Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vodstvo Košakov obžaluje ravnanje, proti podjetju uveden inšpekcijski postopek

Na upravi za varno hrano so na posnetku prepoznali prepovedana ravnanja, med njimi je omamljanje goveda s strelom v vrat.
Včasih se pri omamljanju kaj zatakne ... FOTO: Zajem Zaslona/društvo AETP
Včasih se pri omamljanju kaj zatakne ... FOTO: Zajem Zaslona/društvo AETP
16. 12. 2021 | 14:50
16. 12. 2021 | 17:12
4:13

Na posnetek iz mariborske klavnice podjetja Košaki, ki ga je objavilo društvo AETP, in na naša novinarska vprašanja se je vodstvo Košakov odzvalo z izjavo za javnost.

V njej so zapisali, da so predani in skrbijo tako za potrošnika kakor za »spoštovanje in ustrezno ravnanje z živalmi«. V družbi si »nenehno prizadevajo« za spoštovanje nacionalnih predpisov in predpisov Evropske unije, k čemur jih zavezujejo tudi standardi kakovosti, ki jih imajo vpeljane za zagotavljanje neoporečnosti in varnosti živil.

Pravijo, da redno izvajajo kontrole sodelavcev, prav tako pa spoštovanje predpisov zagotavljajo inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki so »vedno prisotni ob zakolu živine«.

image_alt
Trpljenje živali pri zakolu v klavnici Košaki

V podjetju, katerega direktor je Sven Udovič, so priznali, da je »iz objavljenega posnetka razvidno, da v prizadevanjih nismo vedno v celoti uspešni«, kar obžalujejo. Pojasnili so, da v podjetju z »rednimi izobraževanji in preizkusi znanj« skrbijo, da sodelavci, ki ravnajo z živalmi, imajo ustrezna znanja in spretnosti za to. V zadnjem letu so po navedbah izvedli 16 internih in tri zunanja izobraževanja sodelavcev. »Če ugotovimo neustrezno ravnanje, sodelavce tudi ustrezno sankcioniramo,« so zapisali.

Prašiči v plinski komori FOTO: Zajem Zaslona/društvo AETP
Prašiči v plinski komori FOTO: Zajem Zaslona/društvo AETP

Ob koncu so poudarili, da »tudi predstavniki društva AETP, ki so izpostavili domnevno sporno ravnanje, ugotavljajo, da iz posnetkov ne izhajajo večje nepravilnosti ter proces poteka po ustaljenih postopkih in praksah, ki jih nalaga zakonodaja Evropske unije in podrejeno tudi domači predpisi.«

Na vodstvo smo naslovili tudi vprašanja, na katera pa odgovorov nismo prejeli. Zanimalo nas je:

- ali je omamljenje goveda s strelno napravo s penetrirnim klinom v vrat – kot je razvidno na enem posnetku « v njihovi klavnici dovoljeno? Pravilnik o zaščiti živali pri zakolu, ki je sicer prenehal veljati decembra 2019, omamljenje v vrat pri govedu namreč prepoveduje;

- koliko živali na leto zakoljejo v klavnici ter 

- ali večino mesa in mesnih izdelkov prodajo na domačem trgu.

Zoper podjetje uveden inšpekcijski postopek

V popoldanskih urah se je na naša jutranja vprašanja odzvala tudi uprava za varno hrano. Omenjeni posnetek so si ogledali, na njem prepoznali prepovedana ravnanja, zato so uradni uradni veterinarji območnega urada v Mariboru »že takoj zjutraj po prejemu informacije« proti podjetju uvedli inšpekcijski postopek. 

Na upravi so pojasnili, da omamljanje goveda s strelom v vrat ni skladno z zakonodajo. Na naše vprašanje, ali kršitev predstavlja tudi prizor s posnetka, na katerem se je zaposlenemu med omamljanjem goveda zataknila strelna naprava v glavi goveda in jo je nasilno izruval ven, medtem ko je bila žival v hudih mukah, so na upravi odgovorili: »Vsako ravnanje, ki povzroča namerno mučenje živali, je po zakonu o zaščiti živali prepovedano. Natančna pravila pri omamljanju in zakolu živali, ki se redijo za proizvodnjo, predpisuje Uredba Sveta (ES) št. 1099/2009 o zaščiti živali pri usmrtitvi.«

Zanimalo nas je tudi, kakšna so pravila glede prisotnosti uradnega (upravinega) veterinarja pri zakolih. Na posnetkih namreč ni vidnega uradnega veterinarja, kar sicer ne pomeni, da ga v klavnici ni bilo. Na upravi so pojasnili, da je uradni veterinar prisoten pri pregledu živali pred zakolom in pregledu klavnih trupov po njem, ne pa ves čas pri izvajanju omamljanja in izkrvavitve živali.

Dodali so, da je v obratu za preverjanje pogojev glede zaščite živali pri omamljanju in zakolu zadolžen pooblaščenec za zaščito živali, ki ga določi izvajalec dejavnosti. Za pooblaščenca za zaščito živali se lahko imenuje samo oseba, ki je primerno usposobljena.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine