Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Volitve 2022

Mladi odhajajo, izginjajo male obrtne dejavnosti, manjkajo zdravniki

Kandidati v ospredje postavljajo ureditev zdravstvene problematike, a vprašanje je, kako privlačna je občina za (mlade) specialiste.
Občina se sooča z odlivom mladega prebivalstva in znižanim koeficientom razvitosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Občina se sooča z odlivom mladega prebivalstva in znižanim koeficientom razvitosti. FOTO: Jure Eržen/Delo
8. 11. 2022 | 07:00
3:06

Župan občine Idrija Tomaž Vencelj bo imel na tokratnih volitvah dva protikandidata. S podporo civilne liste Odgovorni za Občino Idrija in Gibanja Svoboda se je v boj podala pravnica Vesna Fašink, pod okriljem socialnih demokratov pa podžupan Branko Lapajne.

Zmagovalca ali zmagovalko čaka trdo delo – občina se sooča z odlivom mladega prebivalstva in znižanim koeficientom razvitosti, izginjajo male obrtne dejavnosti, Spodnja Idrija je v nekaj letih izgubila banki, pošto in bankomata, Godovič čaka na nov vodovod, v Črnem Vrhu tarnajo, da je občina nanje pozabila.

image_alt
Za zimsko službo slab milijon, a za državo hribovske občine enake obalnim

Ker je Idrija uvrščena v zahodno kohezijsko regijo, težje pridobiva evropska sredstva za krvavo potrebne posodobitve športne in kulturne infrastrukture. Vse se vrti okrog urejanja cest, a država ne kaže pripravljenosti, da bi spremenila način financiranja občin. Idrija bo prihodnje leto dobila 1,2 milijona evrov za uravnoteženje razvitosti, vendar okoli 800.000 evrov vsako leto nameni zgolj za zimsko čiščenje cest.

Vsi trije kandidati med prioritete za naslednje mandatno obdobje postavljajo ureditev problematike s pomanjkanjem zdravnikov – v ZD Idrija bi jih za optimalno delo potrebovali še enajst – a vprašanje je, kako privlačna je občina za mlade specialiste, kljub obljubam, da jih tu čakata stanovanje in vrtec.

Transparentnost, poslovna odličnost, optimalnost Komunale

Visoko lansko zadolženost (skoraj 5,5 milijona evrov) je Idrija konec septembra znižala na 3,8 milijona; pred kratkim je skladno z odlokom o proračunu najela nov kredit v višini 1,5 milijona evrov, ki pa bo po Vencljevih besedah le varovalka v primeru, če kakšen planirani dohodek ne bo realiziran.

Predvolilno obljubo, da bo z območja parka Kajzer umaknil skladišče soli, je aktualni župan izpolnil. FOTO: Anja Intihar/Delo
Predvolilno obljubo, da bo z območja parka Kajzer umaknil skladišče soli, je aktualni župan izpolnil. FOTO: Anja Intihar/Delo

Transparentnost Vesna Fašink izpostavlja kot eno svojih prednostnih nalog, če ji uspe priti na položaj, poleg tega pa tudi enakomeren razvoj krajevnih skupnosti in izboljšanje komunalnih storitev. Prehod podjetja Komunala Idrija iz rdečih v zelene številke je vodil podžupan Lapajne, ki se bo, če zmaga, posvetil nadaljnji optimizaciji programov Komunale, pa tudi poslovni odličnosti občinske uprave.

Aktualni župan Vencelj, predlaga ga Lista krajevnih skupnosti, je s svojim štiriletnim delom zadovoljen, v prihodnje se bo – če bo prepričal volivce – osredotočal na ureditev cestne in športne infrastrukture, stanovanjsko problematiko, učinkovito delovanje komunalne službe in spodbujanje razvoja malega gospodarstva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine