Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Ljubljani zalilo tudi zdravstvena domova in UKC

Obilne in hitre padavine povzročale težave v Ljubljani in na Štajerskem, Primorskem, Gorenjskem ...
Posledice neurja v Ljubljani. FOTO: Bralec Borut/Slovenske novice
Posledice neurja v Ljubljani. FOTO: Bralec Borut/Slovenske novice
A. V., Be. B., STA
5. 7. 2022 | 22:30
6. 7. 2022 | 09:47
5:21

Nekatere predele Slovenije so sinoči znova zajele nevihte. Zaradi obilnih padavin je bilo zaprtih več cest v Ljubljani, saj je bilo na cestišču preveč vode, predvsem je bilo zalitih več podvozov. Po poročanju Radia Slovenija so v Ljubljani gasilci posredovali več kot stokrat, zabeležili so več kot 600 klicev, na terenu pa je bilo okoli 160 prostovoljnih in poklicnih gasilcev. V samo dveh urah naj bi zapadlo 45 mm dežja.

V Ljubljani je med drugim zalilo zdravstvena domova Vič in Šiška ter del UKC Ljubljana, poroča uprava za zaščito in reševanje. Močan veter je podiral tudi drevesa. Na delu severne ljubljanske obvoznice je zaradi sanacije po neurju trenutno zaprt vozni pas.

Po poročanju Prometno-informacijskega centra je bil zaradi vode zelo oviran promet na severni ljubljanski obvoznici v obe smeri. Zaradi poplave je bilo zaprtih tudi več cest v notranjosti obroča, predvsem v Šiški. Zalit je bil podvoz na Celovški cesti in na Drenikovi cesti, prav tako so imeli vodo v številnih ljubljanskih kleteh. Najhuje je bilo v zahodnem delu prestolnice.

Kot navaja Center za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje, je neurje z močnimi sunki vetra in veliko količino meteornih padavin širše območje Ljubljane zajelo okoli 21. ure. Po podatkih dežurnega meteorologa je merilna postaja na Vrhniki zabeležila sunek vetra s hitrostjo 86 kilometrov na uro, merilna postaja Ljubljana - Bežigrad pa polurno vrednost padavin v višini 36.28 mm.

Zalita telovadnica OŠ, ZD Šiška, hotel, gimnazija in dijaški dom ter UKC Ljubljana

V regijskem centru za obveščanje Ljubljana so na številko 112 zabeležili skupno 603 klice. V večini primerov so meteorne vode zalile različne objekte, med drugim telovadnico osnovno šole Vita Kraigherja, ZD Vič, ZD Šiška, hotel nasproti Kino Šiška, gimnazijo in dijaški dom Šiška ter del UKC Ljubljana.

V Logu pri Brezovici in v Triglavski ulici v Ljubljani sta se na osebni vozili podrli drevesi, drevesi sta se podrli tudi preko cestišč, osebni vozili pa sta bili ujeti v plavljenem podvozu v Savljah in pred železniško postajo Dolgi most v Ljubljani. Težave so bile tudi na Dunajski cesti, kjer se je pri AMZS podrlo drevo. 

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so vozniki na obvoznici zaradi toče ustavljali pod nadvozi. Na severni obvoznici iz smeri Celovške proti Dunajski je okoli 21. ure na zaviralnem pasu pod nadvozom prišlo do prometne nesreče, v kateri so bila udeležena tri osebna vozila. Voznica je zaradi toče ustavila pod nadvozom, druga dva voznika pa sta zaradi prekratke varnostne razdalje trčila vanjo. V nesreči se ni poškodoval nihče. Ker so tovrstna dejanja izredno nevarna in lahko pripeljejo do hujših posledic, policisti vse voznike pozivajo, naj ravnajo razumno in naj zaradi morebitnih poškodb na vozilu ne ogrožajo tako lastnega življenja kot tudi življenja drugih.

Podrto drevo na Dunajski cesti v Ljubljani pri AMZS. FOTO: Bralec Borut/Slovenske novice
Podrto drevo na Dunajski cesti v Ljubljani pri AMZS. FOTO: Bralec Borut/Slovenske novice

Neurja so divjala tudi drugje po Sloveniji. Tako je bilo v Vipavski dolini in na Krasu, prav tako so neurja povzročala škodo na Štajerskem, Gorenjskem ... V številnih delih Slovenije so na pomoč klicali tudi gasilce.

Največkrat so gasilci posredovali na območju Blok, Cankove, Dravograda, Dupleka, Maribora, Metlike, Poljčan, Radeč, Radelj ob Dravi, Radovljice, Ribnice na Pohorju, Svete Ane, Štor, Velenja, Vojnika in Žalca. 

Nekateri podvozi so poplavljeni in neprevozni. Fotografija je simbolična. FOTO: Aleksandar Lukić/Slovenske novice
Nekateri podvozi so poplavljeni in neprevozni. Fotografija je simbolična. FOTO: Aleksandar Lukić/Slovenske novice

Kot poroča Arso, se bo danes dopoldne razjasnilo, popoldne ni izključena kakšna ploha ali nevihta. Ponekod bo pihal vzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do okoli 31 °C. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Dopoldne bodo ponekod manjše krajevne padavine, popoldne pa bodo nevihte prehodno zajele večji del države. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine