Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zobozdravstvene ordinacije pred popolno reorganizacijo

Ker so zobozdravniki organizirani heterogeno, so bili nekateri pripravljeni na odprtje, drugi ne. Zasebni zobozdravniki izpuščeni pri zagotavljanju zaščitne opreme.
Pred epidemijo so zobozdravniki sprejeli od 15 do 20 pacientov na dan, zdaj jih bodo od sedem do osem. Drugače ne gre zaradi zagotavljanja varnostnih ukrepov, pravi stroka. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pred epidemijo so zobozdravniki sprejeli od 15 do 20 pacientov na dan, zdaj jih bodo od sedem do osem. Drugače ne gre zaradi zagotavljanja varnostnih ukrepov, pravi stroka. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vojko Urbančič
13. 5. 2020 | 10:52
13. 5. 2020 | 13:07
5:51
Včeraj do 24. ure so na območju Slovenije evidentirali dve novi okužbi s koronavirusom, življenje je izgubil še en oboleli za covidom-19, kar je število vseh dosedanjih smrti zaradi pandemije v Sloveniji dvignilo na 103.

Včeraj so opravili 1147 testov. Skupaj se je število okuženih povzpelo na 1463. Hospitaliziranih je še 38 ljudi, devet na intenzivni negi. Odpustili so enega bolnika.

Gost dopoldanske vladne izjave za medije in Jelka Kacina je bil predsednik odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije dr. Krunoslav Pavlović.





Kakšna je situacija v zobozdravstvu? Kot smo poročali včeraj, so zobozdravstvene ordinacije dobile dovoljenje za delo, a vsi javni zdravstveni zavodi in koncesionarji še niso prejeli zaščitne opreme. Delo brez nje seveda ni mogoče. Zasebniki so si jo večinoma priskrbeli sami, kar ni poceni.

Kot je uvodoma povedal dr. Pavlović, v javnem sektorju v zdravstvenih domovih v Sloveniji deluje 641 zobozdravnikov, 632 je koncesionarjev, 267 pa je čistih zasebnikov. Pred izbruhom epidemije so na dan opravili okoli 2000 posegov. Po izbruhu se je zobozdravstveni sistem povsem preoblikoval.
 

Do včeraj obravnavali 11.613 pacientov​


Zobozdravniki so se v epidemiji povezali interdisciplinarno, seveda tudi z epidemiologi. V sedmih in zatem devetih vstopnih zobozdravstvenih točkah, vzpostavljenih med epidemijo, so do včeraj obravnavali 11.613 pacientov, med njimi tudi 81 sumljivih primerov glede okužbe. Opravili so okoli 3635 triažnih kontaktov, v vstopnih točkah je bilo 2662 medicinskih sester in 2200 zobozdravnikov (posamezniki so v teh številkah zajeti po večkrat). V tem času se v nujnih zobozdravstvenih vstopnih točkah ni okužil noben zobozdravnik ali zobozdravstveni delavec, za paciente pa teh podatkov za zdaj nimajo. Za zdaj ne vedo niti, ali so obravnavali katerega izmed asimptomatsko okuženih.

Angažirani so bili tako zobozdravniki iz javnega sektorja kot čisti zasebniki, ki so se javili k sodelovanju pri delu na vstopnih točkah. Kot je opozoril dr. Pavlović, so pokazali izredno željo po pomoči pacientom na vstopnih točkah, a so imeli na tem področju tudi organizacijske težave s formalnim predznakom. Namreč pri pripravi pogodb za delo. 

Zobozdravniki so v Sloveniji organizirani zelo heterogeno, zaradi česar so bili nekateri pripravljeni na ponovno odprtje, drugi so se še pripravljali ali pa to še počnejo. Zobozdravstvene ordinacije so pred popolno reorganizacijo, je opozoril dr. Pavlović. Pred ureditvijo inštrumentarija, tudi reorganizacijo kadra. Izvajalci se v teh dneh pripravljajo, da zagotovijo vso potrebno varovalno opremo. Nekateri zobozdravniki že odpirajo vrata ta teden, drugi jih bodo v prihodnjem.
 

Zasebnikom koncesionarjem oprema jutri, čisti zasebniki še čakajo


Še v nedeljo so v nekaterih zdravstvenih domovih opravljali nujne vstopne zobozdravstvene storitve, zato jih ne morejo takoj odpreti. Zasebniki koncesionarji bodo osebno varovalno opremo, ki bo zadoščala za ves mesec, prejeli jutri, čisti zasebniki pa so bili doslej pri tem izpuščeni, je opozoril dr. Pavlović, ki upa, da se bo to v prihodnjih dneh uredilo. 25 odstotkov prebivalstva namreč nima opredeljenega osebnega zobozdravnika in bodo morali iskati storitve v javni mreži, kar bo lahko dodatno vplivalo na čakalne dobe.

Kako zdaj do zobozdravnika? ​Zobozdravniki imajo težko nalogo, je prepričan dr. Pavlović. V naročilnih knjigah imajo že naročene paciente, ob teh protetične paciente, ki so že v delu, paciente, ki jih je treba oskrbeti, zatem ko so že bili v eni od vstopnih točk, ter nujne paciente, ki so zboleli v teh dneh. V javni mreži pa bo težko v ordinacijskem času obravnavati več kot sedem pacientov, če hočejo zagotoviti optimalno varnost, je dodal. Pred epidemijo so zobozdravniki sprejeli od 15 do 20 pacientov na dan, zdaj jih bodo od sedem do osem. Drugače ne gre zaradi zagotavljanja varnostnih ukrepov.

Vstop v ordinacije bo sicer dovoljen le za naročene paciente, ki imajo negativen vprašalnik covida-19. Določene vstopne točke pa bodo imele tudi nujne zobozdravstvene ambulante za sumljive ali potrjene primere okužbe z novim koronavirusom.
 

Na Hrvaško relativno brez motenj, ob vrnitvi še karantena


Jelko Kacin je govoril predvsem o aktualnem stanju in morebitnih spremembah pri prehodih nacionalnih meja. Na Hrvaško že lahko relativno brez motenj potujejo poslovni potniki, imetniki nepremičnin in plovil ter imetniki počitniških prikolic, a morajo ob povratku v sedemdnevno karanteno.

Iščejo bolj prožne rešitve za to, je dejal Kacin. Sicer v roku nekaj ur ali morda dni pričakujejo dogovor o sproščanju ukrepov v Sloveniji, kdaj bo to storila Hrvaška, ne vedo. Pogovori z Avstrijo, ki si trenutno prizadeva za odprtje meje z Nemčijo, pa niso daleč, je dodal.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine