Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Stanje v Sloveniji še vedno stabilno, potek epidemije smo upočasnili

Na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana je v intenzivni negi enajst obolelih. Danes so odprli dodaten oddelek.
Potek epidemije smo upočasnili, kar omogoča boljše delovanje zdravstvenega sistema. FOTO: Leon Vidic/Delo
Potek epidemije smo upočasnili, kar omogoča boljše delovanje zdravstvenega sistema. FOTO: Leon Vidic/Delo
Petra Vadas, Vojko Urbančič
25. 3. 2020 | 10:20
25. 3. 2020 | 21:26
9:32
​Dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC Ljubljana je na današnji popoldanski izjavi za medije povedala, da ostaja stanje glede okužb s koronavirusom v Sloveniji stabilno, ostajamo na začetku epidemije. Njen potek smo upočasnili, kar omogoča boljše delovanje zdravstvenega sistema.

V UKC je na intenzivni negi hospitaliziranih 11 bolnikov, je dodala. Gre za paciente, ki potrebujejo ventilatorje, podporo dihanju. Njihovo število se je glede na popoldansko sporočilo iz UKC povišalo za enega.

Danes so na Infekcijski kliniki odprli dodaten oddelek intenzivne nege, je še povedala. Na navadnih oddelkih je trenutno 33 bolnikov, vsak dan nekaj bolnikov tudi odpustijo. 

Dr. Mateja Logar. FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Dr. Mateja Logar. FOTO: Igor Zaplatil/Delo


Število okuženih
Število okuženih


Andrej Šter. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Andrej Šter. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je govoril o diplomatski akciji vračanja državljanov Srbije v Srbijo in tudi o vračanju slovenskih državljanov domov. 350 državljanov Srbije je še vedno na ozemlju Slovenije, niso ga še uspeli zapustiti, je še pred njim izjavil vladni govorec Jelko Kacin.

Glede vračanja Slovencev je Šter povedal, da se številni vračajo tudi z rednimi linijami. Uspešno se je vrnilo že nekaj tisoč Slovencev. Prevoz, predvsem avtobusni, organizirajo tudi na MZZ. Na ministrstvu intenzivno iščejo rešitve za vrnitev Slovencev z različnih delov sveta, je dodal.

Kdor pričakuje, da bo imel kasneje ugodnejšo vnitev domov, naj se zaveda, da ne bo tako, je še dodal. Zagotovil je sicer, da Slovenija meja za svoje državljane ne bo zaprla. 

Ponovno je opozoril, da se razmere v svetu zaradi pandemije koronavirusa samo slabšajo in da so Evropejci v nekaterih regijah, zlasti v Južni Ameriki, deležni tudi sovražnega odnosa in ultimatov, da morajo državo na hitro zapustiti, brez kakšnih navodil, kam in kako.

Kacin je napovedal še, da bo vlada v prihodnjih dneh odprla poseben transakcijski račun za donacije. Naj prispevajo, je pozval predvsem tiste, ki jim je Slovenija spričo krize s koronavirusom pomagala iz tujine z evakuacijskim letom. Kot je dodal, jih po tem sprašuje tudi veliko slovenskih podjetij.





FOTO: Delo
FOTO: Delo

 

Prva ocena stanja po izvedenih ukrepih


Vlada je sicer na včerajšnji večerni seji obravnavala prvo celovito oceno stanja po izvedenih ukrepih za upočasnitev in zajezitev epidemije covida-19, več o njej so danes na tiskovni konferenci povedali ministri vlade Janeza Janše. Prve ocene so predstavili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

»Vlada RS je v celoti prevzela odgovornost za obvladovanje krize, ki jo je povzročila epidemija,« je uvodoma pojasnil Jelko Kacin. Kot je dodal, vsa ministrstva obvladujejo razmere, zato potrebe po kriznem štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa ni več. Sam bo prevzel funkcijo govorca vlade za obvladovanje in zajezitev krize, ki jo povzroča epidemija covida-19.
 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Blaž Samec/Delo
V tem trenutku je najpomembneje, da ostanemo doma


»Potrebe po dodatnem zaostrovanju gibanja znotraj RS ni,« je kot prvi v svojem nagovoru poudaril minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Kot je dodal, te potrebe ni zaradi prebivalcev Slovenije, ki spoštujejo vladni odlok o omejevanju gibanja. Dodani ukrepi zaostrovanja gibanja so na Hrvaškem tik pred sprejetjem, v Italiji so bili že sprejeti, pri nas pa sprejetja v prihodnjih dneh ni pričakovati. »V Sloveniji tega vsaj v prihodnjem dnevu, dveh ali treh ne načrtujemo. In če bo tudi v naslednjih dneh stopnja zavesti, zrelosti nacije na takšnem nivoju, kot je bila do zdaj, verjamem, da nam tega ne bo treba vpeljati,« je povedal.

Zadnji podatki kažejo, da je kljub poostrenemu nadzoru v zadnjem času policija ugotovila relativno majhno število kršitev. Tudi število prijav občanov je bilo relativno majhno. V zadnjih dneh je bilo teh prijav nekaj več kot 30. Policija je opravila več kot 5000 nadzorov zbiranja na javnih mestih, v manj kot dveh odstotkih pa je bila ugotovljena dejanska kršitev. Kot je še pozval Hojs, je v tem trenutku najpomembneje, da ostanemo doma. 

​Vlada je sinoči sprejela nov ukrep, ki določa, da se kontrolne točke vzpostavijo tudi na meji z Avstrijo. Dogovorili so se, da del policije razporedijo na tri dele, kar pomeni, da bo en del vedno na razpolago ter bo lahko nadomestil tiste, ki bi potencialno oboleli. Ravno zaradi tega je pomoč vojske na južni meji nujna. Kot je dejal Hojs, Slovenske vojske v tem trenutku ne potrebujemo na slovenskih cestah. Potrebujemo jo na južni meji. ​

​Na torkovi seji se je vlada dogovorila, da iz dnevnega reda umakne predlog o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila. Minister Hojs se bo o aktivaciji pogovoril s poslanskimi skupinami. Vlada si namreč želi, da tudi poslanske skupine prispevajo ideje in razmišljanja o podelitvi izrednih pooblastil vojski.


 

Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister za zdravje Tomaž Gantar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Zaščitna oprema je kritičen faktor 


»Bolnišnice poskušamo povezati v smislu enotne slovenske bolnišnice vsaj na najbolj ključnih področjih,« je v nadaljevanju pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Za vsako regijo bo tako imenovani koordinator, ki bo imel ustrezna pooblastila. Doslej so jih imenovali le v najbolj prizadetih območjih, kjer so posledice najhujše in jih je treba zaradi tega tudi bolj podrobno spremljati. Tja sodi tudi področje, kjer je bilo večje število okužb. Zadnja smrt je bila potrjena danes v domu starejših občanov v Šmarjah pri Jelšah.



O zaščitni opremi bodo spregovorili na jutrišnji tiskovni konferenci. Se pa zavedajo, da predstavlja kritičen del spopadanja z epidemijo pri nas. »Edina možnost, da bo zdravstveni sistem zdržal, je, da se še naprej striktno držimo zaščitnih ukrepov,« je pozval Gantar. V tem trenutku imajo za bolnike pripravljenih 539 bolniških postelj, vendar se z dodatno sprostitvijo kapacitet lahko zagotovi do tisoč ležišč. Od teh je bilo danes zjutraj zasedenih 72, vendar lahko v prihodnjih dneh pričakujemo porast števila okužb. 

Pri nas je trenutno 73 okuženih zdravstvenih delavcev, ki so že bili umaknjeni iz delovnega procesa. Skupno število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom se je tako povzpelo na 528.
 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. FOTO: Blaž Samec/Delo
​Domovi za starejše so dobro pripravljeni na razmere


Potrjeni sta dve novi okužbi s koronavirusom v domu starejših v Preddvoru in domu Bokalce Vič v Ljubljani, kjer je okužena zaposlena. Domovi za starejše ter drugi socialni zavodi so po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ciglerja Kralja sicer izjemno dobro pripravljeni na spopadanje s trenutnimi razmerami. Reakcija domov ob pojavu suma na okužbo je tako dobra, kar pomeni, da oskrbovanci lahko pravočasno dobijo pomoč, ki jo potrebujejo. Dogovorjeni ukrep, da se brise oskrbovancev jemlje v domovih za starejše, prav tako teče, vendar ne še povsod. Zadeve usklajujejo na lokalni ravni.

»Dnevno smo v stalnih stikih z našimi izvajalci na terenu, pomagamo, odgovarjamo na njihove potrebe in predloge, dajemo jim navodila, da se lahko organizirajo. Vesel in ponosen sem, da so vsi izvajalci dobro načrtovali svoje delo v teh razmerah,« je dejal Cigler Kralj. ​S klinike Golnik se v dom starejših občanov prav tako že vračajo trije oskrbovanci, ki nimajo več znakov okužbe. Njihovo stanje se je toliko izboljšalo, da se lahko vrnejo v izolacijo v dom starejših občanov.

​Minister za delo je v nadaljevanju poudaril, da so tudi sistemi socialnih pomoči vzpostavljeni tako, da bodo nemoteno delovali tudi v času krize zaradi novega koronavirusa. »Družine, ki so se morda zaradi izgube dohodka ali že doslej nizkega dohodka znašle v stiski, prosim, da se obrnejo na center za socialno delo, kjer je mogoče zaprositi za izredno socialno pomoč,« je v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil Cigler Kralj. Dodal je še, da je delo zaposlenih na centru za socialno delo organizirano tako, da bodo »vse pravice pravočasno zagotovljene in izvajane«.





FOTO: Delo
FOTO: Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine