Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Razno

Ministrstvo mora biti zaveznik in infrastrukturna hrbtenica kulturnega sistema

Nova ministrica za kulturo je prevzela enega od najbolj zahtevnih in turbulentnih resorjev.
V politiko je prestopila, potem ko se je dolgo ukvarjala z aktivizmom. Bila je članica Delavsko-punkerske univerze, leta 2014 je soustanovila Iniciativo za demokratični socializem. Danes je članica Levice. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V politiko je prestopila, potem ko se je dolgo ukvarjala z aktivizmom. Bila je članica Delavsko-punkerske univerze, leta 2014 je soustanovila Iniciativo za demokratični socializem. Danes je članica Levice. FOTO: Voranc Vogel/Delo
24. 6. 2022 | 08:50
24. 6. 2022 | 09:13
20:59

V nadaljevanju preberite:

Prvega junija je mesto ministrice za kulturo zasedla umetnostna zgodovinarka in političarka Asta Vrečko (1984, Celje). Na področju kulture in umetnosti ter v visokošolskih izobraževalnih institucijah deluje več kot deset let, je docentka in znanstvena sodelavka Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je leta 2014 doktorirala na oddelku za umetnostno zgodovino.

Delovala je tudi kot likovna kritičarka, med letoma 2018 in 2022 je bila mestna svetnica Levice v Ljubljani.

Za vami so prvi dnevi ministrovanja. Kako ste jih doživeli?

Bili so zanimivi, prevzem in nastop sta potekala relativno gladko. Takoj po spoznavnem sestanku ter srečanju z uslužbenci in uslužbenkami ministrstva smo obravnavali prve probleme, ki so seveda posledica delovanja prejšnje vlade in ministra. Čakajo nas precejšnji izzivi, ki jih moramo urgentno nasloviti, zato smo sprejeli akcijski načrt za prve mesece dela, s katerimi odgovarjamo na potrebe celotnega sektorja.

Čaka vas zahtevna naloga. Ministrstvo za kulturo je bilo v obdobju zadnje vlade izrazito na udaru.

Pri tako odgovorni funkciji so pomisleki pričakovani. Vsakega obhajajo dvomi, po eni strani o spremembi poklica raziskovalke in kustosinje, kot tudi o sposobnosti opravljanja tega zelo zahtevnega dela. Odločitev sem sprejela, ker sem prepričana, da lahko z načrtnim delom, skupaj s sodelavci, in našimi političnimi usmerit­vami spremenimo stvari na bolje.

Trenutno stanje ni le posledica zadnjih dveh let izrazito nedialoškega ministrovanja, temveč tudi že dlje trajajočih težav. Nekateri izzivi, kot na primer prekarno delo, so tudi širše narave in jih ne bomo mogli rešiti sami, temveč medsektorsko. Kultura je delovala bolj po inerciji kot po strateškem načrtu, ta način delovanja bi radi spremenili.

***

V intervjuju med drugim govori tudi o uvažanju kulturnih modelov, medijih, nevladnikih na Metelkovi 6, zakonu o investicijah v kulturo pri novogradnjah in odprtih ranah, podedovanih od prejšnje vlade.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine