Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Volitve 2022

Deseterici strank skupna podpora 77 zahtev

Civilna družba pred parlamentarnimi volitvami analizira stališča strank.
Do 138 zahtev za izboljšanje družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi, ki so jih oblikovali v pobudi Glas ljudstva, se je opredelilo deset strank. FOTO: Črt Piksi/Delo
Do 138 zahtev za izboljšanje družbene, politične, ekonomske in okoljske situacije v državi, ki so jih oblikovali v pobudi Glas ljudstva, se je opredelilo deset strank. FOTO: Črt Piksi/Delo
14. 2. 2022 | 16:35
16. 2. 2022 | 22:07
3:12

V pobudi Glas ljudstva, ki združuje več kot 1800 aktivnih posameznikov in več kot sto organizacij civilne družbe, so javno predstavili odzive desetih strank, ki so se opredelile do njihovih 138 zahtev z enajstih področji. To so storile LMŠ, SD, Levica, SAB, Desus, Piratska stranka, Dobra država, LDS, Lide in Vesna. Računajo še na kakšno stranko – prisotna je bila predstavnica Gibanja Svoboda –, ob tem pa so tudi opozorili, da se na njihov poziv niso odzvali v nobeni izmed koalicijskih strank (SDS, NSi in Konkretno) in pa tudi SNS.

Večina odzivov političnih strank je že dostopnih na spletni strani www.glas-ljudstva.si, odgovore LMŠ in SAB pa naj bi dodali po tem, ko bodo določene odgovore z njimi še bolj detajlno razjasnili. Predstavniki pobude Glas ljudstva kot tudi predstavniki strank so poudarili, da so imele posamezne stranke ponekod zadržke ali pripombe ob zahtevah, s katerimi se morda niso povsem stoodstotno strinjale. Tudi drugim strankam naj bi poslali še nekaj dodatnih podvprašanj do marca, ko bodo na podlagi njihovih odgovorov vzpostavili tako spletno orodje za volivce in volivke Volitvomat, s katerim bodo lahko preverili, koliko so njihova osebna politična stališča skladna s stališči posameznih strank.

Pobuda Glas ljudstva sicer združuje več kot 1800 aktivnih posameznikov in več kot 100 organizacij civilne družbe. FOTO: Črt Piksi/Delo
Pobuda Glas ljudstva sicer združuje več kot 1800 aktivnih posameznikov in več kot 100 organizacij civilne družbe. FOTO: Črt Piksi/Delo
»Samo odgovor 'da' pomeni resno obljubo, a hkrati verjamemo, da je za odločitev volivcev odgovor 'ne' lahko še bolj pomemben, saj pokaže, kaj konkretno stranke zares mislijo,« je komentiral Filiip Dobranić, predstavnik nevladne organizacije Danes je nov dan.

Jaša Jenull, predstavnik Protestne ljudske skupščine, ki je nastala hkrati s petkovimi protesti, je povedal, da so po njihovi analizi vse stranke 77 od skupaj 138 zahtev prepoznale kot utemeljene in zavezale za njihovo uresničevanje. Dvanajst od teh zahtev so v pobudi opredelili kot nujne in bi jih bilo treba po oceni predlagateljev nujno uresničiti še letos.

Poleg tega da se mora Slovenija zavezati ciljem pariškega podnebnega sporazuma, so se v deseterici sodelujočih strank strinjali, da je treba odpraviti vsa škodljiva določila in posledice zakonodaje za blažitev posledic epidemije, zagotoviti takojšnje investicije v učinkovit in dostopen javni promet ter zagotoviti neodvisnost programskega in nadzornega sveta RTV Sloveniji.

Vse stranke podpirajo tudi takojšnjo preiskavo zlorab na Telekomu Slovenije in sankcioniranje krivcev, zakonsko zaščito žvižgačev, zavezo za opustitev uporabe premoga do leta 2030, povečanje košarice zdravstvenega zavarovanja, nujne zakonske spremembe na področju okolja in narave. Stranke podpirajo tudi zahtevo, da se izobraževalni sistem loči od politike, Cerkve in zunanjih interesov, s takojšnjo odpravo finančnih ovir za tuje študente ter z zvišanjem pokojnin.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine