Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ministrstvo s pobudo ZD Ljubljana o organizaciji vsaj dveh testnih točk

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Gneča za PCR-testiranje v Stanežičah. FOTO: Črt Piksi
Gneča za PCR-testiranje v Stanežičah. FOTO: Črt Piksi
L. Z., P. M., M. P. V., STA
19. 1. 2022 | 06:45
19. 1. 2022 | 20:34
24:10

20.35 WHO: Pandemija covida-19 ostaja kriza mednarodnih razsežnosti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zaenkrat še ne bo odpravila izrednih zdravstvenih razmere zaradi pandemije covida-19. Situacija namreč ostaja kriza mednarodnih razsežnosti, je po poročanju nemška tiskovna agencija dpa danes sporočila organizacija v Ženevi.

WHO je izredne razmere na globalni ravni zaradi novega koronavirusa razglasila 30. januarja 2020. Takrat je bilo izven Kitajske znanih okoli 100 okužb v 21 državah. Glede na stanje tega tedna so doslej po vsem svetu uradno potrdili že več kot 326 milijonov okužb in več kot 5,5 milijona smrti.

Razglasitev tovrstnih izrednih razmer je najvišji alarm, ki ga ima WHO na razpolago. S tem želi opozoriti vlade po svetu, naj se pripravijo na potencialno nevarno zdravstveno tveganje. Obenem so s tem povezane povezane obveznosti držav članic glede poročanja.

20.30 Na Portugalskem bodo lahko volili tudi okuženi in tisti v karanteni

Na parlamentarnih na Portugalskem, ki bodo potekale 30. januarja, bodo lahko volili tudi okuženi z novim koronavirusom in tisti v karanteni zaradi visoko tveganega stika, je danes sporočila vlada. V izogib širjenju virusa jim bodo sicer priporočili, naj volijo v določenem obdobju, načeloma v zadnji uri pred zaprtjem volišč.

Tovrstne možnosti na lokalnih volitvah septembra ali predsedniških januarja lani, ki so potekale v času strogega zaprtja v pandemiji hudo prizadete države, ni bilo. A kot je danes dejala portugalska notranja in pravosodna ministrica Francisca Van Dunem, je sedaj težava večja, saj je okuženih veliko več ljudi.

Na Portugalskem je sredi širjenja zelo nalezljive različice omikron trenutno v karanteni oz. izolaciji približno 600.000 ljudi, od tega sta dve tretjini potencialnih volivcev.

Ministrica jih je pozvala, naj se na volišča odpravijo med 18. in 19. uro. Obvezno bodo morali nositi zaščitno masko in upoštevati medsebojno razdaljo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na Portugalskem je sicer cepljenih skoraj 90 odstotkov od približno 10 milijonov prebivalcev. V zadnjih dneh beležijo zelo visoke številke na novo okuženih, a je delež umrlih zaradi covida nizek, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V državi bodo sicer že v nedeljo potekale predčasne volitve, na katerih se je za glasovanje prijavilo že več kot 200.000 volivcev.

20.04 Ministrstvo s pobudo ZD Ljubljana o organizaciji vsaj dveh testnih točk

Ministrstvo za zdravje je danes popoldne na Zdravstveni dom (ZD) Ljubljana naslovilo pobudo o organizaciji vsaj dveh točk za jemanje brisov za PRC-testiranje na koronavirus. Zaradi povečanega števila naročenih na testiranje na cesti od Ljubljane proti Medvodam pred vstopno točko za testiranje v Stanežičah je tudi danes prihajalo do zastojev.

Ministrstvo je ZD Ljubljana hkrati predlagalo, naj družinski zdravniki bolnike na odvzem brisa za PCR-testiranje napotujejo tudi k zasebnim izvajalcem. Na ministrstvu ob tem verjamejo, da bodo v ZD Ljubljana storili vse, da bo odvzem brisov potekal kar najbolj tekoče in brez zastojev.

Gneča za PCR testiranje, Stanežiče. FOTO: Črt Piksi
Gneča za PCR testiranje, Stanežiče. FOTO: Črt Piksi

19.05 Nizozemski muzeji kot saloni v protest covidnim pravilom

Muzeji in koncertne dvorane na Nizozemskem so se danes v znak protesta proti omejitvam nizozemske vlade zaradi koronavirusa začasno spremenili v kozmetične salone in telovadnice. Frizer in manikerja so nagovarjali obiskovalce med umetninami v Van Goghovem muzeju, dva frizerja pa sta postavila stole na odru dvorane Concertgebouw v Amsterdamu.

Nizozemskemu kulturnemu sektorju se ne zdi pošteno, da mora ostati zaprt, medtem ko so prejšnji teden odpravili omejitve za trgovine in tako imenovane kontaktne poklice, kamor sodijo brivci, kozmetični saloni in celo seksualna dela.

Želeli smo poudariti, da je obisk muzeja varen in da bi morali biti odprti, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala direktorica Van Goghovega muzeja Emilie Gordenker, ki upa, da bo ta protest izpostavil po njenem mnenju nedoslednost v vladni politiki.

Kot je povedal 32-letni Max Smit, ena od strank pri frizerju, je prišel, ker je prokulturen. Znova odprimo posel, čim prej ponovno odprimo kulturo, je dejal. Po njegovem mnenju bi se velike institucije oziroma veliki prostori, kot je Van Goghov muzej, morali znova odpreti.

V »frizerskem salonu« v Concertgebouwu sta frizerja strigla v maskah na odru, orkester pa je igral 2. simfonijo Charlesa Iverja.

Po dveh letih potrpljenja in nadvse konstruktivnega pristopa je skrajni čas za pošteno perspektivo za kulturni sektor, je povedal direktor Concertgebouwa Simon Renink.

V galeriji Mauritshuis v Haagu, kjer domuje znamenita Vermeerjeva umetnina Dekle z bisernim uhanom, so potekali tečaji fitnesa, medtem ko se je muzej Speelklok v Utrechtu spremenil v telovadnico.

Uradniki so obiskali muzej v Utrechtu, nato pa se je protest nadaljeval zunaj, je sporočila javna radiotelevizija NOS.

Protest sledi podobni državljanski neposlušnosti, ki se je proti nekaterim najstrožjim evropskim covidnim ukrepom zgodila v barih in restavracijah na Nizozemskem. Kavarne so ob koncu tedna v več mestih odprli kljub petkovi napovedi vlade, da morajo ostati zaprte vsaj do 25. februarja.

Vlada je pojasnila, da mora ostati previdna, saj so med upadanjem hospitalizacij nove okužbe, ki jih je povzročila različica omikron, dosegle rekordne ravni.

19.00 V ZDA brezplačni zaščitne maske N95 in testi za samotestiranje

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna bo začela prihodnji teden brezplačno razdeljevati skupno 400 milijonov zaščitnih mask N95 iz strateških rezerv. Državljani bodo poleg tega na spletni strani Bele hiše lahko začeli naročati brezplačne teste za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom.

Nov val pandemije covida-19 z različico omikron v ZDA še ni dosegel vrhunca, a vse več podatkov zaenkrat kaže, da omikron ni tako nevaren kot prejšnje različice.

Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa se je doslej v ZDA z novim koronavirusom okužilo več kot 67,6 milijona ljudi, za covidom-19 jih je umrlo več kot 854.000. Proti novemu koronavirusu se je doslej cepilo 209 milijonov, kar je 64 odstotkov prebivalstva ZDA.

V ZDA je v tednu do 17. januarja covid-19 povprečno zahteval na dan 1700 mrtvih, kar je še vedno manj kot ob zadnjem vrhuncu januarja lani, ko je bilo povprečje 3300 na dan.

17.32 V Avstriji rekordno število okužb z novim koronavirusom

V Avstriji so v zadnjih 24 urah po neuradnih podatkih potrdili 31.070 novih okužb z novim koronavirusom. Nazadnje so rekordne okužbe na dnevni ravni potrdili pred tednom dni, in sicer 17.006. V državi sicer beležijo tudi rekordno sedemdnevno incidenco, ki je 1274 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Pred tednom dni je ta bila 522.

Avstrijski strokovnjaki sicer za prihodnji teden napovedujejo več kot 40.000 novih primerov okužb na dan. Prav tako predvidevajo, da se bo ponovno povečala obremenitev avstrijskih bolnišnic.

Čeprav se zasedenost bolnišničnih postelj v enotah intenzivne terapije v državi še ni bistveno povečala, se je zasedenost običajnih oddelkov v zadnjih sedmih dneh znatno povečala, zlasti na avstrijskem Koroškem in v Zgornji Avstriji.

Avstrija je zaradi velikega porasta okužb z novim koronavirusom, kar je posledica bolj nalezljive različice omikron, že prilagodila strategijo testiranja na okužbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vlada želi s tem razbremeniti laboratorije za testiranje s PCR testi in povečati število testiranj s hitrimi antigenskimi testi. Kot ustrezno dokazilo za delo, prostočasne aktivnosti ali nakupovanje, naj bi poslej veljali tudi hitri antigenski testi za samotestiranje.

Avstrijska vlada je doslej stavila predvsem na brezplačne PCR teste, a je v zadnjih dneh prišlo do velikih zamud pri ocenjevanju vzorcev v več zveznih deželah.

17.31 Na Hrvaškem rekordno število okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah s PCR-testi potrdili več kot 10.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije. Obenem so s hitrimi antigenskimi testi, ki od nedavnega zadostujejo za dokaz covida-19, potrdili še 5580 okužb, skupno prek 16.000. Umrlo je še 45 covidnih bolnikov.

Nacionalni štab civilne zaščite je sprva poročal o 10.427 okužbah, potrjenih s testi PCR. Minulo sredo je bilo takšnih 9894, kar je bilo dotlej prav tako rekordno visoko število.

Na Hrvaškem sicer od minule srede kot dokaz, da je oseba zbolela za covidom-19, ni več potreben pozitiven PCR-test, ampak zadostuje že hitri antigenski test. Teh je bilo v zadnjih 24 urah pozitivnih 5590, kar pomeni, da število uradno potrjenih okužb v zadnjem dnevu znaša 16.017, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Trenutno je na Hrvaškem več kot 56.000 aktivno okuženih z novim koronavirusom, med njimi jih 1796 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega 204 pomoč ventilatorja.

17.28 V ZD Ljubljana opozarjajo na obvezno naročanje pred odvzemom brisa za PCR-testiranje

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana opozarjajo, da se je na odvzem brisa za PCR-testiranje obvezno prehodno naročiti, izjema pa so šolarji in dijaki. Po poročanju medijev so zaradi povečanega števila naročenih na testiranje na cesti od Ljubljane proti Medvodam pred vstopno točko za testiranje v Stanežičah tudi danes nastajali zastoji.

V ZD Ljubljana opominjajo, naj se bolniki na odvzem brisa za PCR-testiranje naročijo na telefonskih številkah 031 619 359 oz. 031 619 255. Vsi, ki pridejo na odvzem brisa, naj imajo s seboj kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument, poleg tega naj nosijo zaščitno masko.

Izjema so šolarji in dijaki, ki se jim na odvzem brisa za PCR-testiranje v primeru pozitivnega rezultata samotesta ni treba naročiti. Zanje odvzem brisov poteka vsak delovni dan od 7.30 do 9.30, ob ponedeljkih, sredah in petkih pa tudi med 12. in 14. uro.

Po poročanju medijev je zaradi povečanega števila naročenih na testiranje, ki od ponedeljka poteka na P+R parkirišču v Stanežičah, na cesti od Ljubljane proti Medvodam prihajalo do večjih zastojev. Pri usmerjanju prometa je pomagala tudi policija. 

16.45 Na Hrvaškem rekordno število okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah s PCR-testi potrdili več kot 10.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka pandemije. Obenem so s hitrimi antigenskimi testi, ki od nedavnega zadostujejo za dokaz covida-19, potrdili še 5580 okužb, skupno prek 16.000. Umrlo je še 45 covidnih bolnikov.

Nacionalni štab civilne zaščite je sprva poročal o 10.427 okužbah, potrjenih s testi PCR. Minulo sredo je bilo takih 9894, kar je bilo dotlej prav tako rekordno visoko število.

Na Hrvaškem sicer od minule srede kot dokaz, da je oseba zbolela za covidom-19, ni več potreben pozitiven PCR-test, ampak zadostuje že hitri antigenski test. Teh je bilo v zadnjih 24 pozitivnih 5590, kar pomeni, da število uradno potrjenih okužb v zadnjem dnevu znaša 16.017, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Trenutno je na Hrvaškem več kot 56.000 aktivno okuženih z novim koronavirusom, med njimi jih 1796 potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega 204 pomoč ventilatorja.

16.36 Mariborska uprava enota začasno zaprla vse krajevne urade 

Mariborska upravna enota je z današnjim dnem zaradi bolniških odsotnosti in epidemioloških razmer v državi ter s tem povezane nezmožnosti zagotavljanja kadra začasno zaprla vse krajevne urade na svojem območju. Kot so ob tem sporočili, krajevni uradi v Dupleku, Hočah, Miklavžu in Račah do predvidoma 4. februarja ne bodo poslovali.

Občane omenjenih občin za urejanje upravnih storitev zato začasno, seveda po predhodnem naročilu na telefonski številki 02 2208 350, naprošajo, da te opravijo na sedežu Upravne enote Maribor na Ulici heroja Staneta 1.

Kot je za STA še dodatno pojasnil v. d. načelnika upravne enote Robert Pungerl, je trenutno pri njih na bolniškem dopustu ali v karanteni okoli petina od skupaj 139 zaposlenih. Največ je odsotnih na oddelku za okolje, prostor in kmetijstvo ter oddelku za matične zadeve, državljanstvo in migracije.

Na ministrstvu za javno upravo so za STA sicer povedali, da na upravnih enotah trenutno ne beležijo in niso seznanjeni z večjimi oziroma obsežnejšimi težavami zaradi okužb javnih uslužbencev.

Kot so dodali, so trenutno prisotne posamezne okužbe in posamezni rizični stiki, ki se obravnavajo v skladu z aktualnimi odloki vlade in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Upravne enote po državi zato s prilagajanjem organizacije dela v spremenljivih razmerah še vedno lahko zagotavljajo izvajanje del in nalog, ki so v njihovi pristojnosti.

Delo na upravnih enotah po njihovih zagotovilih poteka po ustaljenem redu z upoštevanjem veljavnih odlokov vlade in priporočil ministrstva za javno upravo iz začetka januarja. Ta omogočajo, da glede na epidemiološke razmere uslužbenci upravnih enot delajo od doma, če jim seveda to dopušča delovni proces, narava in vrsta delovnih nalog ter tehnične zmogljivosti. Slednje pomeni, da je na lokacijah upravnih enot prisotno manj uslužbencev, ker jih določen del izvaja naloge od doma, so še pojasnili na ministrstvu.

V Mariboru je sicer prav tako danes zaradi številnih okužb in karanten v celoti na šolanje na daljavo prešla Srednja zdravstvena in kozmetična šola, v treh mariborskih osnovnih šolah pa so to odredili za celotno predmetno stopnjo.

Število okuženih, pretežno z novo in bolj nalezljivo različico omikron, se v Sloveniji še naprej drastično povišuje. V torek so po podatkih NIJZ ob 19.438 PCR-testih potrdili kar 12.286 okužb z novim koronavirusom. Gre za daleč največje število potrjenih primerov v enem dnevu doslej. Delež pozitivnih testov je bil 63,2-odstoten.

15.30 V Veliki Britaniji v sproščanje ukrepov za zajezitev virusa

Britanski premier Boris Johnson je danes v parlamentu napovedal, da bodo v Angliji prihodnji četrtek odpravili večino ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. To za ponedeljek načrtujejo tudi oblasti na Škotskem. V Walesu so se odločili za postopno sproščanje ukrepov, na Severnem Irskem pa ti ostajajo veljavni.

Zaradi »izjemne kampanje cepljenja s poživitvenimi odmerki« lahko po Johnsonovih besedah v Angliji odpravijo ukrepe, ki jih predvideva načrt B, uveden decembra lani zaradi močno nalezljive koronavirusne različice omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Čeprav bi lahko število okužb na določenih krajih še naraščalo, tudi v osnovnih šolah, so naši znanstveniki prepričani, da je vrh omikrona mimo,« je še dejal. Na vrhuncu v začetku januarja je bilo tudi po več kot 200.000 novih okužb na dan, trenutno jih je pol manj.

Od prihodnjega četrtka, 27. januarja, bo tako v Angliji veljal načrt A. Za vstop v nočne klube ali na velike dogodke ne bo več obvezno predložiti potrdila o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti oziroma negativnem izvidu testa na novi koronavirus, je povedal Johnson.

Prav tako ne bo več nikjer v Angliji obvezno nošenje zaščite za obraz. Že od tega četrtka jih ne bo treba več nositi dijakom v srednjih šolah. Vlada sicer še naprej priporoča nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih in prostorih, kjer je veliko ljudi.

Britanski premier je napovedal še, da bodo pravila glede samoizolacije in karantene za okužene s koronavirusom in njihove stike ponovno preučili že pred 24. marcem, kot je bilo sprva načrtovano.

14.30 EU Iranu dostavila 2,2 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19

Evropska unija je danes prek svojega mehanizma na področju civilne zaščite poskrbela za varno dostavo več kot 2,2 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19 Iranu, kjer bo cepivo namenjeno afganistanskim beguncem. Prek omenjenega mehanizma je EU doslej zagotovila dostavo že več kot 37 milijonov odmerkov cepiva po svetu.

Cepiva, ki so danes prispela v Iran, je državi namenila Španija. Evropska komisija je koordinirala dostavo in financirala 75 odstotkov stroškov prevoza, so sporočili v Bruslju.

V prihodnjih nekaj dneh naj bi v Iran prispela še cepiva iz Poljske in Švedske, s čimer bo skupno število odmerkov iz držav EU preseglo 6,2 milijona.

Kot je ob tej priložnosti sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, EU še naprej podpira države po vsem svetu pri prizadevanjih na področju cepljenja proti covidu-19. Današnja dostava cepiv prek evropskega mehanizma je po njegovih besedah še en trden primer evropske solidarnosti.

»Razdeljevanje cepiv na globalni ravni je najučinkovitejši način za končanje pandemije in rešitev življenj in zahvaljujem se Španiji, da je odgovorila na ta poziv,« je še sporočil.

V odziv na mednarodne prošnje za pomoč je mehanizem EU na področju civilne zaščite doslej vodil in financiral dostavo že več kot 37 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz članic EU v države po vsem svetu, so še sporočili v Bruslju.

Članice EU so sicer drugim državam doslej donirale skupno že več sto milijonov odmerkov cepiva – glede na decembrske navedbe predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen več kot 350 milijonov, večino v okviru globalne pobude Covax.

V torek smo imeli velik porast števila okužb s koronavirusom. FOTO: Blaž Samec/Delo
V torek smo imeli velik porast števila okužb s koronavirusom. FOTO: Blaž Samec/Delo

9.35 V torek več kot 12.000 okužb v Sloveniji

V torek so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 19.438 PCR-testih potrdili 12.286 okužb z novim koronavirusom. Gre za daleč največje število potrjenih primerov v enem dnevu doslej. Delež pozitivnih testov je bil 63,2-odstoten.

Prejšnje najvišje dnevno število potrjenih okužb, doseženo v ponedeljek, ko so jih potrdili 8681, so torkovi podatki presegli za 3605.

Stanje v laboratorijih je, kot so v ponedeljek pojasnili z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), na meji zmogljivosti oziroma je to že preseglo. V ponedeljek, ko so po besedah direktorja IMI Miroslava Petrovca prejeli več kot 8000 vzorcev za PCR-testiranje, je tako okoli 2300 vzorcev ostalo neanaliziranih.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je v današnji oddaji Televizije Slovenija Dobro jutro dejal, da so tudi v torek del testov zaradi preobremenjenosti laboratorijev spet prenesli na današnji dan. Po njegovih besedah naj bi vrh petega vala epidemije covida-19 dosegli v prihodnjem tednu, natančneje 26. januarja. Kasneje pa se bo najverjetneje odrazil tudi v povišanem številu bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo.

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 84.262 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 7576, kar je 694 več kot dan prej. Število aktivnih okužb se je v primerjavi s prejšnjim dnevom povečalo za 8215. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 3982, kar je 390 več kot dan prej.

V torek so opravili tudi 88.244 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Zaradi naraščanja števila okužb se je sicer spremenil protokol PCR-testiranja in je razen za rizične skupine PCR-testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta. Tako je mogoče pričakovati, da se bo delež pozitivnih izvidov glede na opravljene PCR-teste, ki je danes znašal 63,2 odstotka, v prihodnjih dneh še povečal.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.258.191 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.204.513.

7.15 Francija in Nemčija z rekordnim številom okužb

V Franciji so v torek potrdili 465.000 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej v enem dnevu. V Nemčiji pa je dnevno število na novo okuženih prvič doslej preseglo 100.000, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Franciji je v zadnjih tednih število okužb hitro raslo, v zadnjem tednu incidenca okužb na 100.000 ljudi presega 3000. Hitro nalezljiva različica omikron je v državi že postala prevladujoča.

Širjenje okužb želijo omejiti z uvedbo potrdila o cepljenju, ki bo nujno za obisk restavracij, kulturnih in športnih ustanov ter za javni promet na dolge proge. Parlament je ustrezen zakon že sprejel, zdaj je v obravnavi na ustavnem svetu, ki naj bi odločitev sporočil predvidoma v petek.

V Nemčiji pa je v torek število na novo okuženih v enem dnevu prvič preseglo 100.000, potrdili so jih 112.323. Umrlo je 239 ljudi, je sporočil Inštitut Roberta Kocha.

Incidenca okužb na 100.000 ljudi se je v zadnjem tednu dvignila na več kot 580. V Nemčiji različica omikron trenutno povzroči okoli 70 odstotkov okužb.

6.45 Veljajo dodatne izjeme od karantene in spremenjen protokol PCR-testiranja

Veljati so začele spremembe pravil karantene v primeru tveganega stika z osebo, okuženo s koronavirusom, ki uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu. Zaradi naraščanja števila okužb pa bo, razen za rizične skupine, PCR-testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta.

Od danes na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) med izjeme od napotitve v karanteno spadajo tudi zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Pri tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja, pri delu pa uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

Za osebe brez simptomov je po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Za osebe brez simptomov je po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Med izjeme bodo po novem ob tveganem stiku spadali tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru šolanja. Tudi navedeni se morajo ne glede na cepilni status v obdobju sedmih dni vsakodnevno testirati.

Šolski oddelek bodo po novem napotili v karanteno, če bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni doseglo oziroma preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku. Veljavne sicer ostajajo tudi predhodno sprejete izjeme od karantene.

Danes se zaradi izjemnih obremenitev laboratorijev spreminja tudi protokol PCR-testiranja. Za osebe brez simptomov je tako po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje, pri tem pa morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na testno točko, ter osebni dokument.

Osebe z znaki respiratorne okužbe pa novi protokol testiranja deli na dve skupini. V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ter otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR-test.

Ostali simptomatski bolniki bodo najprej morali opraviti hitri test ali se bodo samotestirali. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje po že omenjenem protokolu. Če je izvid hitrega testa pri osebi z znaki respiratorne okužbe negativen, se mora posameznik kljub temu samoizolirati in v izolaciji ostati do tri dni, v tem primeru lahko koristi bolniški stalež. Če se težave po treh dneh nadaljujejo, o tem obvesti zdravnika, ki ga naroči na PCR-test.

V primeru pozitivnega izvida se je treba izolirati za 10 dni, oseba pa dobi tudi veljavno kodo QR za digitalno covidno potrdilo, s katerim dokazuje svojo prebolelost. Če pa težave v treh dneh izzvenijo, velja, da posameznik ni okužen s koronavirusom, tako kot tudi v primeru negativnega izvida PCR-testa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine