Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Šmarjeških Toplicah bo župana najbrž določil žreb

Po vseh preštetih glasovih in po dveh glasovnicah po pošti je postalo jasno, da imata Bernardka Krnc in Marjan Hribar povsem enako število glasov.
Marjan Hribar ima trenutno dva glasova prednosti. FOTO: Brane Piano
Marjan Hribar ima trenutno dva glasova prednosti. FOTO: Brane Piano
3. 12. 2018 | 08:15
3. 12. 2018 | 13:07
3:14
Prava volilna drama se dogaja tudi v Šmarjeških Toplicah. Pred preštevanjem odločilnih dveh glasov, ki sta prispela po pošti, je bil v prednosti Marjan Hribar (skupina volivcev) s 1016 glasovi, medtem ko je Bernardka Krnc (skupina volivcev) prejela le dva manj.

Ob 12. uri se je tako sestala občinska volilna komisija, ki je odločilni dve glasovnici tudi odprla. Bili sta v prid Krnčevi. Po vseh preštetih glasovih je zdaj povsem jasno, da imata aktualna županja in njen protikandidat povsem enako število glasov, torej po 1016.

Kaj namerava zdaj storiti Krnčeva, je bilo vprašanje novinarja Dela, saj imata oba kandidata samo danes možnost, da na OVK podata pisni ugovor. Krnčeva na vprašanje ni hotela odgovoriti, Hribar se na naše telefonske klice ni odzval. Predsednik občinske volilne komisije v Šmarjeških Toplicah Fredi Bančov je za Delo povedal, da je rezultat povsem izenačen, da morebitne ugovore še čakajo oziroma je nekaj že bilo vloženega. Na vprašanje Dela, kdaj bo OVK o ugovorih odločala, je Bančov odgovoril, da v naslednjih dneh, da bodo tako sledili zakonskemu roku. »Če bo o županu občine odločal žreb, bo to prvi primer v zgodovini Slovenije,« je za Delo povedal vodja službe za lokalno samoupravo na ministrstvu za javno upravo dr. Roman Lavtar.

Včerajšnjih volitev se je udeležilo dobrih 75 odstotkov volivk in volivcev oziroma 2045 ljudi.



Pričakovano so se kmalu pojavile obtožbe o nepravilnostih na voliščih, kar je včeraj za Delo zatrdila Bernardka Krnc. »Dva glasova bomo poskušali razveljaviti, saj je na volišče prišla dementna oseba z vnukom iz nasprotnega tabora. Nič še ni odločeno. Jaz se bom borila do konca,« je povedala Krnčeva. Hribar se na naše klice ni odzval. 

Bernardka Krnc: Nič še ni odločeno. Jaz se bom borila do konca. FOTO: Dokumentacija Dela
Bernardka Krnc: Nič še ni odločeno. Jaz se bom borila do konca. FOTO: Dokumentacija Dela


Ker je izid tako tesen, so glasovnice večkrat prešteli. Sprva je kazalo, da bo zmagal Hribar, a se je kasneje kolo volilne sreče obrnilo na stran Krnčeve in spet na stran Hribarja.



Bančov je za Delo povedal, da so poročilo volilnih odborov obravnavali in rezultate pozno zvečer vnesli v aplikacijo državne volilne komisije. »Izid je zelo tesen, trenutno vodi županski kandidat Hribar za dva glasova, jutri (v ponedeljek, op. p.) prispeta največ dve glasovnici po pošti in potem delamo naprej,« je povedal Bančov, ki ni hotel ugibati, kaj se lahko še zgodi, saj se »postopek lahko zapelje v različne smeri«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine