Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Sloveniji škodi, če je politika udrihanje po »bruseljski birokraciji«

Evropski komisar Janez Lenarčič bi bil vesel, če bi se Slovenija še bolj razvila in bi postala neto plačnica v proračun EU.
Janez Lenarčič je bil leta 2019, v času vlade Marjana Šarca, dokaj nepričakovano izbran za evropskega komisarja iz Slovenije. FOTO: Claudio Centonze/EU

 
Janez Lenarčič je bil leta 2019, v času vlade Marjana Šarca, dokaj nepričakovano izbran za evropskega komisarja iz Slovenije. FOTO: Claudio Centonze/EU  
2. 5. 2024 | 09:00
7. 5. 2024 | 14:24
14:14

V nadaljevanju preberite: 

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je začel diplomatsko poklicno pot leta 1992, kmalu po začetku samostojne poti Slovenije. Vstop v EU je 1. maja 2004 pričakal na Dunaju kot veleposlanik pri Ovseju. »To je bil velik dan, izpolnitev ene ključnih ambicij Slovenije, njene zunanje politike in družbe,« se spominja tistega obdobja, polnega zanosa. Pozneje je vodil priprave na prvo predsedovanje svetu EU, postal stalni predstavnik v Bruslju in bil leta 2019, v času vlade Marjana Šarca, dokaj nepričakovano izbran za evropskega komisarja iz Slovenije.

Prvega decembra 2019 je nastopil petletni mandat evropskega komisarja za krizno upravljanje. S tem je postal tudi evropski koordinator za nujni odziv, saj krepi vlogo Centra za usklajevanje nujnega odziva kot enotnega operativnega centra EU. S svojo ekipo zagotavlja, da se v celoti izkoristi potencial mehanizma EU na področju civilne zaščite – rescEU.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine