pred dobrim tednom dni napovedal možnost zmanjševanja števila postelj za covidne bolnike in verjetno tudi števila covidnih bolnišnic. Tako bodo bolnišnice lahko okrepile druge programe v bolnišnicah.

9.25 Italijansko potrdilo o cepljenju proti covidu-19 bo veljalo devet mesecev

Italijanska vlada je predstavila podrobnosti pravil za tako imenovano zeleno potrdilo o cepljenju proti covidu-19, ki bodo veljala znotraj države. Potrdilo, ki bo potrebno za udeležbo pri številnih dejavnostih, bo veljalo devet mesecev in tudi po že samo enem odmerku cepiva. Ukrep je začel veljati z današnjim dnem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med drugim naj bi bilo to potrdilo potrebno tudi za udeležbo na verskih obredih ter na porokah ali krstih, kar pa je že sprožilo ostre kritike, zlasti med tistimi, ki se ukvarjajo z organizacijo porok.

Protestirajo tudi lastniki diskotek, ker ne bodo smeli odpreti svoje dejavnosti niti na prostem. Italijanski minister za industrijo Giancarlo Giorgetti je sicer obljubil, da bi v lokalih, kjer se pleše, lahko bili vsaj gostje, ki bi imeli to zeleno potrdilo.

9.00 Prvi odmerek cepiva prejelo 571.797 prebivalcev

Prvi odmerek cepiva, ki pomeni delno zaščito pred covidom-19 je prejelo 571.797 prebivalcev oziroma 27,2 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Drugi odmerek, ki pomeni, da je prejemnik zaščiten, je prejelo 298.593 oziroma 14,2 odstotka vseh. Med regijami imajo najboljše rezultate pri cepljenju koroška, osrednjeslovenska in goriška regija. J. T.



8.55 Rahljanje zaščitnih ukrepov v Avstriji, Franciji in Italiji, Madžarska podaljšala izredne razmere

Avstrija se z današnjim dnem počasi približuje normalnemu stanju. Po sedmih mesecih se odpirajo gostinski lokali in hoteli. Podobno se protikoronski ukrepi z današnjim dnem rahljajo tudi v Franciji in Italiji ter na Nizozemskem.

V Avstriji so tako danes ponovno zagnali turistične dejavnosti. Vrata odpirajo tudi gledališča in kinodvorane, znova obratujejo športne dvorane in fitnesi. Vendar gosti, obiskovalci oziroma stranke potrebujejo dokazilo PCT – da so bodisi preboleli covid-19 bodisi so cepljeni proti tej bolezni ali imajo negativen test na okužbo z novim koronavirusom. V veliko hotelih in tudi gostinskih lokalih bodo gostom ponudili možnost samotestiranja, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Pomembno so se sprostili protikoronski ukrepi tudi v Franciji, med drugim so začetek nočne policijske ure preložili z 19. na 21. uro. »Od 19. maja bomo morali znova odkriti naš francoski način življenja,« je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Z današnjim dnem restavracije v Franciji lahko ponujajo svoje storitve na zunanjih površinah. Enako velja za kulturne ustanove. Na terasah so sicer še vedno veljali strogi higienski ukrepi. Zasedenih je lahko le polovica mest, za eno mizo pa lahko sedi največ šest gostov. Restavracije so bile sicer v Franciji, ki se ponaša s svojo bogato gastronomsko tradicijo, zaprte že vse od konca oktobra.

Policijska ura se je v Italiji premaknila z 22. na 23. uro. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Policijska ura se je v Italiji premaknila z 22. na 23. uro. FOTO: Remo Casilli/Reuters


Vrata danes odpirajo tudi francoske trgovine, ki ponujajo nenujno blago. Vsak kupec bo sicer moral imeti najmanj osem kvadratnih metrov prostora. S podobnimi omejitvami odpirajo tudi kinodvorane, gledališča in muzeje, še navaja DPA.

V Italiji se je medtem skrajšala nočna policijska ura, in sicer so njen začetek preložili z 22. na 23. uro. Na ta način naj bi ljudem omogočili, da so zvečer lahko dlje časa na prostem. Novo skrajšanje policijske ure načrtujejo za 7. junij – takrat naj bi njen začetek preložili na polnoč. Prepoved izhodov iz stanovanj sicer potem traja do 5. ure zjutraj.

Madžarski parlament je medtem v torek zaradi epidemije covida-19 izglasoval podaljšanje izrednih razmer v državi do jeseni. To vladi omogoča, da samostojno uveljavlja ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom, za katere bi morala v običajnih okoliščinah pridobiti odobritev parlamenta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številne ukrepe za zajezitev virusa pa je danes odpravila Nizozemska. Kavarne in restavracije lahko po novem goste na terasah strežejo med 6. in 20. uro, in ne več samo med 12. in 18. Svoja vrata so odprli tudi živalski vrtovi in fitnesi. Poleg tega lahko prostitutke po več kot petih mesecih znova sprejemajo stranke. Muzeji, gledališča in kinodvorane medtem ostajajo zaprti. Prav tako so še naprej prepovedane prireditve z gledalci.

8.45 V ZDA najmanj smrti zaradi covida-19 od začetka epidemije

V ZDA imajo najmanj smrti zaradi covida-19 od marca lani, ko je v ZDA izbruhnila epidemija covida-19, je v torek sporočila direktorica ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Rochelle Walensky. Po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa je v ZDA na ta dan umrlo 392 covidnih bolnikov, potrdili so okoli 28.600 okužb.

Sedemdnevno povprečje je bilo v ZDA v nedeljo 545 smrti zaradi covida-19, kar je bilo najmanj od marca lani. Povprečje novih okužb na dan je bilo do nedelje 30.211. Število okužb in smrti se znižuje po vseh zveznih državah ZDA.

8.05 Letos naj bi v Koper priplulo 41 križark

Po skrčenju seznama potniških ladij zaradi epidemije covida-19 imajo na koprskem potniškem terminalu za zdaj v letošnji sezoni napovedanih 41 ladij s skupaj okoli 61.000 potniki. A kot so pri tem poudarili v Luki Koper, je panoga globalno še vedno v krču, številke pa se vsak dan spreminjajo.
Panoga križarjenja je globalno še vedno v krču, številke pa se vsak dan spreminjajo FOTO: Grizold Adrian
Panoga križarjenja je globalno še vedno v krču, številke pa se vsak dan spreminjajo FOTO: Grizold Adrian


Tako je bil seznam prihodov ladij za leto 2021 sredi lanskega leta, ki ga je povsem zaznamovala epidemija, »dolg« kar 88 ladij in okoli 130.000 potnikov. Kasneje se je skrčil oziroma se še vedno krči v skladu z odpovedmi ladjarjev, so za  priznali v Luki Koper, kjer še niso potrdili datuma prihoda prve letošnje potniške ladje.

Glede ukrepov v zvezi z epidemijo covida-19 v Luki poudarjajo, da so ti odgovornost in interes ladjarja ter ne vplivajo toliko na delo potniškega terminala, razen v delu posameznih omejitev ali zaščitnih ukrepov, ki bodo v tistem trenutku veljali, kot npr. prehod čez šotor, v katerem se izvaja kontrola potnikov, z maskami in razkuženimi rokami ter ohranjanjem razdalje.

7.55 Na Japonskem še niso precepili zdravstvenih delavcev

Večina japonskih zdravstvenih delavcev še ni cepljena proti virusu sars-cov-2. Manj kot 30 odstotkov vseh japonskih zdravstvenih delavcev je bilo v večjih mestih cepljenih proti novemu koronavirusu le 65 dni pred začetkom poletnih olimpijskih iger, danes piše Nikkei. Kot ga povzema agencija Reuters, so zato pozivi k odpovedi olimpijskih iger vse glasnejši.

Številke iz japonskega vladnega kabineta kažejo, da je po treh mesecih od začetka cepljenja proti covidni bolezni v celoti cepljenih manj kot 40 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev na Japonskem, ki bo to poletje gostila olimpijske igre.

Težava je še posebej pereča v večjih mestih, med njimi tudi v Tokiu, kjer je v celoti cepljenih manj kot 30 odstotkov zdravstvenih delavcev, japonski medij Nikkei povzema Reuters.

Prav zaradi izjemno počasnega cepljenja so različna zdravniška združenja na Japonskem v zadnjih dneh odločno pozvala k odpovedi olimpijskih iger. Za zdaj je z vsaj enim odmerkom cepiva na Japonskem cepljenih le 3,7 odstotka 126-milijonske populacije, še piše Reuters.

7.25 Indija bo zmanjšala izvoz cepiva vsaj do oktobra

Indija najverjetneje nekaj časa ne bo izvažala cepiva proti covidu-19 v enakem obsegu, poroča Reuters. Zmanjšani izvoz cepiva naj bi trajal do oktobra, kot vzrok pa vladni viri navajajo pomanjkanje za domačo rabo. V Indiji imajo tudi danes nov rekord smrti zaradi covida-19, saj je v zadnjem dnevu umrlo 4529 covidnih bolnikov. Hkrati so potrdili več kot 267.000 novih okužb z novim koronavirusom, skupno doslej 25,5 milijona okužb. Po številu smrti in okužbah je Indija na drugem mestu, takoj za ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri največjem proizvajalcu cepiv na svetu The Serum Institute of India – ta zdaj proizvaja cepivo AstraZeneca – upajo, da bodo dobavo cepiv v okviru pobude COVAX znova začeli izvajati do konca leta 2021.

Indija zaradi primeža pandemije zmanjšuje izvoz cepiva. FOTO: Sajjad Hussain/AFP
Indija zaradi primeža pandemije zmanjšuje izvoz cepiva. FOTO: Sajjad Hussain/AFP


Po tem, ko je v Indiji pred mesecem dni nenadoma poraslo število novih okužb, so se v državi z 1,4 milijarde prebivalcev odločili zmanjšati svoj izvoz cepiva. Do takrat je Indija donirala ali prodala več kot 66 milijonov odmerkov cepiv. Po zmanjšanju izvoza o pomanjkanju cepiva poročajo iz Bangladeša, Nepala, Šrilanke ter številnih afriških držav.

Na to dogajanje se je že odzvala Svetovna zdravstvena organizacija, ki je soudeležena pri vodenju pobude COVAX. Ti so pozvali vse proizvajalce cepiv zunaj Indije, naj poskušajo nadomestiti izpad dobave.

7.15 Opozorila pred težavami v zdravstvu, ki jih je epidemija poglobila

Današnji svetovni dan družinskega zdravnika je namenjen poudarjanju vloge družinskih zdravnikov v zdravstvenih sistemih po svetu, so sporočili iz Združenja zdravnikov družinske medicine. V Sloveniji po oceni EU manjka 300 osebnih zdravnikov. Nena Kopčavar Guček je povedala, da je epidemija covida-19 le povečevalno steklo za težave v zdravstvu.

19. maj je bil kot svetovni dan družinskega zdravnika prvič razglašen leta 2010. Geslo letošnjega praznovanja je Gradimo prihodnost z družinskimi zdravniki. Ta se poveže z Letom zdravstvenih delavcev 2021, ki ga je razglasila Svetovna zdravstvena organizacija.

Njihova prihodnost naj bi bila oprta na sodelovanje znotraj lastnih in interdisciplinarnih timov, partnerstvo s pacienti, uporabo novih tehnologij in na vsakega posameznika, so sporočili iz Združenja zdravnikov družinske medicine.

7.05 Za vstop v Avstrijo odslej dovolj dokazilo o PCT

Vstop v Avstrijo je od danes namesto obvezne karantene za prišleke iz nekaterih držav mogoč z dokazilom o prebolelosti covida-19 ali o cepljenju proti tej bolezni ali pa negativni test na okužbo z novim koronavirusom (PCT) v angleškem ali nemškem jeziku. Na seznamu držav brez karantene je tudi Slovenija.
Še naprej se bo treba za vstop v Avstrijo elektronsko prijaviti prek državne spletne strani. FOTO: Jure Eržen/Delo
Še naprej se bo treba za vstop v Avstrijo elektronsko prijaviti prek državne spletne strani. FOTO: Jure Eržen/Delo


Še naprej se bo treba za vstop v državo elektronsko prijaviti prek državne spletne strani. Dnevni migranti morajo tovrstno prijavo obnoviti vsakih 28 dni.

Avstrija priznava vsa cepiva proti covidu-19, ki sta jih doslej priznali Evropska agencija za zdravila in Svetovna zdravstvena organizacija, kar med drugim pomeni, da Avstrija za zdaj ne priznava ruskega cepiva sputnik V, priznava pa cepivo kitajskega proizvajalca Sinopharm.

V Avstriji bodo sicer danes odprli večino gospodarskih dejavnosti, ki so trenutno zaprte v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim se bodo lahko znova odprli restavracije, hoteli ter športne in kulturne ustanove.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine