Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vladni zakon o RTV Slovenija po nujnem postopku, v SDS pogovori o referendumu

Z 49 glasovi za in 24 proti so poslanci potrdili sklep, da se vladna novela zakona obravnava po nujnem postopku. V SDS dopuščajo tudi možnost referenduma.
V SDS so prepričani, da predlog novele zakona ne ustreza poslovniškim kriterijem za obravnavo po nujnem postopku. FOTO: Jure Eržen/Delo
V SDS so prepričani, da predlog novele zakona ne ustreza poslovniškim kriterijem za obravnavo po nujnem postopku. FOTO: Jure Eržen/Delo
11. 7. 2022 | 12:18
11. 7. 2022 | 14:06
2:56

Še preden so poslanci danes začeli obravnavo sprememb zakona o RTV Slovenija na odboru za kulturo, so na zahtevo SDS na izredni seji odločali, ali naj obravnava poteka po nujnem postopku. S tem je praktično brez razprave že sooglašal kolegij predsednice državnega zbora. Le SDS je temu nasprotovala, saj menijo, da ne gre za preprečitev težko popravljivih posledic za delovanje države, kar zahteva ta postopek in zahtevali glasovanje celotnega državnega zbora o tem.

Alenka Jeraj, poslanka SDS, je danes koaliciji očitala še, da ji gre le za zamenjavo vodstva RTV Slovenija. »V poslanski skupini SDS ocenjujemo, da gre za zlorabo poslovnika in instrumentalizacijo zakonodajnega postopka za doseganje političnih ciljev vladajoče koalicije, ki skupaj z nekaterimi sindikati že dlje časa načrtuje politični prevzem javnega zavoda RTV Slovenija,« je Jerajeva še povedala na seji državnega zbora, na kateri pa sam postopek razprave ostalih ni predvideval.

Proti so glasovali le opozicijski poslanci, zato je odbor za kulturo začel z obravnavo vsebine ob 14. uri.

Po spremembah, ki jih predlaga zdajšnja vlada, naj bi svetnike, kot pred uvedbo tega zakona, ki ga je leta 2005 pripravila SDS, v večini spet imenovale civilnodružbene organizacije in ne državni zbor, uvajajo pa tudi štiričlanski upravni organ.

»Zagotovo so potrebne spremembe, saj smo o tem večkrat razpravljali,« je v izjavi za javnost navedla Jerajeva, a dodala, da je za to potrebna širša javna razprava. Na to, da te tudi leta 2005 ni bilo, pa je odvrnila, da se je o tem zakonu nato dvakrat odločalo na referendumu, a je zakon obstal in ima zato po njeno širšo podporo ljudi.

V SDS dopuščajo možnost, da bi svoj zakon branili tudi na referendumu. Z zahtevo za posvetovalni referendum bi odločanje o samem zakonu najprej lahko zamaknili vsaj za 30 dni – o njej nato glasuje državni zbor –, za tem pa je pričakovati, da bi se lahko odločili za zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum. »Vse je stvar pogovorov in odločitev,« je dejala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine