Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Volitve 2022

Visoka udeležba na predčasnih volitvah po vsej Sloveniji

Na prvi dan predčasnih volitev je glas oddalo 35.754 volivk in volivcev oz. 2,1 odstotka; pred štirimi leti jih je glasovalo le 0,68 odstotka vseh volivcev.
Okrajne volilne komisije poročajo o občutno višji udeležbi na predčasnih volitvah, kot pred štirimi leti. FOTO: Črt Piksi/Delo
Okrajne volilne komisije poročajo o občutno višji udeležbi na predčasnih volitvah, kot pred štirimi leti. FOTO: Črt Piksi/Delo
Be. B., M. K., P. M., N. Č., Š. K.
20. 4. 2022 | 10:53
20. 4. 2022 | 16:20
6:50

Z včerajšnjim dnem se je začelo predčasno glasovanje, ki bo potekalo vse do jutri. Volišča so odprta od 7. do 19. ure. Na prvi dan predčasnega glasovanje je po podatkih okrajnih volilnih komisij na volitvah v državni zbor 2022 volilo 35.754 volivk in volivcev oziroma 2,1 odstotka od skupaj 1.695.766 vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz državne volilne komisije (DVK).

image_alt
Pahor: Vzemite si pravico in neposredno vplivajte na prihodnost naše države

Na predčasnih volitvah v državni zbor 2018 se je prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo 11.713 volivk in volivcev oziroma 0,68 odstotka vseh volilnih upravičencev. Leta 2018 je sicer v vseh treh dneh predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 3,1 odstotka vseh volilnih upravičencev, še navaja DVK.

Dober odziv na Koroškem, Štajerskem in na Obali

Silvo Kotnik, tajnik okrajne volilne komisije na Ravnah na Koroškem, pravi, da je tudi pri njih zanimanje za predčasno glasovanje zelo veliko. Kljub temu vse poteka brez zapletov, le kakšno minuto morajo volivci počakati na glasovanje v primeru, ko se na volišču zbere več ljudi, a zaradi tega nihče ne negoduje.

O zelo dobrem obisku na predčasnem glasovanju poročajo tudi iz Radelj ob Dravi. Tajnica tamkajšnje okrajne volilne komisije Maja Brezočnik pravi, da je včeraj v Radljah ob Dravi in v Dravogradu predčasno glasovalo 315 volivcev. Največ dela imajo trenutno z odgovarjanjem na klice o posebnih oblikah glasovanja in pravilih zanje. »Ljudje se glede tega precej razburjajo, a mi smo samo izvajalci navodil,« je povedala Maja Brezočnik.

Včeraj je svoj glas oddal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je državljane pozval k udeležbi na volitvah. FOTO: Črt Piksi/Delo
Včeraj je svoj glas oddal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je državljane pozval k udeležbi na volitvah. FOTO: Črt Piksi/Delo

V Slovenj Gradcu, kjer prav tako opažajo veliko zanimanje za predčasno glasovanje, se zapleta pri tistih volivcih, ki zaradi zdravstvenega stanja (ne covida) ne morejo priti na volišče, za glasovanje na domu pa potrebujejo zdravniško potrdilo. Irena Sešelj, tajnica okrajne volilne komisije, se je v zvezi s tem problemom že obrnila na državno volilno komisijo. Nekateri zdravniki namreč teh potrdil ne želijo izdati, o čemer se je Irena Sešelj osebno prepričala v slovenjgraškem zdravstvenem domu. »V tem primeru ne moremo nič. Če ne bo sprememb pravila, taka oseba na domu ne bo mogla glasovati,« opozarja Irena Sešelj.

V Kopru s predmestjem (Koper 1) je po podatkih okrajne volilne komisije včeraj glasovalo 456 volivcev, v Ankaranu in na koprskem podeželju (Koper 2) pa 303 volivci. To pomeni precejšnje povečanje glede na štiri leta prej, ko je v prvem koprskem okraju na prvi dan predčasnih volitev svoj glas oddalo 183 upravičencev v drugem pa 89.

image_alt
Trumpov sindrom pri prenosu oblasti možen tudi pri nas

Na predčasne volitve v drugo občino

V volilnih okrajih Celje 1 in Celje 2 je včeraj na volišča prišlo več volivcev, ki so predčasno volili, kot na zadnjih državnozborskih volitvah. Po podatkih okrajnih volilnih komisij je v okraju Celje 1 predčasno volilo skoraj 500 volilnih upravičencev. Tako veliko jih v tem okraju na nobenih volitvah doslej še niso našteli na predčasnem glasovanju, saj gre za okraj, ki vključuje tudi okolico Celja in se morajo nekateri volivci precej daleč pripeljali na predčasne volitve. Tudi v okraju Celje 2 je bilo včeraj na predčasnih volitvah več ljudi kot običajno, a kot je poudarila tajnica volilne komisije Nataša Rečnik, je udeležba na predčasnih volitvah v primeru državnozborskih volitev vedno velika v primerjavi s kakšnimi referendumi ali drugimi volitvami.

Tudi v drugih volilnih okrajih pete volilne enote so včeraj zabeležili velik obisk. V Mozirju je tako včeraj predčasno glasovalo 230 volivcev, v Žalcu 1 312 in Žalcu 2 269 volivcev, v Šentjurju pa 303. Precej več kot pred štirimi leti je bilo volivcev na prvi dan predčasnih volitev tudi v Velenju. Kot je povedala tajnica okrajne volilne komisije Velenje 1 Franja Tevž, je v njihovem okraju včeraj glasovalo 454 volivcev, v okraju Velenje 2 pa 271 volivcev. V obeh okrajih je glasovalo kar dvakrat več volivcev kot leta 2018 na prvi dan predčasnih volitev; takrat je v okraju Velenje 1 glasovalo 224 volivcev, v okraju Velenje 2 pa 102 volivca. Kot je dejala Tevževa, pričakujejo, da bodo danes številke še višje, saj imajo volišče praktično ves čas polno.

Prihajajo ves čas, a pretirane gneče ni

V torek, prvega dne predčasnih volitev, je v volilnem okraju Hrastnik-Trbovlje svoj glas po podatkih okrajne volilne komisije oddalo 738 ljudi. Tako Hrastničani kot Trboveljčani imajo predčasni volišči v občinskih zgradbah. Pretirane gneče, smo neuradno izvedeli v Trbovljah, ni, glasovanje teče tekoče, ljudje pa prihajajo ves čas.

Hrastnik, najmanjša od zasavskih občin, je med tisto petnajsterico volilnih okrajev v petih volilnih enotah, ki se jim je z novelo zakona o določitvi volilih enot za volitve v državni zbor spremenilo območje volilnega okraja. Kljub temu, da sta območji Hrastnika in Trbovelj združeni v skupni volilni okraj s sedežem v Trbovljah, lahko Hrastničani svoj glas tudi na predčasnih volitvah oddajo v domačem kraju. Na lanskem zakonodajnem referendumu o vodah, denimo, so morali na predčasno glasovanje še v Trbovlje.

Prvi dan predčasnega glasovanja na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prvi dan predčasnega glasovanja na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Črt Piksi/Delo

Po nekdanji ureditvi je Hrastnik z dobrimi 9000 prebivalci veljal za najmanjši volilni okraj, razmerje med njim in največjim volilnim okrajem Grosupljem z dobrimi 40.000 prebivalci, pa je bilo 1 : 3,73. 

Bojana Kos, tajnica okrajne volilne komisije Zagorje, kjer je prvega dne glas oddalo 370 ljudi, ocenjuje, da je volivcev in volivk, ki so se odločili za predčasne volitve, »zagotovo več kot običajno« in da »prihajajo volit tako starejši kot mlajši«.

Na državnozborskih volitvah 2018 je bila v Zagorju udeležba nad slovenskim povprečjem; glas je oddalo 54,5 odstotka zagorskih volivcev, v Sloveniji 52,64 odstotka. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine