Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Med hospitaliziranimi še vedno prevladujejo necepljeni

V UKC Ljubljana so hospitalizirani 103 bolniki s koronavirusno boleznijo.
Covidni oddelek v UKC Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Covidni oddelek v UKC Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. P. V., STA
27. 7. 2022 | 11:45
28. 7. 2022 | 12:43
3:47

V UKC Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 89 bolnikov, ki so okuženi s koronavirusno boleznijo, na oddelku intenzivne nege pa deset, je povedal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. 

Poleg tega na pediatrični kliniki zdravijo tri otroke s koronavirusom, od tega en potrebuje oskrbo s kisikom, dva pa sta bila sprejeta zaradi drugih zdravstvenih težav.

Zaradi okužbe s covidom je na oddelek intenzivne nege sprejetih od 25 do 30 odstotkov bolnikov, podobno razmerje je na drugih oddelkih v UKC Ljubljana, je povedal Jereb. 

Med hospitaliziranimi covidnimi bolniki je nekoliko večji delež (od 35 do 40 odstotkov) cepljenih kot v četrtem in petem valu. Razlog za nekoliko višji odstotek je v tem, da je pri večini posameznikov od cepljenja minilo že daljše obdobje. Še vedno pa prevladujejo bolniki, ki niso cepljeni, je poudaril Jereb. 

Ne čakajte na cepivo proti omikronu

Toda cepiva proti omikronu še ne moremo kmalu pričakovati. Po Jerebovih navedbah ga do konca septembra oziroma oktobra še ne bo. Čakanje na to cepivo ni prava odločitev, zlasti to velja za posameznike iz ogroženih skupin. Za te stroka v navodilih, ki so bila tudi javno objavljena, priporoča drugi ali prvi poživitveni odmerek, če ga še niso prejeli. 

Avstrijska odločitev strokovno nesprejemljiva

Jereb je komentiral tudi odločitev sosednje Avstrije, da bo s prvim avgustom odpravila obvezno karanteno za okužene. Tisti s pozitivnim testom na okužbo, ki se ne bodo počutili bolni, bodo lahko ob pogoju nošenja maske FFP2 lahko odšli po opravkih. Kot je dejal, je poteza »ekonomsko učinkovita, nikakor pa zdravstveno sprejemljiva. Strokovno je ne moremo zagovarjati. Osnovno vodilo je, da bolni ljudje ne hodijo naokoli.«

V torek 1964 novih okužb 

V torek so v Sloveniji ob 645 PCR-testih in 5791 hitrih antigenskih testih potrdili 1964 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 88 bolnikov, na oddelkih intenzivne terapije pa 14. Umrl je en posameznik, okužen s koronavirusom.

Skupno je bilo v torek hospitaliziranih 315 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi ali s covidom-19, kar je šest več kot dan prej. Na intenzivnih oddelkih je bilo v torek s potrjeno okužbo skupno 19 bolnikov, enako kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1645, kar je 21 več kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 1070, kar je šest več kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 22.648 aktivnih primerov okužb, kar je sto več kot dan prej. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine