Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V varnem stanovanju z občutkom, da so na morju

Bivanje starejših: V Izoli so oskrbovana stanovanja na privlačnem kraju, le deset minut od središča mesta
Stanovalec Alojz, ponosen ob svojem vrtičku. Foto Neža Mlakar
Stanovalec Alojz, ponosen ob svojem vrtičku. Foto Neža Mlakar
Neža Mlakar
10. 9. 2018 | 06:00
10. 9. 2018 | 10:27
4:45
Izola – Izola je le eden od krajev, kjer nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ponuja najemna oskrbovana stanovanja. Ni presenečenje, da so na tej obmorski lokaciji vsa že oddana, saj je okoliš arhitekturno domišljeno prilagojen starejšim.

Da imajo stanovalci v tamkajšnjem centru starejših, ki vključuje tudi 60 oskrbovanih stanovanj, čim bolj polne dneve, poskrbi center dnevnih aktivnosti za starejše, na kratko medgeneracijski center, ki je zaživel maja letos. Prostori centra privabljajo krajane različne starosti, tudi najmlajše. Septembra so z dejavnostmi spet začeli, vodja centra Liljana Trontelj je v zadnjem času ravno pripravljala program. »Ponujamo različne aktivnosti, kuharske delavnice, telovadbo, izobraževanja,« jih je naštela le nekaj. Center je deloval junija in julija, avgusta pa ne, ker v vročih dneh zanimanje stanovalcev za druženje v notranjih prostorih nekoliko upade. Se pa najemniki ponovnega druženja in programskih dejavnosti že zelo veselijo. »Super bo. Spet bomo imeli jutranjo telovadbo, različne prireditve, organizirali smo si tudi knjižnico,« je povedal stanovalec Alojz. Okoli 150 knjig je na voljo v vsakem stanovanjskem bloku, nam je razložil.


V sobah lahko stanovalci pri razgledu izbirajo med modro in zeleno barvo – nekateri so namreč želeli pogled na morje, drugi na Porečanko. Foto Arhiv centra starejših v Izoli
V sobah lahko stanovalci pri razgledu izbirajo med modro in zeleno barvo – nekateri so namreč želeli pogled na morje, drugi na Porečanko. Foto Arhiv centra starejših v Izoli


»Pogled na morje je enkraten«


Do mesta je kakšnih deset minut, sploh ni predaleč, se strinjajo stanovalci, nekateri pa se radi sprehodijo tudi po Porečanki, nekdanji ozkotirni železniški progi, danes preurejeni v kolesarsko in pešpot. »V mestu je veliko turizma, tukaj pa je mir,« je z lokacijo zadovoljen Alojz. V morje se odpravijo uživat na mestno plažo pri svetilniku ali k hotelu Delfin, kjer so boljše stopnice za v vodo, nam je zaupal. Kakšna pa so stanovanja? Dovolj svetla, prostorna in primerno ogrevana. Najemniki se do njih lahko povzpnejo tudi z dvigalom. Vsako nadstropje je na zidu označeno z veliko številko prepoznavne barve, da »si stanovalci lažje zapomnijo«, je pojasnil organizator trženja nepremičnin na nepremičninskem skladu PIZ Sašo Bertalanič in dodal, da so pri gradnji razmišljali še o osvetlitvi hodnika, ki ga trenutno krasijo fotografije z morskimi motivi.



V sobah lahko stanovalci pri razgledu izbirajo med modro in zeleno barvo – nekateri so namreč želeli pogled na morje, drugi na Porečanko. Vsako stanovanje ima ložo, dnevni prostor z opremljeno kuhinjo, kopalnico in shrambo, večja tudi ločen spalni del, v pritličju vsakega objekta pa sta stanovalcem na voljo še skupni prostor za druženje s teraso ter pralnica s pralnim in sušilnim strojem. Radi se zadržujejo še na »prostoru za piknik« oziroma skupni terasi z letno kuhinjo na vrhu bloka, v manj vročih dneh še pogosteje. »Pogled na morje je enkraten, najlepše pa je tu jeseni in spomladi,« je na skupni terasi z zasanjanim pogledom proti morju povedal Alojz. Alojz je tudi prvi stanovalec, saj je v tem centru že od 27. oktobra. »Naš cilj je bil, da imajo vsi stanovalci občutek, da so res na Primorskem, in projektanti so se glede tega zelo potrudili,« je zadovoljen Bertalanič.


Najbolj uživajo v družbi drug drugega


Ko se spustimo nazaj v pritličje, se zunaj sprehodimo mimo 60 visokih gred. Vsakemu stanovanju pripada ena, stanovalec Jože pa ima po dogovoru z drugimi kar tri. Ponosno nam pokaže pridelek, zrele bele paprike. Posadil je tudi sončnico, 35 cvetov bo imela, nam je smeje se razkril. Najemniki so pridelali še paradižnik, solato, raznobarvne cvetlice, izza pridelkov pokuka tudi vrtni palček. Poleg vrtov so jim na voljo naprave za vadbo na prostem.

Zvečer nekateri stanovalci igrajo tarok, smo še izvedeli. »Imamo dneve taroka, dneve šaha, vse imamo,« je zadovoljen Jože, »pa tudi tekmovali smo že.« Videti so zadovoljni, nasmejani in očitno je, da najbolj uživajo v družbi drug drugega.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine