Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Vsak četrti zaposleni trpi zaradi stresa

Prezahtevne naloge ali pa strah pred izgubo službe lahko vodijo v stres, delovno mesto pa namesto v varno okolje spremenijo v gojišče resnih bolezni.
Vsak drugi zaposleni v EU ocenjuje, da je stres na delovnem mestu pogost, zaradi njega je zaskrbljenih tudi 80 odstotkov vodstvenih delavcev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Vsak drugi zaposleni v EU ocenjuje, da je stres na delovnem mestu pogost, zaradi njega je zaskrbljenih tudi 80 odstotkov vodstvenih delavcev. FOTO: Jure Eržen/Delo
12. 1. 2024 | 05:00
8:20

V nadaljevanju preberite:

Stres je poleg depresije najpogostejša duševna motnja pri zaposlenih Evropejcih. To potrjujejo tudi raziskave, po katerih motnjo v duševnem zdravju v določenem obdobju svojega življenja doživi najmanj vsak četrti prebivalec. Stres je tako bolj ali manj naš vsakdanji spremljevalec.

Toda, kot opozarjajo v kadrovskem podjetju Trenkwalder, je stres še vedno »(pre)pogosto napačno razumljen ali stigmatiziran«. In to kljub spoznanju, dodajajo, da je stres na delovnem mestu »pogosto izraz neustreznih razmer oziroma neustrezne organizacije« ter da ga je treba »v večini primerov obravnavati kot organizacijsko vprašanje, ne kot neustrezno ravnanje posameznika«.

Podjetja, ki so stres prepoznala kot organizacijsko vprašanje, se te problematike, ugotavljajo v Trenkwalderju, lotevajo načrtno, prav tako redno sprejemajo oprijemljive ukrepe, saj si prizadevajo, da bi delovno okolje postalo bolj zdravo in prijaznejše za vse. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je, denimo, v svoji raziskavi o duševnem zdravju na delovnem mestu že pred slabim desetletjem navajal, da se v »številnih državah članicah EU povečuje izostajanje z dela zaradi težav z duševnim zdravjem«, ter opozarjal na številne posledice duševnih motenj, kot so »manjša delovna storilnost, manjša motivacija in večja fluktuacija« – poleg tega, da zakonodaja delodajalcem nalaga upravljanje tveganj, povezanih z varnostjo in zdravjem delavcev, vključno s tveganji za njihovo duševno zdravje.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine