Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vložena že druga interpelacija proti Stojmenovi Duh

Interpelacijo so vložili na podlagi novih dejstev, med drugim na podlagi poročila računskega sodišča, poročila AVK, tudi domnevnega mobinga.
Za vnovično vložitev interpelacije o delu in odgovornosti ministrice Emilije Stojmenove Duh so se v poslanski skupini SDS odločili na podlagi petih novih dejstev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Za vnovično vložitev interpelacije o delu in odgovornosti ministrice Emilije Stojmenove Duh so se v poslanski skupini SDS odločili na podlagi petih novih dejstev. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
8. 7. 2024 | 15:18
8. 7. 2024 | 15:19
4:51

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca svoje delo opravlja nevestno in zavaja javnost, zato so se v največji opozicijski stranki odločili za še drugo interpelacijo ministrice v tem mandatu. Izpostavil je tudi nova dejstva, ki so prišla v javnost glede nakupa 13.000 računalnikov.

Za vnovično vložitev interpelacije o delu in odgovornosti ministrice Emilije Stojmenove Duh so se v poslanski skupini SDS odločili na podlagi petih novih dejstev.

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec je medtem že vložila interpelacijo v DZ, je razvidno iz spletne strani DZ.

Kot je na novinarski konferenci spomnil Lisec, je računsko sodišče, ki je pod drobnogled vzelo nakup 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo ni opravilo predhodne opredelitve dejanskih potreb in zato ni moglo ustrezno opredeliti tehničnih lastnosti teh računalnikov. Po mnenju računskega sodišča nakup ni bil opravljen v skladu z načeli učinkovitosti in gospodarnosti.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

Sum nedovoljenega dogovarjanja in usklajenega ravnanja

Druga zadeva je poročilo javne Agencije RS za varstvo konkurence (AVK), ki štiri podjetja - Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92 - sumi nedovoljenega dogovarjanja o cenah in usklajenega ravnanja pri oddaji ponudb.

Tretja stvar, zaradi katere so se odločili za interpelacijo ministrice, je poročilo Evropske komisije o stanju digitalnega desetletja za leto 2024. To je po besedah poslanca SDS pokazalo, da je Slovenija na samo dveh področjih izboljšala stanje, na vseh ostalih področjih pa je nazadovala.

image_alt
Golob: Evropa nam zavida, pogovarjajmo se raje o uspešnih zgodbah

Za vložitev interpelacije so se v največji opozicijski stranki odločili tudi zaradi domnevnega mobinga in šikaniranja zaposlenih na ministrstvu za digitalno preobrazbo ter številnih odhodov tamkajšnjih zaposlenih. Ministrica se je po poslančevih besedah obenem hvalila z odprtjem pisarne ministrstva v Mariboru o kateri pa »ni ne duha, ne sluha«.

Interpelacijo so vložili tudi zaradi kritik na račun kampanje za boj proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru Premisli, nato stisni, ki jo je ministrstvo začelo marca letos. Po mnenju strokovnjakov bi lahko vsebina na plakatih v okviru kampanje imela nasprotni učinek od želenega, zato so na ministrstvo naslovili pismo, v katerem so ga pozvali k umiku plakatov.

»Projekt Premisli, nato stisni kaže na to, da ministrica nima niti občutka za digitalno preobrazbo, kaj šele želje po nekih digitalnih razvojnih usmeritvah,« je bil kritičen Lisec.

Nevestno delo v službi, oškodovanje davkoplačevalcev ...

Ministrici v interpelaciji očitajo sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, oškodovanje davkoplačevalcev zaradi neučinkovitega in negospodarnega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov, sumijo jo tudi zavajanja javnosti v zvezi z njenim ravnanjem pri omenjenem nakupu, neuresničevanje njenih obljub za zagotovitev politične stabilnosti ter sum opustitve dolžnega ravnanja v skladu z zakonom o vladi.

Lisec je bil obenem kritičen do današnjega odgovora premierja Roberta Goloba na njegovo poslansko vprašanje glede dela ministrice. Golob je stopil ministrici v bran in izpostavil nekatere dosežke ministrstva za digitalno preobrazbo.

»Očitno predsednik vlade drži glavo v pesku ali pa ne pozna zadev in še vedno ščiti ministrico, kjer, kot rečeno, ne samo poslanska skupina SDS, ampak AVK, računsko sodišče, Evropska komisija in pa verjetno še kdo ugotavljajo, da ta ministrica ne dela dobro,« je izpostavil poslanec.

Prvo interpelacijo zoper Stojmenovo Duh so v SDS vložili januarja, ministrica pa jo je marca uspešno prestala.

Lisec je ob tem izrazil upanje, da bodo poslanci SD in Levice tokrat zmožni ministrici pokazati »rdeči karton« in s tem tudi Golobu pokazati, da so takšni ministri ovira za resno delo vlade.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine