Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Volitve 2022

Fajonova in Golob bosta v drugem krogu podprla Pirc Musarjevo

»Poraz za vladajočo koalicijo bi bil, če bi kandidat SDS Anže Logar zmagal v drugem krogu. Ampak se to ne bo zgodilo,« je zatrdil Robert Golob.
Štab Milana Brgleza. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Štab Milana Brgleza. FOTO: Voranc Vogel/Delo
U. E., STA
23. 10. 2022 | 19:40
24. 10. 2022 | 06:14
4:34

Milan Brglez je čestital Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju za uvrstitev v drugi krog volitev. Ne glede na vse praske v predsedniški kampanji jo bosta v drugem krogu podprla tako premier Robert Golob kot predsednica SD Tanja Fajon. Oba pravita, da je zmagala leva sredina.

»Zagotovo bomo podprli kandidatko, ki bo prihajal iz leve sredine. Zagotovo pa ne nekoga, ki predstavlja SDS in temne sile Slovenije,« je glede podpore SD za drugi krog volitev povedala predsednica Tanja Fajon, ki Brglezovih puščic, da je Nataša Pirc Musar kandidatka tranzicijskega kapitala, ne vidi kot ovire. »Vesela sem, da v slovenski politični prostor vstopa nova ženska politična moč. Če bo to Nataša Pirc Musar, bomo podprli njo,« je še dodala. Sicer pa rezultat prvega kroga razume kot demonstracijo moči leve sredine.

Brglez je čestital tako Nataši Pirc Musar kot Anžetu Logarju za uvrstitev v drugi krog. »Moja podpora je odvisna od tega, ali me lahko prepričajo o tistih vrednotah, katere zagovarjam. To je prednost ljudi in okolja pred kapitalom, socialna država, socialni dialog, solidarnost med generacijami in enakost spolov,« je bil Brglez za razliko od Tanje Fajon bolj rezerviran do podpore Nataše Pirc Musar. Naslednji karierni izziv Milana Brgleza so evropske volitve in povezovanje SD in Svobode.

»Ne, ker pravi rezultat bo znan v drugem krogu. Takrat se bodo ljudje odločili. Če seštejete rezultate na drugem in tretjem mestu, boste ugotovili, da so rezultati natančno enaki, celo še nekoliko višji, kot je bil skupne rezultat obeh strank, SD in Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah,« je predsednik vlade Robert Golob odgovoril, ali je rezultat Milana Brgleza, ki ga je podprla zmagovalka aprilskih volitev, poraz za Gibanje Svoboda. Natančno se ve, da ljudje na levi sredini volijo s svojo glavo in ne po nareku. Golob zato ocenjuje, da so se volivci odločili, da jim je Nataša Pirc Musar nekoliko bližje kot Milan Brglez.

»Poraz za vladajočo koalicijo bi bil, če bi kandidat SDS Anže Logar zmagal v drugem krogu. Ampak se to ne bo zgodilo,« je zatrdil Golob. V drugem krogu bo Gibanje Svoboda podprlo kandidatko, ki se bo prebila v drugi krog.

Tako Milan Brglez kot Golob sta v svojih izjavah poudarila, da je skupna kandidatura še dodatno povezala obe stranki, kljub temu da se je v času kampanje iskrilo med obema strankama, najbolj v primeru županskega kandidata Vojka Flisa v Mariboru, ki ga je Svoboda speljala SD. »Na levi sredini so iskre sestavni del politike. Ampak danes stojimo tukaj povezani in močni,« je povedal Golob.

Milan Brglez rezultatov ob prihodu v štab še ni želel komentirati. FOTO: Slovenske novice
Milan Brglez rezultatov ob prihodu v štab še ni želel komentirati. FOTO: Slovenske novice

Glede na rezultate zadnjih merjenj volilne podpore je bilo vzdušje v volilnem štabu precej zadržano, a v pogovorih z vidnimi člani strank SD in Gibanje Svoboda, nihče ne govori o neuspehu ob Brglezovi neuvrstitvi v drugi krog.

»Kampanja je bila zelo hitra, na razpolago smo imeli mesec dni časa. Prav je, da ljudje izvedo vsa dejstva o protikandidatki in da se na podlagi tega odločijo,« je na vprašanje, če je Brglez preveč ostro napadal Natašo Pirc Musar kot davčno optimizatorko, odgovoril Dejan Levanič, vodja njegovega štaba iz stranke SD.

Levanič je priznal, da bi v kampanji kakšno stvar dodatni dodelali ali zapeljali drugače, če bi imeli na voljo več časa. »Brglez je zelo suvereno in državniško povedal svoja stališča in jasno skomuniciral svoje vrednote,« pa je Levanič odgovoril na vprašanje, če je Brglez vstopil v predsedniško tekmo prepozno.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine