Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Višje plače in hrana – dražja šolska kosila

Nekatere šole bodo zviševale cene šolske prehrane. Razlike med cenami kosil se od šole do šole lahko razlikujejo tudi za poldrugi evro.
Kosilo na osnovni šoli v Kosezah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kosilo na osnovni šoli v Kosezah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
19. 4. 2019 | 08:55
23. 5. 2019 | 12:37
5:55
Ljubljana – Cene šolskih kosil se bodo ponekod, če se bo s tem strinjal tudi svet posamezne osnovne šole, z novim šolskim letom zvišale. Kot glavni vzrok za podražitve se omenja višje cene hrane in zvišanje plač kuhinjskemu osebju.

Osnovna šola Prule je ena od tistih, kjer razmišljajo o zvišanju cen. Teh kljub rasti cen življenjskih potrebščin niso dvignili že več let, zdaj so dosegli točko, ko bodo morali ukrepati. Pri njih ima kosilo enotno ceno: za starejše in mlajše šolarje stane 2,40 evra. Kuhajo tudi za dve drugi šoli, od koder so prejeli prošnje, da bi pripravljali večje in manjše obroke. V zvezi s tem bodo naredili nove računovodske izračune, prilagodili cene in jih predlagali v potrditev svetu zavoda.

Ravnateljica Maja Mehle je pojasnila, da zvišanje plač kuhinjskega osebja pri njih ne bo vplivalo na zvišanje cen obrokov, saj še vedno veliko zaposlenih zasluži manj od minimalne plače – v tem primeru jim razliko do minimalne plače zagotavlja država. Bo pa zvišanje plač gotovo vplivalo na nekatere druge šolske kuhinje, kjer delajo tisti, ki prejemajo več od minimalne plače.



Vodstvo ene od ljubljanskih šol, kjer kosila stanejo med 2,47 in 2,74 evra, je starše prek sveta staršev že obvestilo, da bodo v prihodnjem šolskem letu zvišali cene, saj so plače v kuhinji višje. Dodali so, da je treba zagotoviti plače tudi poleti, saj se kuhinja financira sama.
 

Dražje meso


Jožef Kavtičnik, ravnatelj OŠ Miška Kranjca, je povedal, da zaradi osebnih dohodkov zaposlenih v kuhinji ne nameravajo podražiti kosil. So pa pred dvema dnevoma od dobaviteljev mesnih izdelkov prejeli obvestilo o dvigu cen mesa in mesnih izdelkov za 30 do 60 odstotkov. »Na šoli pripravljamo izračune in bomo videli, kako bo tako velika podražitev mesa in mesnih izdelkov vplivala na ceno obrokov. Šele takrat bomo lahko razmišljali o morebitni spremembi cene,« je dejal Kavtičnik. Pri njih kosilo stane 2,65 evra, kar je 15 centov manj kot v OŠ Šmartno pod Šmarno goro in 30 centov več kot zanj odštejejo v OŠ Cerknica.

Delo Infografika
Delo Infografika


Razlike v cenah


Cene kosil se namreč tako po ljubljanskih šolah kot šolah po Sloveniji različne. V Ljubljani razlike preštevamo v centih, primerjava cen po državi pa pokaže tudi za več kot evro razlike. Kosilo v OŠ Koper za starejše osnovnošolce stane 3,10 evra, v OŠ Slave Klavore v Mariboru pa pol manj oziroma le 1,54 evra.

Lidija Todorović iz OŠ Ludvika Pliberška je pojasnila, da stroške dela za delavce v kuhinji v njihovi občini pokrije občinski proračun, zato je cena kosila v njihovi občini precej manjša kot drugod. Ne spomni se, kdaj so zadnjič podražili cene kosil. V zadnjih petih letih so jih dvakrat celo malo znižali.

Razlike v cenah med šolami nastajajo zaradi nabavnih cen materiala, plač in števila zaposlenega osebja v kuhinji, števila aboniranih učencev, na cene pa, če šola nima lastne kuhinje, vplivajo tudi stroški dostave hrane od drugod. Medtem ko cena kosila poleg cene živil vključuje tudi druge stroške, je cena malice določena z zakonom in za vse šole znaša 0,80 evra. In prav v zvezi s to ceno zdaj že prihajajo pobude staršev za zvišanje, po katerih bi učencem zagotovili večje in bolj kakovostne malice. Ravnateljica ene od mariborskih osnovnih šol je dejala, da bi se morala cena bistveno zvišati, če bi želeli pripravljati ekološko in domačo hrano.

Šole nabavljajo živila z javnimi naročili, kar vpliva na nabavne cene, večletne pogodbe pa naj bi zagotavljale njihovo stabilnost in preprečevale neupravičene podražitve.

Tako visokega deleža učencev, aboniranih na šolsko kosilo, kot je bil lani, nismo imeli zadnjih deset let. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tako visokega deleža učencev, aboniranih na šolsko kosilo, kot je bil lani, nismo imeli zadnjih deset let. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ustrezna ponudba hrane


V lanskem šolskem letu se je v Sloveniji za osnovnošolce vsak dan pripravljalo 149.744 kosil. Povprečno jih je dnevno prejelo 79,33 odstotka učencev. V OŠ Prule trenutno kosi 85 odstotkov šolarjev, v OŠ Miška Kranjca 90 odstotkov, v šoli Brinje Grosuplje pa 83 odstotkov. Število učencev, naročenih na kosilo, raste, je dejal ravnatelj ene od šol. Irena Simčič z zavoda za šolstvo se strinja, da tako visokega deleža učencev, aboniranih na šolsko kosilo, kot je bil lani, ni bilo zadnjih deset let: »Število obrokov, ki jih pripravljajo v kuhinjah vzgojno-izobraževalnih ustanov, kaže, da je ponudba hrane ustrezna. Organizirana šolska prehrana je velikokrat cenejša od hrane, ki jo pripravimo sami doma.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine