Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Virus redči vrste zdravstvenega osebja

Skupnih podatkov o okuženih zaposlenih v zdravstvenih ustanovah ni.
Samo v UKC Ljubljana je bilo v zadnjem mesecu okuženih 150 zdravstvenih delavcev. Foto Leon Vidic
Samo v UKC Ljubljana je bilo v zadnjem mesecu okuženih 150 zdravstvenih delavcev. Foto Leon Vidic
22. 10. 2020 | 08:00
22. 10. 2020 | 10:25
5:38
Ljubljana – Medtem ko se točno ve, koliko učiteljev je bilo v preteklem tednu v Sloveniji okuženih z novim koronavirusom, tega podatka za zdravnike in zdravstveno osebje ni. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bila informacija o dnevnih okužbah pri zdravstvenem osebju poleti še dostopna, zdaj ni več. Sklepamo, da številke naraščajo tako hitro, da jim je težko slediti.

Tomaž Gantar, minister za zdravje, je dejal, da je bilo do zdaj skupaj že več kot tisoč okužb (natančenje 1436, op.p.) z novim koronavirusom pri zdravstvenih delavcih, samo v UKC Ljubljana v zadnjem mesecu 150: »Pri tem vir okužb niso bili bolniki, temveč so jih zdravstveni delavci vnesli sami.«


Zdravniško samoanketiranje


Podatka o tem, koliko zdravnikov in drugega osebja je trenutno v državi okuženega, ni. Ker jim tudi na Zdravniški zbornici Slovenije v zvezi s tem ni uspelo dobiti nobenih uradnih podatkov so, ker jih je zanimalo, kakšno je breme covida-19, pripravili anonimno anketo, ki so jo članstvu posredovali 5. oktobra. Do 19. oktobra je nanjo odgovorilo 487 zobozdravnikov in 965 zdravnikov. Na anketo je vsak član do zdaj lahko odgovarjal trikrat.

Iz odgovorov je razvidno, da je bilo na prisotnost okužbe z novim koronavirusom testiranih 714 anketirancev, od tega jih je bilo 370 testiranih enkrat, 343 pa večkrat. Rezultat testa je bil pri 55 anketiranih (osmih odstotkih) pozitiven, pri 655 anketiranih pa negativen. Dvajset anketiranih sumi, da so covid-19 preboleli, niso pa bili testirani.

Na zdravniški zbornici so v uvodu ankete navedli, da je po podatkih iz raziskave CPME med okuženimi prebivalci posameznih držav od 30 do 40 odstotkov zaposlenih v zdravstvu. Podatki iz zbirk NIJZ kažejo, da je v Sloveniji med vsemi okuženimi okrog 11 odstotkov zdravstvenih delavcev: »Ni pa podatkov o tem, koliko jih je v posameznih poklicnih skupinah, niti o tem, kakšna je njihova epidemiološka situacija.«


Pomanjkanje kadra


Podatek o odsotnih iz delovnega procesa je mogoče dobiti le v vsaki ustanovi posebej. V Splošni bolnišnici Celje imajo 48 aktivno okuženih: devet zdravnikov, 15 diplomiranih medicinskih sester in 16 delavcev drugih zdravstvenih profilov. V karanteni je sedem zdravstvenih delavcev, od tega po dva zdravnika, diplomirani medicinski sestri in zdravstvena tehnika. Drugih bolniških odsotnosti trenutno ne beležijo.

Največ okuženih imajo na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja. »Izpad zaposlenih rešujemo z zmanjševanjem programa dela na drugih bolnišničnih oddelkih in prerazporejanjem zaposlenih,« so povedali v tamkajšnji službi za stike z javnostmi.

Kot so že večkrat opozorili, so za spopadanje s sedanjimi razmerami ključni kadri. Z medicinskim kadrom, ki ga imajo v bolnišnici, dejavnost lahko izvajajo v »normalnih« pogojih, pa še takrat se na nekaterih oddelkih spopadajo s kadrovskim deficitom: »Delovanje v izrednih razmerah, ki jih prinaša epidemija koronavirusa (dodatna delovišča in dodatne zahteve po kadru na istih deloviščih) pomeni, da moramo kader prerazporejati in posledično izvajanje nekaterih storitev omejevati.«

V Splošni bolnišnici Ptuj so do zdaj imeli okužbe pri desetih ljudeh, od katerih je eden že v delovnem procesu. Med okuženimi ni nobenega zdravnika, temveč so tri osebe iz nezdravstvenega kadra, pet jih prihaja iz zdravstvene nege, okužena sta tudi radiološka inženirja. Direktorica bolnišnice Anica Užmah je dejala, da je običajno dolgotrajno odsotnih (bolniške, porodniške) približno 35 delavcev, ki jih zaradi pomanjkanja kadra že ne morejo v celoti nadomeščati z novimi zaposlitvami:
»K dolgotrajnim odsotnostim je treba dodati še vsakodnevne izpade zaradi kratkih bolniških dopustov, ki pa so se zdaj še povečali za dodatnih devet zaradi covida-19.« Na vprašanje, na katerem oddelku je stanje najslabše, je direktorica odgovorila, da so že zaradi narave bolezni covid-19 najbolj obremenjeni internisti.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so v torek izvedli široko testiranje na več oddelkih, s čimer so nadaljevali tudi včeraj. Potrdili so 14 novih okužb med zaposlenimi.

Tudi v mariborskem UKC se spopadajo z velikim številom okuženih zaposlenih, zato so se za kadrovske okrepitve obrnili na zdravnike koncesionarje v regiji, a so do zdaj pozitiven odgovor prejeli samo od treh, ki se bodo vključili bodisi v urgentni center bodisi v zdravljenje bolnikov s covidom-19. Strokovni direktor Matjaž Vogrin pričakuje, da se bo to v prihodnjih dneh stanje spremenilo, saj se mora po njegovem mnenju v teh razmerah celotno zdravstvo enakomerno vključiti v zdravstvene procese. Koordinacija zdravniških organizacij je vlado včeraj že pozvala, naj bodo v delo takoj vključeni vsi razpoložljivi zdravniki, tako koncesionarji kot zasebniki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine