Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Dnevi cepljenja: Glede na pretekli teden se je cepilo 68 odstotkov več ljudi

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo
M. K., Be. B., STA
16. 1. 2022 | 09:59
16. 1. 2022 | 16:26
7:10

14.46 Dnevi cepljenja: Glede na pretekli teden se je cepilo 68 odstotkov več ljudi

Včeraj zvečer se je končala druga akcija Dnevi cepljenja, ki je potekala od četrtka do sobote. Cepilni centri so bili v teh treh dneh odprti od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, v nekaterih lokalnih skupnostih so bile organizirane tudi mobilne enote. Ministrstvo za zdravje je v sporočilu za javnost zapisalo, da so z odzivom na akcijo zadovoljni. Po trenutnih podatkih NIJZ se je za cepljenje v teh dneh s prvim odmerkom skupaj odločilo 2.102 posameznikov, za drugi odmerek 4.671, za tretji odmerek pa 34.427. Prvi dan, to je v četrtek, se je cepilo 16.116 ljudi, v petek 15.732 in v soboto 9.352. Skupaj se je za cepljenje, za zaščito svojega zdravja in zdravja naše skupnosti v teh dneh odločilo 41.200 ljudi. Ob tem so dodali, da imajo izvajalci za vnos podatkov sistem 48 ur časa, zato se lahko ti še spreminjajo.

»V enakem obdobju teden pred tem se je cepilo 24.467 posameznikov. To pomeni, da je bil odziv na Dneve cepljenja za 68 odstotkov boljši kot pretekli teden. Če bi v tem trenutku v populaciji krožila  različica delta, potem z IJS ocenjujemo, da bi z prihranili tisoč hospitalizacij, 250 sprejemov v intenzivno enoto in 150 življenj. Glede na trenutno vedenje, ki ga imamo o novi različici seva omikron, pa skupaj z Inštitutom Jožef Štefan ocenjujemo, da smo s tem prihranili 500 hospitalizacij, 60 obravnav v enotah intenzivne terapije in 15 smrti.« Ob tem so poudarili, da je cepljenje najboljši ukrep in zaščita za zdravje.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

14.05 Avstrijska vlada potrdila obvezno cepljenje od februarja in visoke kazni

Avstrijska vlada je danes predstavila končno obliko predloga zakona, s katerim namerava vpeljati obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse starejše od 18 let v državi. V veljavo naj bi stopil v začetku februarja, s tem da bo do sredine marca prehodno obdobje brez kazni. Kasneje bodo necepljeni kaznovani z globo od 600 do 3600 evrov. Izjema od tega pravila bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov.  

Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala do 14. marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti, med drugim tudi v cestnem prometu. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na finančno kazen. 

Avstrija bo prva evropska država, ki bo uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Avstrija bo prva evropska država, ki bo uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, se lahko uveljavi tudi tretja faza, ko bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi. »Cepljenje ščiti. Ščiti nas in ščiti tudi naše soljudi,« je dejal minister za zdravje Wolfgang Mückstein. Obvezno cepljenje bodo zaenkrat uvedli za starejše od 18 let in ne že od 14 let, kot so sprva tudi razmišljali. Skupno gre za 7,4 milijona ljudi oziroma 83 odstotkov prebivalstva. Parlament bo o omenjenem predlogu zakona odločal v četrtek. Pred tem ga bo v ponedeljek obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo.

11.40 Vrh okužb s koronavirusom bo dosežen predvidoma do konca meseca

Epidemija covida-19 po napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan (IJS) še vedno raste zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron. Predvidoma v torek bi lahko potrdili več kot 10.000 okužb, če bodo kapacitete PCR-testiranja to omogočale.

Kot napoveduje Leskovar, bomo v Sloveniji vrh števila potrjenih okužb dosegli predvidoma do konca januarja, vrh hospitaliziranih covidnih bolnikov pa predvidoma v prvi polovici februarja. Če so njegove prve ocene možnega razvoja epidemije predvidevale, da bi se lahko takrat približali zasedenosti covidnih bolnišnic ob vrhuncu četrtega vala epidemije, pa se to po zadnji napovedi ne bo zgodilo.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo

11.05 V okviru pobude Covax razdelili že milijardo doz cepiva

Globalna pobuda za pravično razdelitev cepiva Covax je doslej razdelila že milijardo doz cepiva proti covidu-19, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Prvo cepivo so v okviru te pobude razdelili pred manj kot letom dni, doslej pa ga je prejelo 144 držav in ozemelj po vsem svetu. Milijardno dozo je vsebovala pošiljka 1,1 milijona doz cepiva proti covidu-19, ki so jo v soboto poslali v Ruando.

»Gre za pomemben mejnik v najobsežnejšem in najhitrejšem globalnem uvajanju cepiva v zgodovini,« je na Twitterju zapisal izvršni direktor globalnega zavezništva za cepiva (Gavi) Seth Berkley. Kot je dodal, delo še ni končano. »Ne moremo si privoščiti, da bi omikron in povečano povpraševanje po poživitvenih odmerkih uničila napredek, ki smo ga dosegli,« je navedel. »Če svet s skupnimi močmi zagotovi, da bodo odrasli v revnejših državah zaščiteni v takšnem deležu kot v bogatejših državah, lahko v prihodnjem letu preprečimo od 940.000 do 1,27 milijona smrti,« je dodal.

9.50 V Sloveniji se epidemija ne umirja

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so včeraj ob opravljenih 10.299 PCR-testih potrdili 6012 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je 2652 več kot prejšnjo soboto. Delež pozitivnih testov znaša že 58,4 odstotka in je najvišji od začetka epidemije.

Po oceni NIJZ je v državi 66.777 aktivnih okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je povzpelo na 6029, sedemdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 3152.

V petek so ob opravljenih 14.360 PCR-testih potrdil 7.580 okužb z novim koronavirusom, kar je največ okužb v enem dnevu od začetka epidemije. Delež pozitivnih testov je znašal 53 odstotkov.

V bolnišnicah zdravijo 549 covidnih bolnikov, 156 na intenzivni negi, umrl en bolnik s covidom-19.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine